Dieta pe bază de alimente alcaline a devenit foarte populară după ce a fost promovată de mai multe vedete care s-au lăudat cu rezultate pozitive. Dar adevărul este că nu există suficiente cercetări care să susțină eficiența ei. Dieta se bazează pe premisa că anumite alimente, precum carnea sau cerealele, pot dezechilibra PH-ul sângelui, ducând la diverse probleme de sănătate.
Ce este dieta pe bază de alimente alcaline?
Dieta alcalină încurajează consumul de alimente alcaline (sau bazice) în locul celor acide. Teoria pe care se bazează este că alimentele care fac corpul să producă acid sunt dăunătoare. pH-ul este o unitate de măsură a acidității sau alcalinității unui lucru și variază de la 0 la 14, 0 fiind extrem de acid, 7 neutru, iar 14 foarte alcalin. Principalul scop al consumului de alimente alcaline este optimizarea PH-ului organismului.
De ce este sănătos consumul de alimente alcaline
Susținătorii dietei pe bază de alimente alcaline susțin că creșterea pH-ului organismului poate reduce riscul de afecțiuni cronice. În schimb, consumul unor cantități mari de alimente producătoare de acid poate duce în timp la acidoză metabolică. Acidoza cronică a fost asociată cu un risc mai mare de boli precum cancerul, osteoporoza, hipertensiunea arterială și diabetul. Adepții dietei alcaline susțin că consumul de alimente alcaline sau non-acide poate contribui la reducerea riscului dezvoltării acestor afecțiuni, pentru că scutește organele vitale – precum rinichii – de obligația de a munci mai mult ca să mențină în echilibru pH-ul organismului. Chiar dacă nu există studii care să dovedească beneficiile unei diete total alcaline, există suficiente studii care arată că e sănătos să consumăm alimente alcaline, pentru că multe dintre ele au o valoare nutrițională mare.
Care sunt cele mai bune alimente alcaline
Dieta alcalină restricționează zaharurile adăugate și încurajează consumul de alimente alcaline proaspete, integrale, slab procesate, despre care s-a demonstrat că previn bolile pe termen lung. Deci, din acest punct de vedere, poate fi considerată un model alimentar sănătos. Este dovedit că numeroase alimente alcaline îmbunătățesc nivelul de energie și digestia, reduc inflamația, întăresc imunitatea și susțin sănătatea oaselor. Iată câteva dintre cele mai bune alimente alcaline și beneficiile lor.
Legume cu frunze verzi (spanac, varză kale, sfeclă elvețiană, rucola)
Alimente alcaline bogate în vitaminele A, C, K și folat, calciu și magneziu, care contribuie la sănătatea oaselor, conțin antioxidanți care combat stresul oxidativ și ajută la detoxifierea organismului datorită conținutului ridicat de clorofilă.
Legume crucifere (broccoli, conopidă, varză, varză de Bruxelles)
Aceste alimente alcaline conțin compuși precum sulforafanul care au fost asociați cu prevenirea cancerului, sunt bogate în fibre dietetice, ajutând digestia și menținând niveluri sănătoase de colesterol, au proprietăți antiinflamatorii care pot reduce inflamația în organism.
Rădăcinoase (morcovi, cartofi dulci, sfeclă, ridichi)
Conținutul ridicat de fibre al acestor alimente alcaline susține o digestie sănătoasă. Morcovii și cartofii dulci sunt alimente alcaline bogate în beta-caroten, care susține sănătatea ochilor și stimulează sistemul imunitar. Sfecla conține nitrați, care pot îmbunătăți fluxul sangvin și pot reduce tensiunea arterială.
Citrice (lămâi, lime, grepfrut și portocale)
În ciuda faptului că au un gust acid, ele au un efect alcalinizant asupra organismului odată metabolizate, de aceea sunt considerate alimente alcaline. Citricele sunt cunoscute pentru proprietățile de detoxifiere și pentru conținutul bogat de vitamina C, care stimulează sistemul imunitar.
Nuci și semințe (midgale, semințe de chia, semințe de in, semințe de dovleac)
Acestea sunt o categorie de alimente alcaline bogate în proteine, esențiale pentru creșterea musculară. De asemenea, sunt bogate în acizi grași omega-3, care susțin sănătatea inimii, și la fel de bogate în magneziu, calciu și potasiu, care sunt importante pentru sănătatea oaselor și funcția musculară.
Fructe (avocado, banane, pepene roșu și galben, fructe de pădure)
Conținutul ridicat de fibre al acestor alimente alcaline ajută la digestie și la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge. Fructele de pădure sunt deosebit de bogate în antioxidanți, care protejează împotriva deteriorării celulelor. Avocado furnizează grăsimi mononesaturate care susțin sănătatea inimii.
Leguminoase (linte, năut, fasole neagră)
Sunt o sursă excelentă de proteine vegetale și fibre dietetice, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge datorită indicelui glicemic scăzut și sunt bogate în folat și magneziu, care sunt benefice pentru sănătatea inimii.
Ceaiuri din plante (ceai verde, mușețel, ghimbir)
Ceaiul verde e bogat în antioxidanți, cel de ghimbir ajută la digestie și reduce greața, iar cel de mușețel are efecte calmante, favorizând un somn bun.
Condimente și plante aromatice (turmeric, ghimbir, usturoi și pătrunjel)
Turmericul și ghimbirul au proprietăți antiinflamatorii puternice. Usturoiul stimulează sistemul imunitar și are proprietăți antimicrobiene. Pătrunjelul ajută la detoxifierea organismului și susține sănătatea rinichilor.
Cereale integrale (quinoa, mei, hrișcă)
Sunt bogate în proteine și fibre, promovând sațietatea și sănătatea digestivă. Conțin magneziu, care susține funcția musculară și sistemul nervos. Quinoa și hrișca sunt alimente alcaline fără gluten, deci sunt potrivite pentru cei cu sensibilitate la gluten.
Ce alimente ar trebui evitate în dieta alcalină
Dieta alcalină consideră că următoarele alimente sunt acide și nu ar trebui consumate:
- carne,
- pește,
- lactate,
- ouă (în special gălbenușul),
- cereale,
- linte,
- alcool,
- mâncăruri procesate.
Chiar funcționează o dietă pe bază de alimente alcaline?
De cele mai multe ori, dietele noastre moderne sunt bogate în grăsimi saturate, zaharuri simple și sare și sărace în minerale alcalinizante precum magneziul și potasiul. Alimentele alcaline sunt bune pentru organism și, de fapt, sunt adesea promovate pentru gestionarea sănătoasă a greutății.
Totuși, trebuie ținut cont de faptul că o dietă bazată doar pe alimente alcaline poate fi nesigură pentru adolescenți și copii, care, dacă elimină anumite grupe de alimente, pot pierde nutrienți esențiali necesari pentru creștere. Eliminarea unor grupe întregi de alimente, cum ar fi lactatele, de exemplu, poate duce la insuficiențe nutriționale. Indiferent de vârsta pe care o aveţi, ideal ar fi ca, înainte să optaţi pentru o dietă care elimină anumite grupe alimentare să discutaţi cu un specialist sau cu medicul de familie.
Foto: shutterstock.com