Sunătoarea (Hypericum perforatum) este o plantă perenă care crește sporadic mai ales în zonele cu climă temperată. Cunoscută și sub denumirea de pojarniță, floarea lui Ioan și iarba-sângelui, din această plantă se prepară ceai de sunătoare. Este deosebit de benefică pentru sănătate, însă poate fi folosită și extern, prin aplicare topică. Sunătoarea se folosește drept remediu alternativ pentru o gamă variată de afecțiuni, încă de pe vremea grecilor antici. Încă de pe atunci, sunătoarea se consideră a fi un remediu eficient pentru anxietate, depresie, leziuni traumatice deschise, chiar și arsuri. Cu toate acestea, s-a demonstrat că sunătoarea are potențial terapeutic în multe boli.
Cercetările sugerează că persoanele care consumă ceai de sunătoare prezintă un risc mai redus de afecțiuni precum cancerul, cele de natură inflamatorie, virală sau bacteriană. De asemenea, se consideră că substanțele active din Hypericum perforatum au potențial antioxidant major și efect neuro- și hepatoprotector. Principalele proprietăți terapeutice asociate consumului de ceai de sunătoare se datorează compușilor fitochimici conținuți în plantă: hipericina și hiperforina. Aceste două substanțe au cea mai mare activitate biologic activă. Alți compuși, inclusiv rutina, quercetina și kaempferolul au, de asemenea, activitate potențial terapeutică pentru sănătate.
Ceai de sunătoare – proprietăți
Pojarnița, din care se prepară ceai de sunătoare, conține o gamă variată de compuși fitochimici, cum ar fi taninurile, colina, adipeforina, hipericina, flavonoidele, catehina și hiperforina. Șapte grupuri de compuși cu proprietăți medicinale, inclusiv naftodiantronele, floroglucinolii, alături de flavonoide (fenilpropani, glicozide flavonolice și biflavonole) prezintă valoare medicală. Iar din acest motiv studiile de specialitate s-au axat în special pe aceștia. Chiar dacă cele mai multe dintre ele au avut în vedere extractele izolate din plantă, proprietățile pot fi extrapolate, viabil, și asupra consumului de ceai de sunătoare. S-a demonstrat că sunătoarea are multe proprietăți:
- sedative, de ameliorare a stresului, anxietății și simptomelor psihice;
- antivirale și antibacteriene;
- anticancerigene;
- antioxidante și, astfel, neuroprotectoare;
- antiinflamatorii;
- cicatrizante, susținând vindecarea rănilor;
- antinociceptive, așadar de reducere a durerilor acute și cronice;
- hepatoprotectoare, susținând funcționalitatea și structura anatomică a ficatului.
După cum a fost menționat, majoritatea studiilor de specialitate s-au axat în special pe folosirea izolatelor biochimice din plantă. Cu toate acestea, ca urmare a faptului că în ceai de sunătoare se găsesc (aproape) toți constituienții fitochimici majori, proprietățile in vivo sunt aproximativ aceleași. De asemenea, trebuie menționat că aportul regulat de ceai de sunătoare trebuie să fie, în mod ideal, parte integrantă a unei diete sănătoase, complexe din punct de vedere nutrițional.
Ceai de sunătoare – beneficii asociate consumului
Consumul de ceai de sunătoare se asociază unei game largi de beneficii asupra sănătății. Aceste beneficii sunt certificate nu doar prin teste in vitro, pe modele animale, ci și prin studiile și prin observațiile clinice, asupra eșantioanelor populaționale. În cele ce urmează, vor fi prezentate și descrise principalele beneficii asociate consumului de ceai de sunătoare.
Tratament eficient pentru ameliorarea simptomelor depresiei
S-a observat faptul că persoanele cu depresie, care consumă regulat ceai de sunătoare, prezintă o îmbunătățire semnificativă a simptomelor, respectiv a calității vieții. Această alternativă este viabilă chiar și în cazul depresiei majore, cu simptome greu de gestionat. S-a demonstrat faptul că sunătoarea este superior eficientă tratamentului antidepresiv placebo, indiferent de forma de administrare. Mecanismul de funcționare include hiperforina din plantă, care, după consum, se pare că ar crește numărul receptorilor 5-HT (cei ai serotoninei). Funcționează relativ diferit față de antidepresivele convenționale, deschizând astfel calea spre o nouă clasă de antidepresive.
Eficient împotriva infecțiilor virale și bacteriene
Consumul de ceai de sunătoare are efect antiviral și antibacterian, întrucât studiile susțin că un compus din plantă, hiperforina, inhibă creșterea anumitor tipuri de microorganisme. Mai mult decât atât, s-a observat că Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) și cel rezistent la penicilă (PRSA) prezintă sensibilitate la hiperforină. Părțile vegetative care conțin catechine și flavonoide sunt active împotriva virusului gripal, a celor încapsulați. Hipericina prezintă, de asemenea, și activitate antivirală în cazul infecțiilor cu virusuri gripale și herpetice. Un acid ce se găsește în plantă, acidul 3-hidroxi-lauric, are o potențială activitate anti-HIV.
Susține sănătatea creierului și funcția antioxidantă a organismului
În ceai de sunătoare se găsesc cantități importante de antioxidanți naturali. Acești compuși duc la neutralizarea speciilor reactive de oxigen și azot, reducând stresul oxidativ. Drept urmare, se pare că persoanele care consumă regulat ceai de sunătoare au o incidență mai mică a bolilor de natură inflamatorie, gastrointestinală și neurodegenerativă. Principalele tulburări ale creierului, asociate stresului oxidativ, sunt boala Parkinson și Alzheimer. Quercetina și kaempferolul sunt principalii compuși cu acțiune neuroprotectoare, reducând peroxidarea lipidelor mitocondriale.
Ameliorează inflamația și reduce riscul bolilor gastrointestinale
Consumul de ceai de sunătoare a fost asociat cu o incidență mai mică a bolilor gastrointestinale, respectiv cu un prognostic mai favorabil al ulcerului gastric. Aceste beneficii sunt puse, înainte de toate, pe seama quercetinei și biapigininei, care au activitate antiinflamatoare și, prin urmare, gastroprotectoare. Extractele din plantă inhibă expresia genelor proinflamatorii, cum sunt IL-6 (interleukina-6), COX2 (ciclooxigenaza-2) și sintetaza oxidului nitric inductibil (iNOS).
Susține vindecarea și cicatrizarea rănilor
Extractul de Hypericum perforatum a fost folosit de milenii întregi pentru vindecarea rănilor și cicatrizarea lor. S-a demonstrat că liniile celulare de fibroblaste tratate cu extracte vegetale vor răspunde prin stimularea producției de colagen, agregare și, în cele din urmă, închiderea plăgii.
Ameliorează durerea acută și cronică
Efectele consumului de ceai de sunătoare se extind și asupra stimulilor nociceptivi. Compușii din plantă acționează prin activarea receptorilor opioizi, fără a provoca simptome de sevraj, în deosebi la persoanele dependente de opioide. De fapt, eficacitatea plantei s-a dovedit a fi relativ comparabilă cu cea a clonidinei, medicament folosit pentru tratarea simptomelor de sevraj.
Ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual
Consumul de ceai de sunătoare s-a observat că reduce simptomele asociate acestui sindrom. În mod obișnuit, tratamentul sindromului premenstrual deseori implică ISRS (inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei). De asemenea, consumul de ceai de sunătoare în postmenopauză poate îmbunătăți, de asemenea, simptomele resimțite.
Ameliorează complicațiile emoționale și comportamentale la copii
Consumul de ceai de sunătoare se recomandă și în cazul copiilor cu astfel de simptome. În caz de probleme de atenție, anxietate, tulburări de somn, depresie și tulburare obsesiv-compulsivă, s-a observat că aportul regulat de ceai de sunătoare poate îmbunătăți simptomele, chiar și când vine vorba de comportamente nervoase și irascibile.
Ceai de sunătoare – contraindicații privind consumul
Deși se poate consuma ceai de sunătoare fără prescripție medicală, este important de reținut, în primul rând, că există compuși fitochimici în Hypericum perforatum a căror activitate ar putea interfera cu cea anumitor medicamente, cum ar fi:
- anti-HIV;
- ciclosporine;
- tacrolimus;
- irinotecan;
- digoxină;
- ixocodonă;
- warfarină;
- mesilat de imatinib;
- contraceptive orale.
Nu se recomandă consumul de ceai de sunătoare de către persoanele care iau antidepresive. În astfel de cazuri, există riscul apariției sindromului serotoninergic (tahicardie, hipertensiune, cu hiperhidroză și midriază).
Consumul de ceai de sunătoare este sigur în cazul copiilor cu vârsta de peste 6 ani.
În cazul persoanelor cu schizofrenie sau tulburare bipolară poate duce la o exacerbare rapidă a simptomelor psihotice.
Poate duce și la creșterea fotosensibilității pielii și ochilor, și nu se recomandă în asociere cu tratamente topice sau medicamentoase care, printre altele, pot duce și la fotosensibilitate drept efect secundar.
Foto: shutterstock.com