Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Cea mai bună schemă de tratament pentru viroză

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, mayoclinic.org, nhs.uk, cdc.gov
21 august 2024
Share
Cea mai bună schemă de tratament pentru viroză

Viroza respiratorie, cunoscută sub denumirea populară de „răceală comună”, reprezintă infecția acută, de natură virală, a căilor respiratorii superioare. Infecția este cauzată de mai multe tipuri de virusuri, cum ar fi rinovirusurile, coronavirusurile, adenovirusurile, virusurile parainfluenza și altele. Chiar dacă în mod obișnuit aceste infecții sunt limitate, așadar nu este necesară o schema de tratament pentru viroză, gestionarea simptomelor și prevenirea complicațiilor sunt esențiale pentru a îmbunătăți confortul unei persoane și a asigura recuperarea rapidă. Pe de altă parte, ar putea fi necesară schema de tratament pentru viroză atunci când este suspectată și suprainfecția.

Ce ar trebui să includă schema de tratament pentru viroză

Înainte de toate, este important de menționat că majoritatea virozelor sunt cauzate de virusuri, și nu de bacterii, motiv pentru care antibioticele nu au niciun efect. Din acest motiv, nu trebuie să se administreze antibiotic în caz de viroză, deoarece se poate ajunge fenomenul de rezistență la antibiotice, care reprezintă o problemă actuală de sănătate publică. În mod uzual, o astfel de infecție nu implică vreo schemă de tratament pentru viroză specifică, ci doar adoptarea câtorva măsuri conservatoare pentru gestionarea simptomelor și recuperarea cât mai rapidă. Astfel, iată ce ar trebui să presupună, teoretic vorbind, cea mai bună schemă de tratament pentru viroză.

viroza respiatorie tratament, remedii raceala, medicamente pentru amelioarare viroza,

Diagnosticul și evaluarea clinică a pacientului

Cu toate că multe persoane care prezintă semne de viroză nu se vor prezenta la medic, poate fi un pas important în gestionarea bolii: stabilirea unui diagnostic precis. Spre exemplu, există și afecțiuni care, deși nu sunt viroze, pot imita simptomele acesteia, cum ar fi gripa (de obicei cu simptome mai severe), sinuzita, bronșita cronică. Sinuzita și bronșita pot necesita un tratament aparte, diferit de schema de tratament pentru viroză. Simptomele tipice ale unei răceli comune includ rinoree (secreții nazale), tuse, durere în gât, oboseală, dureri musculare, febră moderată. Diagnosticul ar trebui să excludă afecțiuni mai severe, cum ar fi gripa sau infecțiile bacteriene.

Teste de laborator și imagistică

De obicei, schema de tratament pentru viroză ar trebui să fie raportată la agentul viral implicat în apariția bolii. În mod uzual, nu sunt necesare teste de laborator pentru a diagnostica virozele simple, dar pot fi utile în cazuri complicate sau atunci când diagnosticul este incert. Există teste rapide pentru detectarea antigenelor virale (de obicei din proba de exsudat faringian), dar au o acuratețe relativ scăzută. Testele PCR (reacția în lanț a polimerazei) sunt standardul de aur când vine vorba de diagnostic, deoarece poate confirma prezența virusurilor specifice. Radiografiile toracice sunt indicate în cazul în care se suspectează complicații asociate, cum ar fi pneumonia.

viroza respiatorie tratament, remedii raceala, medicamente pentru amelioarare viroza,

Tratamentul și gestionarea infecției respiratorii

După cum deja am menționat, de obicei nu se inițiază o schemă de tratament pentru viroză, dat fiind faptul că infecția este relativ ușoară și autolimitată. Conform datelor epidemiologice, rata de morbiditate și mortalitate asociată virozelor este 0 (pe când gripa, de exemplu, ar putea duce și la complicații dintre cele mai grave). Astfel, o relativă schemă de tratament pentru viroză ar putea include următoarele:

Măsuri generale de ameliorare a simptomelor și recuperare

În principal, schema de tratament pentru viroză vizează ameliorarea simptomelor și încercarea de a face trecerea prin boală cât mai ușoară. Recuperarea cât mai rapidă reprezintă un alt scop al tratamentului simptomatic și suportiv. Trebuie menționat din nou că virozele sunt cauzate în principal de virusuri, așadar nu se recomandă administrarea de antibiotice. Măsurile includ:

  • hidratarea adecvată: consumul de lichide (ceaiuri, apă, supe clare) pentru a se asigura o cât mai bună hidratare (în contextul transpirației cauzate de febră), pentru a ajuta la fluidizarea secrețiilor;
  • odihna: schema de tratament pentru viroză ar trebui să includă repausul la pat sau activitate limitată, pentru a permite organismului să lupte eficient împotriva infecției;
  • igiena nazală: spălăturile nazale cu soluție salină pot ameliora congestia nazală asociată cu infecția virală.

viroza respiatorie tratament, remedii raceala, medicamente pentru amelioarare viroza,

Medicamente pentru ameliorarea simptomelor virozei

Schema de tratament pentru viroză ar putea include și administrarea medicamentelor specifice pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea stării generale de sănătate. Chiar dacă aceste medicamente nu tratează cauza – infecția virală -, ele sunt incluse în schema de tratament pentru viroză deoarece ajută la o mai bună gestionare a simptomelor asociate. Acestea includ:

  • antipiretice și antialgice: paracetamolul și ibuprofenul sunt utilizate deseori pentru a reduce febra și ameliora durerile asociate. Paracetamolul este de preferat datorită profilului său de siguranță, dar ibuprofenul poate fi folosit în absența contraindicațiilor gastrointestinale;
  • decongestionante nazale: pseudoefedrina și fenilefrina sunt medicamente ce pot face parte din schema de tratament pentru viroză, deoarece ajută la gestionarea congestiei nazale. Cu toate acestea, trebuie administrate cu precauți de persoanele cu hipertensiune arterială și cu alte afecțiuni cardiovasculare;
  • antihistaminicele: antihistaminicele pot fi introduse în schema de tratament pentru viroză, în special dacă persoana se confruntă și cu alergii subiacente. Cele mai comune opțiuni sunt loratadina și cetirizina.

Tratament specific cu antivirale

În prezent, nu există antivirale specifice pentru majoritatea virozelor respiratorii comune. Însă, dacă se suspectează că este vorba despre gripă (infecție cu virusul Influenza), antiviralele cum sunt oseltamivir și zanamivir ar putea fi introduse în schema de tratament pentru viroză. Aceste antivirale sunt eficiente dacă se administrează în primele 48 de ore de la debutul simptomelor. Pentru infecțiile cu virusul sincițial respirator la copiii cu risc crescut, se poate administra, doar în scop profilactic, palivizumab. Totuși, schema de tratament pentru viroză nu include, în mod obișnuit, administrarea de antivirale.

Suplimente și remedii naturale

Schema de tratament pentru viroză ar trebuie să includă și suplimentarea cu vitamină C, cu zinc și echinacea, fiind cunoscut că ajută la ameliorarea simptomelor și la reducerea perioadei bolii. În timpul perioadei acute de boală, vitamina C ar trebui administrată în doze mai mari. Schema de tratament pentru viroză ar putea include și consumul de ceaiuri fierbinți, supe clare.

Așadar, chiar dacă majoritatea infecțiilor nu necesită o schemă de tratament pentru viroză, este important ca boala să fie ținută sub control. Astfel, se reduce riscul de complicații asociate cum ar fi sinuzita bacteriană și pneumonia secundară, otita medie.

 

foto: shuttertock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.