Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ce trebuie să știți despre noul coronavirus dacă aveți astm

Corina Ionescu; sursa: everydayhealth.com
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Ce trebuie să știți despre noul coronavirus dacă aveți astm

Medicii transmit persoanelor care suferă de astm că trebuie să ia în continuare tratamentul prescris, conform indicațiilor primite de la medicul lor și conform schemei de tratament.

Dacă aveți astm, probabil că ați auzit că riscul de a vă îmbolnăvi de noul coronavirus este mai mare. Aceste informații provin de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC – SUA), iar avertizarea este destinată oricărei persoane care are o boală respiratorie cronică. Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat suferă de astm, probabil că aveți o mulțime de întrebări. În rândurile care urmează, vom încerca să răspundem la câteva întrebări frecvente cu privire la noul coronavirus și astm.

1. Prezintă persoanele cu astm un risc mai mare să se îmbolnăvească de COVID-19?

În timp ce CDC avertizează că persoanele cu astm pot avea un risc mai mare de a se îmbolnăvi de COVID-19, nu este încă sigur dacă riscul de infecție este mai mare pentru pacienții cu astm.

Specialiştii spun că vom ști acest lucru doar după ce vor fi finalizate mai multe testări și studii. Pe baza dovezilor de până acum, se pare că astmul nu pare să sporească neapărat probabilitatea îmbolnăvirii. Doar astmul sau orice altă boală pulmonară cronică nu predispune individul la o probabilitate mai mare de a contracta noul coronavirus decât gripa sau altă boală infecțioasă, mai spun specialiştii.

2. Care sunt complicațiile cu care se pot confrunta persoanele cu astm dacă se îmbolnăvesc de COVID-19?

SARS-CoV-2, ca și virusul gripal, este un agent patogen respirator, ceea ce înseamnă că principalul său punct de intrare în organism este prin tractul respirator. Se atașează de celulele de pe mucoasa căilor respiratorii și invadează acele celule care declanșează sistemul imunitar al organismului pentru a răspunde împotriva infecției. Acest răspuns imun include inflamația în căile respiratorii.

O inflamație suplimentară face ca cineva cu astm să fie mai reactiv la declanșatori precum alergenii inhalaţi, poluarea aerului, modificările temperaturii aerului și infecțiile (cum ar fi COVID-19). Așadar, odată infectat, pacientul cu astm va simți o agravare a astmului – mai multă presiune în piept, respirație șuierătoare, dificultate in respirație și nevoia de a folosi mai des medicamentele care fac parte din schema de tratament sau altele

Mituri despre noul coronavirus

3. O formă mai severă de astm reprezintă un risc mai mare de COVID-19?

Severitatea astmului depinde în parte de cât de bine este controlat, iar acest control poate fi cheia cu privire la cât de tare COVID-19 va afecta un pacient.

Complicaţiile ar putea fi mai mari în cazul celor care au astm, dar poate nu atât de grave dacă astmul este bine controlat, spun specialiştii. Majoritatea persoanelor cu astm bronşic care se îmbolnăvesc de COVID-19 au reacţii similare cu cele pe care le au în răceală. Poate necesita utilizarea sporită a medicamentelor de urgenţă sau de eliberare a căilor respiratorii (bronhodilatatoare cu acțiune scurtă).

4. Ce simptome ar trebui să îngrijoreze persoanele cu astm?

În ceea ce priveşte COVID-19, persoanele cu astm ar trebui să fie atente la aceleași simptome pe care le-ar căuta cei fără astm: febră, tuse și dificultăți de respirație.

Specialiştii spun că marea diferență este că majoritatea persoanelor cu COVID-19 nu au simptome manifestate la nivelul nasului. COVID-19 ajunge direct în piept, fără să strănutaţi sau să vă curgă nasul. Gripa, în schimb, tinde să fie asociată cu congestia nazală.

astm, COVID-19, coronavirus, tratament astm, anxietate,

5. Când trebuie să apeleze cineva cu astm la medicul său sau să solicite îngrijiri de urgență?

În mod ideal, mulți, dacă nu toți pacienții cu astm, trebuie să aibă deja un plan de acțiune pentru forma de astmă de care suferă, care a fost dezvoltat împreună cu medicul curant. Fundația Americană pentru Astm și Alergie (AAFA) recomandă tuturor celor cu astm să aibă o schemă clară de tratament. Aceasta trebuie să ofere informații și instrucțiuni clare privind gestionarea astmului şi să includă detalii despre medicamentele prescrise, cum să vă daţi seama când simptomele se agravează și ce să faceţi în caz de urgență. Schema de tratament poate contura măsuri de luat dacă simptomele încep să se agraveze sau dacă pacientul observă modificări în ceea ce priveşte respiraţia.

Cel mai mare semnal că pacientul ar trebui să ia legătura cu medicul său este nevoia crescută de a folosi inhalatorul de urgenţă, iar utilizarea inhalatorului nu le oferă rezultatul dorit, precizează specialiştii. Pacienţii cu astm nu ar trebui să se prezinte la secția de urgență sau la cabinetul medicului, fără a discuta mai întâi simptomele prin telefon.

6. Ce măsuri suplimentare ar trebui luate pentru a ne proteja de noul coronavirus?

Principalele măsuri de precauție pe care cei cu astm ar trebui să le ia pentru a se proteja împotriva COVID-19 sunt cele pe care toți ar trebui să le luăm, conform specialiştilor: spălarea frecventă a mâinilor și dezifectarea suprafețelor; evitarea atingerii feței, nasului, gurii și ochilor; distanțarea socială. Evitați mulțimile, nu strângeți mâna cu alte persoane și nu vă îmbrățișați.

7. Poate slăbi tratamentul pentru astm sistemul imunitar, crescând, astfel, riscul de a contracta noul coronavirus?

Administrarea medicamentelor prescrise pentru tipul de astm de care suferiţi vă ajută la protejarea împotriva complicațiilor care pot apărea, inclusiv ale celor provocate de COVID-19.

Pacienții cu astm pot utiliza fie un corticosteroid oral, fie un inhalator steroid ca tratament antiinflamator preventiv.

Gestionarea anxietăţii în perioada pandemiei provocate de COVID-19

8. Poate agrava anxietatea provocată de pandemia de COVID-19 astmul?

Pandemia cauzată de noul coronavirus ne-a afectat pe mulți dintre noi atât fizic, cât şi psihic. Această anxietate creează un cerc vicios, precizează specialiştii în domeniu. Simplul fapt că ne îngrijorăm din cauza bolii poate înrăutăți astmul și ne poate afecta sănătatea în general.

Anxietatea poate crea probleme de respirație și îi poate face pe oameni să simtă o presiune in piept – acest lucru este uneori denumit atac de panică. Acest lucru vă poate face să simțiţi nevoia să folosiţi mai des inhalatorul. Dacă se întâmplă acest lucru, vorbiți cu medicul dumneavoastră.

Pentru a reduce anxietatea, concentrați-vă asupra unor modalităţi sănătoase de a face față stresului, cum ar fi exercițiile fizice și respirația controlată. Ambele au fost asociate cu un control mai bun al astmului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.