Toata lumea este in cautare de diete, mai mereu. Termenul de dieta este inteles cel mai des ca un mod de alimentatie adoptat pe termen scurt, doar pentru a pierde niste kilograme in plus. Insa, nu acest lucru ar trebui sa fie scopul.
Obiectivul ar trebui sa fie cautarea unor moduri de a ne alimenta sanatos pe termen lung, in asa fel incat sa putem evita sau minimiza riscul de aparitie a unei pleiade de probleme cu care se confrunta omul modern: de la supraponderalitate si obezitate la diferite boli cronice care duc la scaderea calitatii vietii si la scurtarea sperantei de viata (boli cardiovasculare, diabet, boli neurodegenerative, cancer etc.). Altfel spus, trebuie sa adoptam o dieta sanatoasa, compusa din alimente care sa ne aduca o cantitate optima din acei nutrienti necesari pentru o buna functionare. O dieta este eficienta atunci cand poate fi urmata fara probleme, cand cel care vrea sa o adopte nu intampina greutati in a manca asa pe termen lung.
De ce sunt cele mai bune
Tinand seama de aceste criterii, s-au realizat, de-a lungul timpului, tot felul de clasificari, de topuri de diete, de la „cea mai buna” la „cea mai slaba”. In ierarhie au intrat si moduri noi de alimentatie, dar si diete care si-au dovedit valoarea in cursul unor sute sau chiar mii de ani. Pe primele locuri in topul pentru anul 2019 se mentin „cele mai bune diete” din anii anteriori, dieta DASH si dieta mediteraneeana, urmate de flexitarianism. Iata de ce sunt considerate „cele mai bune diete”.
1. Dieta mediteraneeana
Daca va ganditi ca este similara cu ce ati vazut ca se mananca astazi in Italia, Spania sau Grecia, va inselati. Aceste tari si-au schimbat, din nefericire, modul traditional de alimentatie, cel la care se refera dieta in discutie si au enorme probleme cu obezitatea si bolile de inima. De aceea, si acolo, si in Romania, ar fi benefica o intoarcere la adevarata dieta din jurul Mediteranei. Ea consta, asa cum credem ca stiti deja, in consumul unor cantitati mari de legume proaspete sau sumar tratate termic, de provenienta locala, completate de o bogatie de cereale integrale si leguminoase uscate, preparate cu condimente locale pline de fitonutrienti. Se adauga cantitati modeste de lactate (mai ales produse fermentate si branza), peste si fructe de mare si, rar, carne de mamifer.
Uleiul de masline, folosit iarasi in mod traditional in cantitate mai mare, este, astazi, recomandat in cantitate mica, pentru ca solicitarile fizice ale omului modern nu mai justifica un aport caloric ridicat. Sa nu uitam si de cate un pahar de vin rosu, dar acesta poate lipsi. Deserturile sunt formate din fructe locale, iar cele foarte dulci, indulcite cu miere, se consuma doar la sarbatori si in cantitati infime.
Aceasta dieta e agreata de toata lumea si este usor de pus in aplicare, pentru ca toate elementele de baza se gasesc si in tara noastra. Caracteristicile esentiale din punct de vedere nutritional sunt cantitatea optima (nu excesiva) de proteine vegetale, mai putin animale, bogatia in fibre, fitonutrienti, vitamine si minerale, cantitatea scazuta de grasimi saturate si trans, aportul adecvat de grasimi Omega-3 si indicele glicemic mic al majoritatii preparatelor.
De-a lungul anilor s-a dovedit ca oamenii sunt dispusi sa isi modifice stilul de alimentatie in favoarea dietei mediteraneene, poate si pentru ca ea este foarte atractiva din punct de vedere organoleptic. Dieta mediteraneeana trebuie musai completata, insa, cu modificari radicale ale stilului de viata, in care trebuie sa se includa relaxare, miscare si interactiune sociala.
2. Dieta DASH
A aparut ca o dieta buna pentru hipertensivi. Chiar numele ei este un acronim (diet approach to stop hypertension – dieta pentru ameliorarea simptomelor hipertensiunii) si, de cand a fost elaborata, s-a impus nu numai in viata hipertensivilor, ci si a persoanelor fara probleme cardiovasculare care vor sa se alimenteze sanatos. Ea este, in mare, o dieta vegetariana, in care alimentele de baza sunt lactatele partial sau total degresate de diferite tipuri (cele fermentate fiind cele mai bune) si legumele, fructele, cerealele integrale, totul preparat in cantitati minime de sare.
Ceea ce facea dieta DASH potrivita pentru hipertensivi (cantitatea scazuta de sodiu si bogata in potasiu) o face potrivita si adecvata nutritional pentru oricine altcineva. Si daca in cazul hipertensivilor a permis chiar reducerea cantitatii de medicamente antihipertensive, pentru cei fara probleme de sanatate a tinut si poate tine departe problemele majore ale bolilor cronice moderne.
3. Dieta flexitariana
O noua stea pe „cerul” dietelor este flexitarianismul. Din nou, remarcam ca este vorba despre o varianta de dieta vegetariana, in care se consuma ocazional carne sau peste in cantitati reduse. Unii descriu frecventa consumului de carne ca fiind de maximum o data pe saptamana. Ca in cazul dietei DASH, flexitarienii se bucura de toate avantajele unei alimentatii bazate pe vegetale, diluate caloric, pline de fibre, minerale, vitamine si fitonutrienti. Dar faptul ca permite un consum ocazional de carne face ca aderenta la dieta sa fie mai facila si schimbarile de obiceiuri alimentare, mai putin drastice.
Sfatul specialistului
Vor fi de preferat intotdeauna produsele cat mai putin tratate termic, cu evitarea prajirii sau coacerii indelungate si cu fierberea la aburi ca metoda de electie acolo unde se aplica un tratament termic. Adaosurile de sare si grasimi sunt minime, preferandu-se grasimile vegetale, sanatoase, bogate in acizi grasi nesaturati.
Mancarea este condimentata cu ierburi si mirodenii proaspete, care ii ofera o savoare deosebita. Deserturile sunt de regula fructe proaspete. Asadar, cel care hotaraste sa adopte una dintre aceste diete se va bucura nu numai de o schimbare sanatoasa, ci si de mese si gustari delicioase.