Revista care te menține sănătos

Știri

Cea mai veche fabrica de bere din lume are aproape 13.000 de ani

28 septembrie 2018
Share
Cea mai veche fabrica de bere din lume are aproape 13.000 de ani

Foto: (A) Pestera Raqefet si alte trei situri Natufiene; (B) fotografii ale vaselor in care pregateau berea; (C) reconstructie grafica a primei fabrici de bere din lume (sursa: www.elsevier.com; credit foto: Dror Maayan; design grafic: Anat Regev-Gisis)

O descoperire remarcabila a arheologilor arata ca practica producerii berii a existat in estul Mediteranei acum 13.000 de ani. Noile date sunt surprinzatoare, in contextul in care pana acum dovezile aratau ca oamenii au produs bere prima data in nordul Chinei, acum 5.000 de ani.

Descoperirea apartine arheologilor americani de la Universitatea Stanford si a celor de la Universitatea Haifa din Israel, care au analizat trei vase din piatra, sculptate in pestera Raqefet din Israel.

Primii berari ai lumii produceau bautura in onoarea mortilor

Practic, primii berari ai lumii au fost Natufienii, care au trait in estul Mediteranei, intre Paleolitic si Neolitic. Dovezile arata ca Natufienii strangeau si colectau in pestera Raqefet o multitudine de plante si cereale, printre care si maltul. In cadrul ritualurilor, acestia produceau bere in onoarea mortilor. Unul dintre vasele folosite, sculptat in podeaua pesterii, era folosit pentru prepararea berii din orz si/sau grau. Cel mai probabil, spun arheologii, erau adaugate diverse legume si plante, ca ingrediente. Rezultatul era diferit fata de berea cu care suntem noi obisnuiti astazi, bautura semanand mai mult cu un terci.

„Am descoperit un cimitir cu aproximativ 30 de locuri, in care am gasit unelte de piatra, oase de animale si elemente create din mortar. Unele dintre schelete sunt foarte bine conservate si astfel am putut stabili perioadele in care au trait si am putut analiza ADN-ul. Si acum, odata cu descoperirea productiei de bere, pestera Raqefet ne arata o imagine foarte vie si colorata a stilului de viata al Natufienilor, capabilitatile tehnologice si inventiile lor”, a declarat  prof. Dani Nadel, Institutul de Arheologie Zinman, Universitatea din Haifa, Israel.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.