Revista care te menține sănătos

Dermatologie

Cearcanele, o cauza pierduta?

1 iunie 2007
Share

Adeseori cauzate de oboseala excesiva sau fumul de tigara, cearcanele va pot face sa aratati bolnava, vlaguita, deprimata si mai batrana decat sunteti. Cautati posibilitati de camuflare a cearcanelor si descoperiti cum le puteti reduce prin simple tratamente aplicabile acasa sau prin proceduri medicale.

Cearcanele reprezinta prezenta vizibila a conturului pleoapelor la limita lor cu marginea osoasa a orbitei. Uneori exista, ca o trasatura familiala, o coloratie spre maroniu inchis sau violaceu a pielii pleoapelor, care contrasteaza cu restul tenului. In aceste cazuri cearcanele se datoreaza prezentei unui tegument subtire, colorat mai intens si care permite o vizibilitate mai accentuata a retelei vasculare subcutanate. Din nefericire, aceste cearcane nu pot fi tratate. Ele pot beneficia doar de un tratament cosmetic de camuflaj. Cearcanele „adevarate” se formeaza ca urmare a cresterii volumului pleoapelor inferioare a caror piele in exces formeaza pliuri in forma de „pungi”. Mecanismele care pot duce la aparitia cearcanelor sunt:
ingrosarea pielii din cauze inflamatorii (boli de rinichi in special); slabirea tonusului muschiului orbicular, fie datorita efortului prelungit (in special munca migaloasa, in conditii de luminozitate insuficienta sau la calculator), fie datorita varstei inaintate; lipsa somnului – daca petreceti toata noaptea si fumati, in mod sigur a doua zi veti avea cearcane; unele alergii alimentare; raceala sau sinuzita; structura osoasa – umbra de sub ochii adanciti, mai ales daca aveti pielea deschisa la culoare, evidentieaza cearcanele; expunerea excesiva la soare; unele medicamente pot cauza dilatarea vaselor de sange si inchiderea la culoare a pielii de sub ochi; nutritia deficitara; schimbarile hormonale – in timpul menstruatiei sau pe perioada sarcinii puteti remarca o accentuare a cearcanelor.
Daca nu sunt tratate, in timp, pot aparea unele anomalii asociate cearcanelor, cum ar fi: laba gastii sau ridurile cauzate de ras, pielea cu aspect de „hartie creponata”, cercuri de culoare mai intensa pe pleoapa inferioara (datorate pigmentarii excesive) sau pungi in regiunea superioara a obrajilor.

Cum luptam impotriva cearcanelor?

Cearcanele pot fi prevenite sau cel putin atenuate daca urmati cateva sfaturi:
Beti 10 pahare de apa in fiecare zi; Asigurati-va ca dormiti suficient, cel putin 6 – 8 ore pe noapte; Manancati legume si fructe bogate in vitamina A; Urmati o dieta echilibrata din punct de vedere nutritional. Evitati alimentele sarate, picante, acre sau bogate in grasimi. Ingrasarea brusca, urmata de o cura severa de slabire, poate determina la un moment dat slabirea calitatii tesuturilor si aparitia unui exces de piele, ce „atarna” la marginea orbitei; Reduceti cafeaua, ceaiul negru, tutunul si dulciurile rafinate; Faceti sport, insa efortul fizic trebuie sa fie moderat; Evitati programul ce implica suprasolicitarea ochilor si mediul toxic, cu lumina prea puternica, fum sau curenti de aer; Aplicati masti sau comprese reci pe ochi; Gimnastica musulara alternata cu un masaj de relaxare si drenajul limfatic va pot ajuta; La fiecare 2 – 3 ore de lucru priviti in zare timp de 5 – 10 minute; Evitati exesul de alcool, in special seara, inainte de culcare; Programati-va la un cabinet de cosmetica medicala specializat, unde se pot face pachete terapeutice de intretinere ce includ proceduri de electrostimulare, drenaj limfatic, masti speciale adaptate tipului de ten si etiologiei cearcanelor.

Remedii naturale
Unul dintre cele mai populare remedii este aplicarea pe ochi, timp de 15 minute, a unor felii de castravete sau cartof crud. Cartoful contine o enzima folosita la prepararea multor produse cosmetice pentru luminozitatea pielii. Tot pentru deschiderea la culoare a tegumentului de sub ochi puteti folosi cu succes felii sau suc de castravete. Migdalele sunt foarte hranitoare pentru piele. Daca folositi pasta de migdale timp de 10 minute, reduceti semnificativ portiunea inchisa a pungilor de sub ochi. Vitamina E sau uleiul de masline sunt, de asemenea, proceduri eficiente de tratare a cearcanelor. O alta metoda des folosita este aplicarea pe ochii obositi a unor pliculete reci de ceai sau frunze zdrobite de menta.

Procedura chirurgicala, ca ultima solutie
In cazul in care niciunul dintre tratamentele de mai sus nu a functionat, puteti recurge la proceduri medicale, ce au ca obiectiv retonifierea tegumentului prin diferite metode de chemical peeling (laserterapie cu dioxid de carbon) sau chirurgicale. Se vor lua masuri de excizie a excesului musculocutanat (blefaroplastie), prin indepartarea grasimii de la nivelul orbitei sau retensionarea aparatului de suspensie a pleoapei – fixarea acesteia la unghiul extern al ochiului.

Adina Radu
Consultant: Prof. Dr. Toma T. Mugea
Clinica de chirurgie estetica Medestet

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.