Rooibos sau ceaiul rosu este un ceai natural, fara cofeina, bogat in antioxidanti, care ocupa un loc foarte important intre celelalte ceaiuri. Provine de la un arbust care creste doar in Africa de Sud si are frunze verzi, lucioase, care devin rosii dupa procesare. Denumirea „rooibos” inseamna „tufis rosu”, insa nu trebuie confundat cu ceaiul de Hibiscus.
Ceaiul rosu (Rooibos) este indicat in cazul persoanelor care sufera de dureri de cap, insomnii, nervozitate, iritabilitate. Femeile insarcinate pot consuma si ele ceai rosu, fara sa isi faca probleme. Ceaiul rosu (Rooibos) lupta cu succes impotriva radicalilor liberi si procesului de imbatranire. In plus, mai aduce si alte beneficii sanatatii. Sa le descoperim impreuna.
Ceaiul rosu nu contine cofeina!
Ceaiul rosu nu contine cofeina, deci nu este un ceai excitant si poate fi consumat la orice ora din zi si din noapte. Puteti sa il amestecati cu frunzele de tei pentru un efect sedativ sau cu cateva frunze de menta pentru o actiune digestiva. Puteti folosi scortisoara si doua-trei lingurite de miere pentru a crea o atmosfera calda si o aroma placuta.
In plus, ceaiul Rooibos nu contine calorii, este bogat in antioxidanti si lupta impotriva imbatranirii premature. In Africa, in medicina traditionala, ceaiul rosu este utilizat in tratarea acneei, a iritatiilor pielii, atenuand mancarimile aplicat direct pe zona afectata.
In combinatie cu menta, ceaiul rosu reduce senzatia de greata, constipatia si atenueaza durerile provocate de ulcer si arsurile stomacale.
Ceaiul rosu este, de asemenea, bogat in minerale care mentin sanatos sistemul nervos. Zinc, magneziu, fier, cupru, toate acestea fac parte din prima linie de aparare a sistemului imunitar, ceaiul rosu fiind indicat si persoanelor care sufera de pietre la rinichi, datorita faptului ca nu contine acid oxalic despre care se spune ca ar provoca aparitia pietrelor la rinichi.
Cum se prepara ceaiul rosu?
Pentru ca nu contine tanin, decat foarte putin, nu este aproape deloc amar si isi pastreaza astringenta. Isi mentine savoarea daca este lasat la infuzat o perioada cat mai lunga de timp. Cea mai buna reteta este o lingurita la o cana de ceai sau trei lingurite la un litru. Se lasa la infuzat aproximativ 10 minute si se poate bea cu lapte si zahar. De asemenea, se poate servi alaturi de fructe confiate. Nu uitati ca antioxidantii continuti au proprietati antifungice si antibacteriene si incercati sa consumati cat mai mult ceai macar pe timp de iarna, cand temperaturile sunt scazute. O cana de ceai caldut este bine-venita.
Ruxandra Raica
Sursa: www.topsante.com