În virtutea rolului de reglare a diferite căi metabolice și de biosinteză, asigurării mecanismelor de producere a energiei și integrității funcțiilor celulare, vitaminele hidrosolubile și liposolubile sunt considerate a fi implicate în menținerea funcției și integrității cardiovasculare.
Deficitul a mai multor vitamine, cum ar fi A, C, D, E, B6 și B9 s-a dovedit a fi asociat cu o serie de patologii cardiovasculare, în timp ce suplimentarea cu aceste vitamine se consider că reduce riscurile de boli cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, ateroscleroza, ischemia miocardică, dar și aritmiile și insuficiența cardiacă. Așadar, pot fi considerate importante vitamine pentru inimă.
Care sunt cele mai bune vitamine pentru inimă?
Vitaminele îndeplinesc o gamă deosebit de variată de funcții în organism. Astfel, putem viabil avea în vedere faptul că multe dintre acestea au efecte benefice și asupra sănătății inimii. Spre exemplu, de la reducerea valorii tensiunii arteriale, până la efectul antioxidant de apărare avut, multe vitamine pentru inimă susțin integritatea funcțională și structurală a acestui sistem. Parte a unei diete sănătoase, cu activitate fizică susținută, administrarea de vitamine pentru inimă are potențialul de a reduce riscul anumitor patologii cardiovasculare și, de asemenea, chiar de ajuta la tratarea celor deja existente. Iată care sunt cele mai bune vitamine pentru inimă și rolul lor.
Vitaminele din complexul B
Homocisteina este asociată pozitiv cu riscul crescut de boli cardiovasculare. Acidul folic, adică vitamina B9, poate reduce nivelul plasmatic de homocisteină și implicit riscul asociat de boli cardiovasculare. Nivelurile scăzute de lipoproteine HDL sunt un predictor important de risc în boala coronariană, la fel ca și nivelurile crescute de LDL. Niacina (vitamina B3) are drept efect și creșterea nivelului de HDL, care are funcție antiaterogenă. Deficitul acestor vitamine pentru inimă a fost observat la persoane cu insuficiență cardiacă. Deficitul de B1 se asociază cu riscul de diabet, dislipidemie, obezitate și inflamație cardiovasculară (factori de risc impliciți pentru afectarea cardiovasculară). Astfel, trebuie asigurat un aport adecvat de vitamine pentru inimă.
Deficitul de B2 în bolile cardiovasculare se asociază cu anemie și creșterea concentrației, după cum s-a menționat, a homocisteinei. Concentrații crescute de homocisteină se observă în cadrul mai multor patologii, cum ar fi bolile arterelor coronare și periferice. Astfel de afecțiuni au fost observate și la persoane cu deficit de B6 și B12. Au fost detectate niveluri scăzute ale vitaminei B12 și la persoane cu disfuncție endotelială, ateroscleroză, infarct și accident vascular cerebral. Prin urmare, deficitul acestor vitamine pentru inimă se asociază, ca urmare a tulburărilor fie de funcție, fie de biochimie și metabolism, cu un risc mult mai mare de tulburări cardiovasculare.
Vitamina E
Pe lista de vitamine pentru inimă se regăsește și vitamina E, care ajută la prevenirea alterărilor de natură oxidativă ale moleculelor de LDL. LDL-ul oxidat este implicat în etiologia procesului aterosclerotic. Ameliorând daunele oxidative, se reduce și riscul formării plăcii de aterom. Deși deficitul acestei vitamine pentru inimă este rar la om, suplimentarea zilnică se poate dovedi de succes în contextul unei patologii cardiovasculare subiacente. Au fost observate multe beneficii ale acestei vitamine pentru inimă:
- α-tocoferolul previne disfuncția și deteriorarea cardiacă induse de ischemie-reperfuzie ca urmare a reducerii stresului oxidativ și a inflamației;
- reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială esențială.
Vitamina D
Cel mai probabil, vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine pentru inimă. A fost demonstrat faptul că administrarea de calcitriol, la pacienții cu hipertensiune arterială, precum și la cei cu insuficiență cardiacă, are efecte benefice prin inhibarea sistemului complex renină-angiotensină și secreției de hormon paratiroidian. S-a raportat că suplimentarea cu acest tip de vitamine pentru inimă reduce riscul de ateroscleroză, prin scăderea nivelurilor serice de LDL-colesterol, colesterol total și trigliceride, precum și ca urmare a creșterii nivelului de HDL. Un alt efect este stimularea producției de oxid nitric la nivelul endoteliului, cu vasodilatație.
Alte efecte ale acestei vitamine pentru inimă sunt scăderea diferiților markeri inflamatori și ai stresului oxidativ, suprimarea căii intracelulare NF-kB (implicată în progresia bolii coronariene și apariția infarctului acut de miocard). S-a mai documentat faptul că deficitul acestei vitamine pentru inimă crește incidența mai multor boli cronice, cum ar fi boala coronariană, cancerul și scleroza multiplă, diabetul. Aportul optim de vitamină D scade și riscul de tromboză, o posibilă complicație multor boli cardiovasculare. Cele mai multe studii epidemiologice susțin că există o legătură clară între deficitul de vitamină D și riscul de patologie cardiovasculară.
Vitamina A
Pe lista de vitamine pentru inimă se regăsește și vitamina A, cu precursorii săi, α-carotenul sau β-carotenul, are exercită efect cardioprotector. S-a demonstrat că o creștere a nivelului seric de vitamină A ajută la scăderea valorii tensiunii arteriale sistolice și diastolice la persoane care au hipertensiune arterială. Utilizarea prelungită a vitaminei A reduce riscul de ateroscleroză, ca un efect al proprietăților antioxidante și antiinflamatorii. Mai multe studii demonstrează că aportul optim al acestei vitamine pentru inimă scade nivelul de stres oxidativ și ajută la recuperarea, în cazul unei ischemii prelungite a funcției cardiace, crescând prognosticul reperfuzării ulterioare.
Vitamina C
Vitamina C are un important rol antioxidant în organism, manifestându-și efectele de protecție a inimii mai ales în contextul procesului aterosclerotic. Plăcile de aterom sunt formate dintr-un tip special de celule, numit „celule spumoase”. Acestea sunt macrofage suprasaturate cu LDL-colesterol oxidat. Oxidarea colesterolului are loc în prezența stresului oxidativ, adică a nivelului crescut de specii reactive de oxigen și azot. Vitamina C acționează prin neutralizarea speciilor reactive de oxigen și azot, reducând astfel dinamica progresivă a procesului aterosclerotic.
Această vitamină îndeplinește și funcții antiinflamatorii. De exemplu, s-a constatat că riscul de accident vascular cerebral, mai degrabă decât de boală coronariană, este mai frecvent în rândul persoanelor cu deficit de vitamină C. De asemenea, în studii populaționale ale acestei vitamine pentru inimă s-a făcut o relativă legătură între incidența infarctului de miocard și o concentrație serică scăzută de vitamină C. În timpul dezvoltării insuficienței cardiace la adulți, s-a observat faptul că există un deficit al vitaminei C și, concomitent, o concentrație ușor ridicată a proteinei C reactive înalt sensibile (nivelul plasmatic ar putea prezice incidența insuficienței cardiace).
Dincolo de toate, este important de menționat că menținerea sănătății inimii implică enorm de multe variabile. De exemplu, asigurarea unui nivel optim de vitamine pentru inimă, alimentația, activitatea fizică și evitarea factorilor de risc (fumat, stres, consum de alcool, alimentație bogată în grăsimi, zahăr) joacă un rol deosebit de important. Administrarea acestor vitamine ar trebui să fie doar o parte integrantă a unui stil de viață sănătos, care promovează și susține integritatea funcției cardiovasculare.