Încercarea de a fi mereu în centrul atenţiei este o caracteristică tot mai răspândită a societăţii în care trăim. Atunci când acest tip de comportament este exacerbat şi este şi însoţit de altă simptomatologie, putem vorbi despre o tulburare de personalitate histrionică.
Acest tip de individ îşi foloseşte aspectul fizic, modul în care se îmbracă, dar şi limbajul pentru a ieşi în evidenţă. Poate fi uşor recunoscut prin modul în care dramatizează şi îşi exagerează emoţiile care, în general, sunt superficiale. Trecerea cu rapiditate de la o emoţie la alta, dar şi comportamentul ce are în cele mai multe cazuri o tentă sexuală sunt alte semne evidente.
Pe lângă faptul că vor să fie în permanenţă în centrul atenţiei (în caz contrar nu se simt în largul lor), indivizii cu personalitate histrionică se bazează pe seducţie, mai puţin în cazul persoanelor de acelaşi sex care, de multe ori, sunt considerate o ameninţare.
Psihoterapia este în principal tratamentul recomandat, dar este posibil să existe şi unul medicamentos în cazul apariţiei depresiei sau anxietăţii.