Romanii care sufera de cancer au acum posibilitatea de a fi diagnosticati corect si de a li se oferi cea mai buna terapie personalizata disponibila la nivel mondial, cu ajutorul sistemului informational Oncompass.
Ce inseamna de fapt Oncompass? Un sistem in care sunt disponibile cele mai noi date referitoare la diagnosticul si tratamentul cancerului. Prin efectuarea unor teste moleculare se pot identifica mutatiile genetice care au determinat aparitia cancerului, sistemul avand capacitatea de a analiza simultan un numar mare de gene. Apoi, pacientului ii sunt furnizate informatii referitoare la cele mai noi si mai bune posibilitati de tratament la nivel mondial pentru tipul de tumora care a rezultat in urma anlizelor. Tratamentul poate fi un medicament aflat deja pe piata de la noi sau din afara, dar sistemul il poate indruma pe pacient si spre terapii aflate chiar in faza de cercetare clinica (de multe ori un astfel de program, care este gratuit, cu medicamente inovatoare aflate in studii clinice au reprezentat singura sansa pentru pacienti care nu raspundeau la niciun tratament existent pe piata).
Atat oncologii, cat si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (prin Cezar Irimia) militeaza pentru decontarea acestor teste de catre CNAS. Acest lucru ar putea aduce economii considerabile la bugetul de stat, pentru ca ar oferi solutii personalizate, terapii tintite pentru pacientii bolnavi de cancer care, de multe ori, sunt tratati perioade lungi de timp cu tratamente standard ineficiente si costisitoare. Razvan Vulcanescu, Secretar de Stat in Ministerul Sanatatii Publice, prezent si el la eveniment, nu a exclus aceasta posibilitate pentru viitor. Deocamdata, un astfel de test trebuie platit de pacient si costa in jur de 4000 de euro. Mai multe detalii despre Oncompass puteti gasi pe www.oncompass.ro.
Text: Bianca Badescu