Revista care te menține sănătos

ORL

Ce trebuie sa stiti despre rinita non-alergica

Dr. Raluca Grigore, medic primar ORL, Spitalul Coltea, Sef lucrari UMF Carol Davila
15 noiembrie 2018
Share
Ce trebuie sa stiti despre rinita non-alergica

Rinita reprezinta inflamatia mucoasei nazale. Pe langa respiratie, nasul joaca un rol important in fonatie (producerea vocii) si imunitate. Respiratia nazala este raspunzatoare de starea de confort, de oxigenarea organismului, de somnul odihnitor, simtul mirosului si, implicit, al gustului.

Exista foarte multe boli care debuteaza cu simptomatologie nazala, cu rinita, dar aceste simptome sunt doar inceputul evolutiei unei alte boli. Un exemplu cunoscut sunt bolile infecto-contagioase (bolile copilariei), care debuteaza cu nas infundat, rinoree apoasa sau mucopurulenta, stranut etc. De asemenea, rinitele propriu-zise pot avea foarte multe cauze, desi populara este, in special, rinita alergica.

Acuta sau cronica?

Rinitele non-alergice pot fi acute si cronice. Cele acute au cauza virala, cel mai frecvent, dar pot fi si bacteriene (de exemplu, banala raceala). Rinitele cronice sunt insa mult mai suparatoare si, de multe ori, rezultatul abuzului picaturilor de nas (de obicei, picaturi ce contin substante vasoconstrictoare). Nu in ultimul rand, trebuie stiut ca exista si boli grave, cum sunt tumorile nazale, care pot debuta cu dificultate in respiratia nazala, de obicei unilaterala, tratata cu indiferenta de pacienti.

S-a deschis sezonul alergiilor: rinita alergica

Cercul vicios

Rinita medicamentoasa apare, de obicei, in urma unei raceli, in timpul careia pacientii au folosit excesiv picaturile de nas (mai mult de 10 zile). Mucoasa nazala a raspuns la actiunea vasoconstrictoare o vreme, apoi efectul este din ce in ce mai redus si apare un cerc vicios in care cu cat sunt folosite mai mult, cu atat efectul lor este mai redus sau inexistent.

O alta cauza poate fi si existenta unei modificari anatomice, cum este deviatia de sept, care initial nu a fost simptomatica, ulterior impiedicand respiratia. In absenta unui consult de specialitate, pacientii folosesc spray-uri nazale in exces. De aceea, este recomandat un consult de specialitate in cazul oricarei dificultati de respiratie care dureaza mai mult de 14 zile.

Tratamentul, conditionat de pacient

Tratamentul rinitei medicamentoase cunoaste metode medicale sau chirurgicale. Trebuie mentionat ca tratamentul implica colaborarea cu pacientul si intelegerea evolutiei si situatiei corecte, deoarece imboldul de a folosi picaturile pentru respiratie este atat de mare, incat uneori efortul doctorului este in zadar. Pentru ca, asa cum se intampla si in cazul altor dependente de substante, primul lucru si cel mai important este reducerea pana la intreruperea definitiva a folosirii substantei respective.

Daca exista si o modificare anatomica importanta, aceasta trebuie rezolvata chirurgical. Alte metode chirurgicale sunt reducerea in volum a cornetelor nazale hipertrofiate (mucoasa nazala inflamata cronic) cu radiofrecventa, laser, criocauterizare etc. Dar niciuna dintre aceste metode nu este suta la suta eficienta, de aceea, intelegerea fenomenului de catre pacient este la fel de importanta, ca si cooperarea sa.

Sunteti dependenti de spray-urile nazale? Aflati ce consecinte pot avea

secundara_rinita_non-alergica_inainte de COMPLICATIILE NETRATARII RINITEI NON ALERGICE

Complicatiile netratarii rinitei non-alergice

Metodele nechirurgicale presupun folosirea unor medicamente sistemice care sa desfunde nasul, astfel incat sa scada nevoia de picaturi decongestionante, ca si folosirea unor preparate topice cu efect antiinflamator (derivate cortizonice sau alt tip de antiinflamatoare naturale), dar si preparate cu efect trofic, de stimulare a regenerarii mucoasei (precum vitamina A uleioasa).

Tratamentul rinitei cronice medicamentoase este de lunga durata, corespunzator celui de dezvoltare a dependentei si inflamatiei cronice. Acesta este adaptat de medicul ORL-ist in urma unui examen complet, inclusiv endoscopie nazala, in functie de aspectul mucoasei nazale si de gradul de hipertrofie existent. De retinut: netratata, rinita cronica duce la favorizarea aparitiei rinosinuzitelor cronice, otitelor si laringitelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.