Ne confruntăm cu cea mai mare criză din existenţa noastră – pandemia de COVID-19 – când ne este ameninţată însăşi integritatea fizică, personală şi a celor dragi. Nu era cu putinţă ca un eveniment de această anvergură să nu aibă repercusiuni şi asupra modului în care ne hrănim.
Lipsa de mişcare, capacitatea limitată de a ne deplasa pentru a face cumpărături, combinate cu dorinţa firească de a mânca oarecum mai sănătos astfel încât să facem mai bine faţă pandemiei sunt doar câteva dintre aspectele pregnante ale vremurilor de azi. De fapt, toată lumea vrea până la urmă să reuşească să îşi crească imunitatea rapid, toată lumea vrea ca nutriţia să ajute substanţial şi în timp scurt. Astfel de dorinţe fireşti sunt stimulate de dovezi clare care arată că problemele nutriţionale sunt factori de risc majori pentru o formă severă de infecţie cu SARS-CoV-2.
Schimbări esenţiale
Majoritatea pacienţilor din secţiile de terapie intensivă sunt supraponderali şi obezi, au diabet zaharat şi alte afecţiuni care au la bază nutriţia inadecvată. Ce-i de făcut? Din păcate, în timp scurt, este mai greu de rezolvat o problemă atât de complexă. Dar putem începe, dacă nu am făcut-o deja, pentru că şi paşii mici se pot dovedi foarte importanţi şi cu reprecusiuni majore. Sfaturile esenţiale ar fi următoarele:
- Dacă aveţi un surplus de greutate, încercaţi să scăpaţi de el măcar parţial. E momentul pentru dietă, ca şi pentru acele exerciţii fizice care vă sunt la îndemână. Iar în regimul alimentar să predomine legumele şi fructele, pentru că astfel împuşcaţi doi iepuri: mâncaţi hipocaloric, cu multe fibre, şi aduceţi organismului substanţe care contribuie la o bună apărare imună.
- Dacă aveţi diabet, aveţi mare grijă să vă ţineţi glicemia sub control. Un diabetic bine echilibrat este un diabetic sănătos.
- Indiferent de statusul ponderal, includeţi în alimentaţia zilnică produse care conţin cantităţi mari de nutrienţi prietenoşi cu imunitatea. Aceştia sunt în primul rând proteinele, pe „spinarea” cărora este clădit tot aparatul imun. Ele au şi avantajul că satură rapid şi, astfel, poate fi evitat consumul exagerat de calorii. Apoi nu uitaţi de alimentele de origine vegetală. Ele aduc vitamina C, seleniu şi zinc, importante în lupta cu virusurile în general. În plus, sunt pline de fitonutrienţi care direct sau indirect au efecte pozitive în acest context.
15 alimente pentru un sistem imunitar puternic
- Suplimentaţi vitamina D. Sursele alimentare sunt extrem de puţine. Cât despre expunerea la soare, despre aşa ceva nici nu mai putem vorbi în sezonul rece. Cele mai multe studii făcute în ţara noastră şi în ţări de la latitudini similare arată că oamenii sunt, în cel mai bun caz, la limita inferioară a satisfacerii necesarului. Acum mai mult ca niciodată ea este utilă, pentru că intervine în procesele imunitare antivirale.
Flora intestinală, arhitectul imunităţii noastre
- Am recomandat mai sus alimente de origine vegetală şi pentru că aduc fibre. Ele, desigur, ajută la slăbit, dar unele fibre au şi o acţiune pozitivă la nivelul microbiotei intestinale. Studii mai vechi sau mai noi leagă microbiota de aparatul imunitar. Astfel, dacă microbiota funcţionează perfect, este probabil că şi imunitatea va fi influenţată pozitiv. Şi cea mai directă şi mai bună metodă de a o influenţa este să consumăm fibre.