Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Ce trebuie să știți despre vitamina C în sarcină

Irina Gache; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, mothertobaby.org, who.int, whattoexpect.com, healthline.com
19 iunie 2024
Share
Ce trebuie să știți despre vitamina C în sarcină

Vitamina C, cunoscută și sub numele acid ascorbic, este o vitamină esenţială, care nu trebuie să ne lipsească din dietă. Vitamina C în sarcină devine și mai importantă, deoarece cerințele nutriționale ale organismului sunt sporite pentru a susține atât fătul, cât și mama. Este esențial să înțelegeți rolul pe care îl joacă vitamina C în sarcină pentru o dezvoltare și o sănătate optimă.

Vitamina C în sarcină, principalele roluri

În sarcină vitamina C oferă:

1. Protecție antioxidantă

Vitamina C este un antioxidant puternic care protejează celule de daunele cauzate de radicalii liberi. Stresul oxidativ se poate mări în timpul sarcinii din cauza cerințelor metabolice crescute ale corpului. Vitamina C în sarcină protejează mama și fetusul de potențialele daune celulare prin neutralizarea radicalilor liberi.

2. Stimulează producția de colagen

Colagenul este esențial pentru dezvoltarea pielii, a cartilajului, tendoanelor și oaselor copilului. Vitamina C în sarcină joacă un rol crucial în sinteza colagenului, lucru care asigură dezvoltarea în mod corespunzător a țesuturilor conjunctive fetale. De asemenea, producția adecvată de colagen este importantă pentru mamă, deoarece ajută la menținerea integrității pielii, a vaselor de sânge și a altor țesuturi, care sunt supuse unui efort sporit în timpul sarcinii.

3. Absorbția fierului

Femeile însărcinate au nevoi mai ridicate de fier pentru a susține volumul crescut de sânge și pentru a furniza fătului în creștere oxigen vital. Vitamina C în sarcină potențează absorbția de fier și ajută la prevenirea anemiei, o problemă comună în această perioadă delicată.

vitamina C in sarcina, vitamina C, sarcina, colagen,

Doza zilnică recomandată de vitamina C în sarcină

Doza zilnică recomandată de vitamina C în sarcină este de 85 miligrame pe zi. Cantitatea aceasta poate fi obținută cu ușurință printr-o dietă echilibrată, bogată în fructe și legume.

Cele mai bune surse de vitamina C sunt:

  • citricele (portocale, lămâi, lime, mandarine și grepfruit);
  • fructe de pădure (afine, căpșuni, mure, zmeură, măceşe);
  • kiwi;
  • broccoli;
  • pătrunjel;
  • roșii;
  • varză de bruxelles;
  • ardei.

Riscuri ale deficienței de vitamina C în sarcină

Deficiența de vitamina C în sarcină poate duce la mai multe probleme de sănătate, care pot afecta atât mama, cât și fătul. Iată care sunt:

1. Risc crescut de preeclampsie

Preeclampsia este o complicație a sarcinii caracterizată prin tensiune arterială ridicată și semne de afectare a unui alt sistem de organe, adesea rinichii. Unele studii sugerează că nivelurile scăzute de antioxidanți, inclusiv vitamina C, pot contribui la apariția preeclampsiei. Asigurarea unui aport adecvat de vitamina C în sarcină ar putea contribui la reducerea acestui risc.

2. Vindecarea anevoioasă a rănilor

Vitamina C este esențială pentru sinteza colagenului, care joacă un rol important în vindecarea rănilor. O deficiență de vitamina C în sarcină poate afecta capacitatea organismului de a repara țesuturile și de a se reface în urma rănilor sau a procedurilor chirurgicale (inclusiv cezariena).

3. Funcția imunitară afectată

Vitamina C este cunoscută pentru proprietățile sale de stimulare a sistemului imunitar. O deficiență poate slăbi sistemul imunitar, făcându-le pe femeile însărcinate mai sensibile la infecții și boli, ceea ce poate avea efecte negative atât asupra mamei, cât și asupra copilului în curs de dezvoltare.

pregnant woman taking prenatal vitamin

Suplimentarea cu vitamina C în sarcină

În timp ce majoritatea femeilor își pot satisface nevoile de vitamina C în sarcină prin alimentație, unele pot avea nevoie de suplimente, în special dacă aportul alimentar este insuficient sau dacă au nevoi sporite. Cu toate acestea, este esențial să abordați suplimentarea cu prudență și sub îndrumarea specialistului.

1. Evitarea aportului în exces

Limita superioară a aportului de vitamina C în sarcină este de 2.000 mg pe zi. Depășirea acestei cantități poate duce la efecte adverse, cum ar fi tulburări gastrointestinale (diaree, greață și crampe abdominale) și poate crește riscul de apariție a pietrelor la rinichi.

2. Interacțiuni cu alți nutrienți

Vitamina C poate interacționa cu alți nutrienți și medicamente. De exemplu, dozele mari de vitamina C pot interfera cu absorbția vitaminei B12 și pot afecta eficacitatea anumitor medicamente. Femeile însărcinate ar trebui să se consulte medicul înainte de a începe orice supliment nou pentru a evita eventualele interacțiuni.

Concluzie

Vitamina C în sarcină este un nutrient esențial care susține protecția antioxidantă, producția de colagen, absorbția fierului și funcția imunitară generală. Asigurarea unui aport adecvat de vitamina C în sarcină printr-o dietă echilibrată cu fructe și legume poate contribui la o sarcină sănătoasă și o dezvoltare optimă a fetusului.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.