Cu totii stim ca legumele sunt sanatoase si recomandate in curele de slabit (si nu numai). Dar stiti care dintre ele va ajuta cel mai mult sa atingeti greutatea ideala, pentru ca in aceasta categorie regasim cartofii si nucile, dar si salata verde?
Sub termenul general de legume sunt incluse foarte multe produse ale naturii, care pot creste sub pamant (radacinoase sau tuberculi), pot fi tulpini, frunze sau chiar – cel putin din punct de vedere al anatomiei plantei – fructe. Orice leguma poate fi considerata un avantaj pentru nutritia noastra, dar compozitia acestor alimente variaza foarte mult. Atat de mult, incat amintim faptul ca marea clasa a fructelor oleaginoase are o compozitie atat de aparte, incat 100 de grame de parte comestibila echivaleaza cu 500 sau chiar 700 de kilocalorii.
Mai mult e si mai bine?
Mereu auzim sfatul ca trebuie sa mancam mai mult legume, ceea ce este coerent, daca respectam unele reguli generale. De la inceput mentionam ca, indiferent de calorii, toate legumele au rolul lor in sanogeneza (starea de sanatate). Deci chiar si in diete ele sunt binevenite. Ceea ce trebuie sa difere este doar cantitatea.
Cartofii: da sau ba?
Recomandarea de a manca preponderent legume nu se refera la cartofi si cu atat mai putin la cartofii prajiti. Si ei sunt legume din categoria tuberculilor si nu sunt chiar de criticat din punct de vedere nutritional (nu ne referim la cei care fac o „baie” de ulei inainte de a ateriza in farfuria noastra). Dar ar trebui sa se rataceasca rar in timpul regimului de slabit.
Legume fara restrictii
Cele mai indicate in slabit raman, desigur, legumele cu frunze. Continutul mare de apa, de fibre fine, usor de digerat, de minerale, vitamine si fitonutrienti, nivelul caloric extrem de redus, toate fac ca frunzele sa fie sanatoase si hipocalorice. Ca le mancam sub forma de salate sau tratate termic, ele contribuie la asigurarea senzatiei de satietate fara a ne balona sau ingreuna, asa cum fac alte produse de origine vegetala. Puteti alege fara probleme varza, varza de Bruxelles, stevie, spanac, kale, loboda etc. Le puteti combina dupa pofta si dupa imaginatie.
Simfonie de culori pentru sanatate – beneficiile fructelor si legumelor colorate
Legume care hidrateaza
Dupa legumele cu frunze, urmatoarele in top sunt legumele cu un nivel ridicat de apa. Dovleceii sau castravetii au peste 90% apa, deci nu au cum sa contribuie mult la caloriile zilei. In aceeasi categorie intra si ciupercile, si ele bogate in fibre si apa. Ceva mai calorice, dar tot departe de caloriile alimentatiei moderne sunt conopida si broccoli, a caror valoare sanogenetica este foarte importanta.
Pe lista buna
Rosiile sunt si ele recomandate, atat ca atare, in salate, cat si sub forma de sos, cu un strop de ulei, favorizand absorbtia licopenului antioxidant. Fasolea verde si mazarea verde, ca si radacinoasele au ceva mai multe calorii decat legumele cu frunze, dar nu le evitati, pentru ca aduc elemente utile in planul alimentar zilnic.
Salatele de primavara: recomandari sanatoase
Nu le transformati in bombe calorice!
Atentie! Si cea mai hipocalorica leguma poate fi transformata intr-o bomba energetica daca este supusa unor tratamente gastrotehnice excesive. Dovlecelul are putine calorii, dar nu cand este prajit in ulei sau cand este imbracat intr-o „haina” groasa de pane. O salata mare are locul ei in dieta, dar nu cand am turnat peste ea cinci linguri de ulei (extravirgin, dar nu asta este important), pentru a o face mai gustoasa si mai apetisanta.
Legumele nu contin substante care sa neutralizeze caloriile in exces adaugate. Nu au cum sa le faca sa dispara. Din contra, neavand multa grasime, pot „inghiti” cu usurinta sosuri grase, fara ca acest lucru sa se observe. Asadar, legumele ne pot fi aliati si in dietele de slabit, dar depinde de felul in care alegem sa le asociem.