Ceaiul, a doua cea mai consumata bautura din lume dupa apa, este un remediu natural deosebit de benefic, mai ales in sezonul rece. Efectele sale terapeutice au fost cunoscute si utilizate din cele mai vechi timpuri de japonezi, chinezi, indieni si englezi. Poate nu este intamplator faptul ca japonezii si chinezii au printre cele mai mari sperante de viata din lume.
Ceaiurile derivate din infuzarea frunzelor de Camelia sinensis (planta de ceai) hidrateaza si, in acelasi timp, gratie compozitiei lor bogate in minerale, vitamine, antioxidanti, previn imbatranirea prematura si bolile cardiovasculare, pe cele degenerative si chiar bolile canceroase. Totodata, stimuleaza imunitatea si au efecte tonice, energizante asupra sistemului nervos, inlaturand oboseala fizica si psihica.
Ceaiul verde are efect antioxidant si arde grasimile
De departe, campionul ramane ceaiul verde, bogat in polifenoli, care imbunatateste digestia, accelereaza metabolismul, arde grasimile (ajuta in lupta cu kilogramele in plus) si fluidifica sangele. Persoanele care consuma regulat acest tip de ceai sunt mai putin predispuse riscului de aparitie a cancerului (de colon, prostata, mamar, de plamani) si a bolilor cardiovasculare (hipertensiune, infarct). Ajuta si la normalizarea valorile glicemiei si ale colesterolului sangvin, protejeaza contra bolilor degenerative (Alzheimer, Parkinson). Pe deasupra, are proprietati antiseptice si dezinfectante la nivelul cavitatii bucale. Se pot bea 1-2 pana la 3-4 cani/zi, asociat cu suc de lamaie, miere, fructe, condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, vanilie, cuisoare, piper negru, anason, frunze de dafin, migdale, struguri, albastrele, boboci de trandafir.Avand un continut relativ ridicat de teina, ceaiul verde nu se bea in general dupa orele 16:00-17:00. De asemenea, consumul trebuie alternat cu perioade de pauza, deoarece administrarea pe termen lung favorizeaza pierderile de calciu si fier.
Ceaiul alb: detoxifiant si hipocolesterolemiant
Ceaiul alb, care provine din mugurii proaspeti, este tipul cel mai pur, cu cea mai mare concentratie de antioxidanti si cea mai redusa de teina. Are efect detoxifiant, previne imbatranirea prematura (intern si extern la nivelul pielii), combate efectul radicalilor liberi si previne aparitia bolilor degenerative si cardiovasculare. De asemenea, ajuta la scaderea colesterolului si are efect antitumoral marcant.
Ceaiul negru creste rezistenta la frig
Are si el efecte terapeutice deosebite: intareste imunitatea, imbunatateste capacitatea de memorare si concentrare, regleaza nivelul colesterolului sangvin si al tensiunii arteriale, impiedica depunerea placilor de aterom, relaxeaza si calmeaza, scade nivelul hormonilor de stres si creste rezistenta la frig. Se pot bea 1-2 cani/zi, in prima parte a zilei.
Ceaiurile din plante va feresc de raceala si imbunatatesc circulatia
In aceasta perioada, putem consuma si alte tipuri de ceaiuri care cresc imunitatea, inlatura senzatia de frig si imbunatatesc circulatia periferica:
- Ceaiul de ghimbir si de soc, care ofera senzatia de caldura, protejand organismul de raceala.
- Ceaiul de echinacea, cu actiune imunostimulatoare, antiinflamatoare si bacteriostatica. Se beau 2-3 cani/zi, indulcit cu miere.
- Ceaiul de catina, macese, afine, care contine multa vitamina C si bioflavonoide, creste capacitatea de lupta a organismului impotriva infectiilor, ajutandu-l sa se adapteze la variatiile de temperatura.
- Ceaiul de cimbru, coacaz-negru, coada-soricelului, iarba-mare, ienupar, lemn-dulce, menta, muguri de pin, muguri de plop, busuioc, musetel, nalba, patlagina, salvie, tei, trei-frati-patati, usturoi, cu rol decongestionant si dezinfectant la nivelul aparatului respirator.
- Sa nu uitam de ceaiurile care ne ajuta sa ne echilibram psiho-emotional si inlatura stresul cotidian: ceaiurile de lavanda, sunatoare, roinita, musetel.
Ceaiurile sunt deosebit de benefice, avand efecte de hidratare, de vitaminizare si energizare. Asadar, in aceasta perioada, o ceasca de ceai cald este mai mult decat bine-venita. Ajuta la cresterea imunitatii, ne protejeaza de raceli, oferind totodata energie si buna-dispozitie.