Internetul si paginile revistelor dedicate femeilor sunt pline de anunturi ispititoare pentru interventiile chirurgicale de implant mamar, insa expertii au opinii diferite in ceea ce priveste riscurile unei astfel de operatii.
Implanturile mamare au aparut pe piata la inceputul anilor ’60, iar prima femeie care a apelat la un astfel de implant era din Statele Unite ale Americii. De atunci, intre cinci si zece milioane de femei din intreaga lume au suferit o interventie chirurgicala de implant mamar.
In Marea Britanie, marirea sanilor este una dintre cele mai frecvente operatii estetice, iar in America Latina este la fel de populara, Brazilia fiind una dintre tarile fruntase la acest capitol. In Romania, din ce in ce mai multe femei apeleaza la o astfel de interventie, fara a se informa asupra factorilor de risc, luand o decizie in necunostinta de cauza, pe care mai tarziu o pot regreta.
Tipuri de implanturi mamare
Implanturile mamare pot fi de diferite tipuri si pot avea diferite forme. Exista implanturi cu un continut salin (ser fiziologic), implanturi preumplute cu gel silicon sau implanturi mixte, precum si cele construite din tesuturile naturale, luate din alte parti ale corpului. Forma implantului poate fi rotunda, ovala sau anatomica, fiind introdus de obicei printr-o incizie care poate fi sub san, la subrat sau pe marginea mamelonului. O astfel de operatie se face sub anestezie generala dupa ce, in prealabil, medicul si pacienta au discutat si au hotarat impreuna marimea si forma. De asemenea, trebuie efectuate analize de laborator, trebuie analizata starea generala a sanatatii, structura sanului, precum si alte aspecte medicale.
Atentie! Desi exista implanturi care ofera „garantie pe viata”, se pare ca este totusi nevoie de inlocuirea lor la un moment dat. Tocmai de aceea, este necesara ingrijirea ca la carte in urma sfatului medicului specialist. Inlocuirea implanturilor cu silicon este de obicei mult mai complicata decat prima interventie, dar si mult mai scumpa. Majoritatea femeilor care trec printr-o astfel de interventie spun ca apeleaza la aceasta tehnica din cauza complexelor si pentru ca vor sa se simta bine in pielea lor. Uneori insa, pretul platit este foarte mare.
Perioada postoperatorie
Perioada de recuperare este una destul de grea si pot aparea diverse probleme, cum sunt riscul de infectie, sangerarea, starile de rau, durerea la atingere etc. Aceasta perioada de recuperare poate varia in functie de pacienta, iar activitatile fizice trebuie reluate dupa aproximativ o luna de zile, in functie si de recomandarile medicului.
Riscurile implanturilor cu silicon
In urma interventiei, pot aparea probleme precum asimetria intre cei doi sani, tasarea tesuturilor din jurul sanilor, ruptura sacului introdus, sensibilitatea crescuta a mameloanelor, amorteala, formarea hematoamelor. Impanturile pot intarzia depistarea cancerului si exista riscul ca femeile care isi doresc sa devina mame sa nu mai poata alapta. Totodata, Asociatia pentru Siguranta Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite (FDA) a avertizat ca implanturile mamare cu silicon sunt asociate cu o forma rara de cancer. Din acest motiv, este nevoie de o monitorizare permanenta.
Asadar, merita oare sa va riscati sanatatea pentru frumusetea exterioara?
Ruxandra Raica
Sursa: www.msnbc.com