Transpiratiile nocturne au devenit din ce in ce mai frecvente si se refera la transpiratia excesiva din timpul noptii. Daca temperatura din dormitor este prea mare sau daca folositi multe paturi ca sa va inveliti, puteti incepe sa transpirati – acest lucru este normal. Pentru a face diferenta intre acestea si transpiratiile care survin din cauze medicale, cand vorbesc de transpiratii nocturne, medicii se refera la valuri de caldura ce pot uda hainele si cearsafurile, si care nu au legatura cu un mediu supraincalzit.
Intr-un studiu pe 2.267 de pacienti care au fost consultati de medicul de familie, 41% au raportat transpiratii nocturne pe parcursul lunii anterioare, deci perceptia unei transpiratii excesive pe parcursul noptii este frecventa.
Care sunt simptomele si cauzele transpiratiilor nocturne?
Exista multe cauze diferite ale transpiratiilor nocturne. Pentru a determina cauza, medicul va trebui sa investigheze amanuntit circumstantele aparitiei acestora, daca exista alte boli asociate, precum si sa efectueze un set de analize.
Desi multe persoane asociaza menopauza cu transpiratiile nocturne, aceasta este doar una dintre cauze in randul femeilor. Multe alte conditii le pot cauza in randul adultilor sau al copiilor.
In functie de cauza, pot aparea si alte simptome asociate, precum:
- In infectii bacteriene sau virale – tuberculoza, endocardita (inflamatia valvelor inimii), osteomielita (inflamatia oaselor dupa o infectie), abcese sau infectia cu HIV – poate aparea febra.
- In cancere, transpiratiile nocturne pot fi un simptom precoce si se pot asocia cu scaderea in greutate si cu febra.
- Transpiratiile nocturne asociate menopauzei sunt asociate tipic cu alte simptome ale acesteia, precum uscaciune vaginala, valuri de caldura in timpul zilei si schimbari ale dispozitiei.
- In urma efectelor adverse ale medicamentelor, transpiratiile nocturne se pot asocia cu alte efecte adverse, in functie de medicament. Medicatia antidepresiva determina, in 8-22% dintre cazuri transpiratii nocturne ca efect advers. Alte medicamente care pot avea efecte asemanatoare includ antipireticele (pentru scaderea febrei) sau aspirina.
Altele pot determina aparitia rosetei pielii, in special la nivelul obrajilor si gatului, ce pot fi confundate cu transpiratiile nocturne – niacina (vitamina B3), tamoxifen, nitroglicerina sau sildenafil (Viagra). Corticoterapia poate fi asociata cu roseata pielii sau cu transpiratii nocturne.
- Hipoglicemia – cateodata, nivelul sangvin scazut de glucoza poate cauza transpiratii. Persoanele care iau insulina sau alte medicamente pentru diabet pot avea hipoglicemie noaptea, acompaniata de transpiratii.
- Tulburarile hormonale, precum feocromocitom (o tumora a glandelor suprarenale ce produce catecolamine in exces), sindrom carcinoid (hipersecretia hormonala de catre tumori localizate in plamani sau in sistemul gastrointestinal), hipertiroidism (niveluri crescute de hormoni tiroidieni).
- Afectiunile neurologice, precum accidentul vascular cerebral sau neuropatia autonoma (afectarea nervilor de obicei in diabet), pot determina transpiratii in timpul zilei sau noptii.
Cum putem ameliora transpiratiile nocturne?
Atunci cand simtiti un val de caldura, sunt cateva lucruri de facut. In primul rand, ajustati hainele si lenjeria de pat pentru a evita supraincalzirea. De asemenea, daca transpiratiile nocturne cauzeaza un disconfort major care va impiedica sa adormiti, nu incercati sa adormiti, deoarece, incercand sa adormiti cand aveti insomnie, poate cauza anxietate. In schimb, puteti sa va plimbati prin casa si sa faceti lucruri care va relaxeaza.
Care este tratamentul?
Tratamentul pentru transpiratiile nocturne depinde de cauza ce sta la baza acestora. Pe scurt, transpiratiile nocturne nu sunt un motiv de ingrijorare, insa, uneori, reprezinta un semn de boala. Daca aveti simptomele prezentate sau transpiratii nocturne inexplicabile, este recomandat sa consultati un medic pentru o investigare mai amanuntita.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti
Sursa: Medicinenet.com