Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ce trebuie să știți despre tratamentul cu statine

Mădălina Cristea; surse: insp.gov.ro, ncbi.nlm.nih.gov, world-heart-federation.org, yalemedicine.org
21 februarie 2024
Share
Ce trebuie să știți despre tratamentul cu statine

În fiecare an, 4.4 milioane de oameni din întreaga lume mor din cauza nivelului ridicat al colesterolului LDL (așa-zisul colesterol “rău”). Chiar dacă aceste valori crescute nu dor, ele reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă și accidentul vascular cerebral, afecțiuni care pun în pericol viața. Fenomenul este răspândit atât în țările bogate, cât și în cele mai puțin dezvoltate. Ca parte din planul de tratament, medicii pot prescrie statine, o clasă de medicamente care reglează colestrolul seric.

În ciuda recomandărilor făcute de către specialiști, unii pacienți ezită să urmeze un astfel de tratament. Preocupările sunt legate, în special, de eventualele efecte adverse. Există o multitudine de informații contradictorii cu privire la raportul dintre beneficii și riscuri pe care îl are administrarea de statine. În realitate, conluzia cercetătorilor este că nivelurile crescute de colesterol LDL pun viața în pericol mai mult decât eventualele efecte adverse ale tratamentului.

Colesterolul mărit nu doare, însă poate ucide

În România, rata valorilor crescute de colesterol este considerată mare, comparativ cu a altor țări din Europa. Acest lucru este îngrijorător, deoarece nivelul mărit al colesterolului crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni. Specialiștii de la Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP), atrag atenția asupra factorilor de risc ai bolilor cardiovasculare (BCV): ​​

  • hipertensiunea arterială (31.80 % dintre decesele cauzate de BCV);
  • fumatul (16.30% dintre decesele cauzate de BCV);
  • nivelul ridicat al colesterolului (14.40%);
  • obezitatea (13.90%);
  • consumul de alcool (12.40%);
  • consumul redus de fructe și legume (7.10%);
  • sedentarismul (6.60%).

Rezervă online şi ridică Hepafort din cea mai apropiată farmacie Catena. Acesta este un supliment alimentar care ajută la scăderea colesterolului şi contribuie la protejarea celulelor hepatice. Conţine silimarină, anghinare şi colină.

Statinele, un tratament controversat

Dacă medicul dumneavoastră vă prescrie statine, este important să înțelegeți care este rolul unui astfel de tratament înainte să abandonați rețeta din cauza unor mituri, temeri sau a lipsei de informații.

Într-un articol publicat în Yale Medicine, Dr. Brian Cambi și Dr. Erica Spatz, medici cardiologi și profesori la Universitatea Yale, Connecticut, S.U.A., vin cu lămuriri referitoare la terapia cu cele mai puternice medicamente care scad colesterolul LDL.

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Cum știți că vă confruntați cu hipercolesterolemie

Hipercolesterolemia (colesterolul mărit) cauzează rareori simptome. Doar dintr-un profil lipidic puteți afla dacă vă confruntați cu un dezechilibru. Acest test de sânge implică, de obicei, evitarea alimentelor și a băuturilor (altele decât apa), timp de opt până la 12 ore. Profilul lipidic include, în general, măsurarea concentrațiilor următoarelor valori:

  • colesterol total – intervalul optim este cuprins între 125 și 200 mg/dL;
  • colesterol HDL (colesterol “bun”) – nivelul optim este de ≥50/dL pentru femei și ≥40/dL pentru bărbați;
  • colesterol LDL (colesterol “rău”) – nivelul optim este de 100 mg/dL
  • trigliceride.

Specialiștii de la The Centers for Disease Control and Prevention (CDC) recomandă ca adulții sănătoși să efectueze un profil lipidic la fiecare patru până la șase ani (și chiar mai des) dacă știu că în istoricul familial există cazuri de boli cardiovasculare, diabet sau colesterol mărit.

Rezervă online şi ridică HepatoSuport din cea mai apropiata farmacie Catena. Acesta este un supliment alimentar care menține sănătatea funcțiilor hepatice, susține procesul fiziologic de detoxifiere a ficatului, sprijină digestia și asigură o protecție intensă a ficatului.

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Ce sunt statinele?

Statinele sunt o clasă de medicamente care inhibă o enzimă hepatică importantă în sinteza colesterolului. Drept urmare, administrarea va face ca ficatul să producă mai puțin colesterol și va permite celulei hepatice să extragă mai mult colesterol din sânge.

Potrivit profesorului Cambi, statinele au trei mari beneficii:

  • scad cantitatea de colesterol LDL din sânge care poate fi depus în artere;
  • stabilizează capacul fibros (învelișul ce acoperă placa de aterom), scăzând riscul ca acesta să se rupă și să provoace un atac de cord;
  • ajută la prevenirea depunerii colesterolului în pereții vaselor de sânge.

Cât de eficiente sunt statinele?

Statinele ar putea reduce colesteolul cu 30 până la 50% conform unor studii. Acesta este un rezultat considerabil mai bun decât cele date de oricare alte medicamente utilizate până în prezent. Drumul până aici, însă, a fost greu. Până să lanseze statinele pe piață în anii `80, cercetătorii au lucrat ani de zile pentru a dezvolta medicamente care să scadă colesterolul.

De atunci, nenumărate cercetări au demonstrat că statinele sunt eficiente. De fapt, ele sunt “printre cele mai studiate medicamente cardiovasculare”, menționează dr. Cambi. “Au fost efectuate studii care au urmărit pacienții cu colesterol mărit, cei cu factori multipli de risc pentru boli de inimă și cei care au avut deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Toate aceste cercetări indică faptul că beneficiile statinelor sunt durabile”, explică cercetătorul.

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Temeri legate de tratamentul cu statine

În ciuda beneficiilor considerabile pe care le oferă, există totuși controverse în jurul statinelor.

Unii pacienți raportează slăbiciune și dureri musculare în urma administrării unui astfel de tratament. Deși 10% până la 15% dintre persoanele care iau statine raportează astfel de efecte adverse, dr. Spatz sugerează că statistica reală ar fi de aproximativ 5% deoarece aici intervine efectul nocebo. Fenomenul psihologic, opusul lui placebo, presupune atragerea unor efecte negative prin puterea creierului. Mai exact, așteptările negative ale pacientului cu privire la tratament fac ca tratamentul în sine să aibă o reacție mai rea decât în mod normal. “Pacienții aud rapoarte despre durerile musculare și devin hipervigilenți când vine vorba despre acest simptom”, explică dr. Spatz.

În același timp, există cercetări din care rezultă că nivelul zahărului din sânge ar putea avea o ușoară creștere în timpul tratamentului cu statine. În cazul pacienților care au un diagnostic premergator diabetului (hiperglicemie care nu îndeplinește criteriul de diabet zaharat, însă tot are o valoare prea mare pentru a fi considerată normală), administrarea ar putea avea un impact major. Pe de altă parte, dacă pacientul este diagnosticat cu diabet, acesta este deja expus unui risc mare de boli cardiovasculare, iar administrarea de statine îi aduce mai multe beneficii decât dezavantaje.

Rezervă online şi ridică CardioForte din cea mai apropiată farmacie Catena. Acesta este un supliment alimentar care conţine extract standardizat din frunze de păducel şi magneziu. Este recomandat persoanelor care prezintă un risc crescut de a dezvolta afecţiuni cardiace.   

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Impactul tratamentului cu statine asupra femeilor

Dr. Spatz atrage atenția asupra faptului că statinele sunt medicamente preventive insuficient prescrise în cazul femeilor. Situația este cauzată de faptul că acestea au un risc mai scăzut de boli de inimă decât bărbații.

Dacă sunt la vârstă fertilă, pacientele ar trebui să discute cu medicii lor despre orice antecedent de preeclampsie (afecțiune caracterizată prin hipertensiune arterială și deteriorarea organelor în timpul sarcinii), menopauză precoce și orice alți factori de risc pentru boli de inimă.

De asemenea, decisivă în administrarea de statine este monitorizarea nivelului de colesterol în timpul și după menopauză, “când crește riscul de îngustare a plăcii arterelor”, consideră dr. Cambi

“Estrogenul femeii tinere are efect cardioprotector. Cu toate acestea, după menopauză, riscul de a face boli de inimă escaladează rapid asemenea riscului pe care îl are un bărbat de aceeași vârstă, avertizează dr. Spatz.

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Cine ar trebui să înceapă un tratament cu statine

În 2022, specialiștii de la U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF), au sugerat că pacienții care ar trebui să ia în calcul administrarea de statine sunt cei care au între 40 și 75 de ani și prezintă un risc de 10% sau mai mare de a dezvolta ateroscleroză în următorul deceniu.

Un astfel de risc poate fi estimat de către un medic cu ajutorul unui calculator de risc pentru boli cardiovasculare. Într-o astfel de procedură se iau în calcul factori precum vârsta, sexul, rasa, tensiunea arterială, fumatul și diabetul.

De asemenea, dincolo de rezultatele acestui calculator, este importantă discuția cu specialistul despre istoricul familial.

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Medicul mai poate prescrie statine în următoarele cazuri:

  • pacientul a avut deja un atac de cord sau un accident vascular cerebral;
  • diagnosticul de boală arterială periferică;
  • nivelul de colesterol LDL este ≥190 mg/dL (singurul rezultat al profilului lipidic în baza căruia poate fi luată decizia administrării de statine doar pe baza analizei de sânge);
  • vârsta cuprinsă între 40-75 de ani, diagnosticul de diabet și un nivel al colesterolului LDL ≥ 70 mg/dL
  • vârsta cuprinsă între 40-75 de ani, un risc mare de a dezvolta boli de inimă sau accident vascular cerebral și un nivel de colesterol LDL ≥ 70 mg/dL.

statine, colesterol, colesterol LDL, colesterol HDL, colesterol rau, colesterol bun, colesterol marit, hipercolesterolemie, scaderea colesterolului,

Schimbare stilului de viață ar putea face diferența

Atunci când valorile de colesterol sunt ridicate, însă riscul de a dezvolta ateroscleroză în următoarea decadă este moderat, medicul poate sugera schimbarea stilului de viață. În astfel de cazuri, se repetă profilul lipidic după câteva luni pentru a se verifica dacă există o schimbare.

Schimbarea stilului de viață presupune abordarea unei alimentații sănătoase pentru inimă. Mulți specialiști recomandă dieta mediteraneană.

Totodată, pacienții pot limita fumatul și consumul de alcool, pot începe să facă exerciții fizice și să-și gestioneze mai bine eventualele afecțiuni, cum ar fi diabetul. Astfel de modificări sunt de mare ajutor chiar dacă a început deja tratamentul cu statine.

Atenționari asupra statinelor

Nu toți pacienții pot urma tratamentul cu statine. Unii se confruntă cu efecte secundare dificile, alții manifestă alergii, iar asupra altora pur și simplu nu sunt eficiente. În astfel de cazuri există, desigur, alte medicamente care pot reduce nivelul colesterolului.

“Unii oameni pot tolera doar o doză minimă de statine sau nu pot tolera deloc un astfel de tratament. În aceste cazuri, avem alternativă”, lămurește Dr. Spatz.

Când vine vorba despre statine, acestea se găsesc sub diferite forme (capsule sau tablete) și în concentrații diferite. Doar medicul specialist poate stabili ceea ce vi se potrivește, luând în calcul și gradul de tolerabilitate, și poate ajusta rețeta în acest sens.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.