Un anumit tip de flavonoizi din ceaiul verde, numit galat de epigalocatechina (EGCG), poate inhiba actiunea virusului hepatitei C (VHC) inainte de a patrunde in celulele hepatice, arata un studiu al cercetatorilor de la Hannover Medical School din Germania.
Infectia cu VHC este una dintre cele mai frecvente cauze ale bolilor hepatice cronice care necesita urgent transplant de ficat, din cauza urmarilor care, in cazuri grave, pot consta in: hepatita cronica, ciroza, carcinom hepatocelular sau cancer hepatic.
Desi tratamentul standard bazat pe interferon cu ribavirina si inhibitori de proteaza este eficient in infectia cu virusul hepatic C, exista cazuri in care acest lucru nu se intampla. De asemenea, pacientii care au suferit un transplant de ficat sunt foarte expusi unor infectii ulterioare repetate cu VHC. Astfel, strategiile antivirale care tintesc acest virus reprezinta o preocupare continua pentru medici.
Doi specialisti din Germania au reusit sa rezolve aceasta problema si au descoperit ca prezenta catechinelor in ceaiul verde poate opri efectul de atractie a virusului hepatic catre celulele hepatice.
Cercetarile numeroase efectuate de-a lungul timpului arata ca substantele continute de ceai, in special de cel verde, pot incetini sau bloca transformarea celulelor sanatoase in tumori, opresc multiplicarea si raspandirea acestora in organism, dar si dezvoltarea vaselor de sange care alimenteaza masa tumorala.
Actiunea binefacatoare a ceaiului verde se datoreaza in special polifenolului galat de epigalocatechina, despre care exista dovezi ca poate preveni diverse tipuri de cancer (de san, pulmonar, esofagian, de prostata, de piele), protejeaza inima prin continutul bogat de substante antioxidante si previne depunerea pe peretii arterelor a colesterolului si trigliceridelor, care cresc riscul bolilor cardiovasculare. De asemenea, s-a descoperit ca un consum de minimum doua cesti de ceai pe zi poate reduce riscul de ateroscleroza cu pana la 50%.
Paula Rotaru
Sursa: www.newkerala.com