In primele luni de viata, circa 10% dintre nou-nascuti sunt predispusi la hernie ombilicala. Exista insa si adulti care, din cauza constipatiei, obezitatii sau a unui loc de munca ce presupune ridicarea de greutati pot capata aceasta afectiune. Ei ajung deseori in cabinetul specialistului in ultima clipa, atunci cand singura solutie este cea chirurgicala.
Hernia ombilicala se prezinta sub forma unei umflaturi la nivelul ombilicului (buricului), fiind consecutiva unui defect de inchidere la nivelul orificiului ombilical. Poate fi abia vizibila sau evident vizibila, cu ocazia unui efort abdominal.
Care sunt factorii care contribuie la aparitia herniei ombilicale?
Hernia apare ca urmare a cresterii presiunii abdominale in urmatoarele situatii:
- Obezitate;
- La femeile gravide;
- In prezenta lichidului liber intraperitoneal in cantitate mare (ascite);
- La persoanele care ridica greutati sau care sufera de constipatie cronica.
Hernia ombilicala ocupa locul trei ca frecventa la adult (10-15% in Romania), dupa hernia inghinala. Hernia ombilicala apare in randul adultilor mai frecvent la femeile supraponderale sau multipare. Se intalneste, de asemenea, si in randul copiilor.
Durerea in timpul efortului, principalul simptom
Hernia ombilicala necomplicata este asimptomatica sau responsabila de o jena locala sau durere care apare la efort. Odata cu marirea in volum, tegumentul care acopera hernia se altereaza, devine inflamat si poate fi sediul unor infectii. Cand devine voluminoasa, hernia are tendinta de a se incarcera sau strangula (cu ocluzie intestinala).
Ocluzia intestinala, urmare a neglijarii simptomelor
Aceasta afectiune nu se vindeca de la sine. Odata aparuta, creste progresiv in dimensiuni, devine dureroasa si creeaza o senzatie de disconfort. Intr-o prima faza, este reductibila (intra in abdomen), insa cu timpul devine incarcerata (este momentul in care hernia se poate complica cu strangulare si ocluzie intestinala care necesita interventie de urgenta). Adultii cu hernie ombilicala au un risc mai mare de a dezvolta fenomene de strangulare a continutului sacului, ce implica interventia de urgenta.
Cum se stabileste diagnosticul?
Diagnosticul este in primul rand unul clinic. Pacientul este consultat de medicul specialist, care remarca hernia si ii apreciaza caracterele: dimensiuni, durere, reductibilitate, expansiune la tuse sau efort etc. In functie de afectiunile asociate, pot fi necesare, pe langa analizele de rutina, si investigatii mai complexe.
Cu cat mai devreme, cu atat mai bine!
De indata ce constatati existenta afectiunii, trebuie sa mergeti la medicul chirurg, care va propune interventia. Cu siguranta, aceasta este mai usor de realizat si riscurile sunt mai mici cu cat hernia este mai mica in dimensiuni. Nu asteptati sa creasca sau sa va prezentati cu complicatii (dureri intense, varsaturi, absenta tranzitului intestinal, adica in ocluzie).
Tratamentul este chirurgical
Tratamentul chirurgical consta in reducerea continutului herniei in abdomen, indepartarea sacului, inchiderea orificiului ombilical si intarirea peretelui abdominal cu o plasa sintetica (in scopul prevenirii recidivei). Inchiderea simpla a peretelui abdominal, fara plasa, are un risc de recidiva de 30-50%.
Tratamentul se poate realiza clasic sau laparoscopic
- Metoda clasica presupune realizarea unei incizii ce ocoleste ombilicul la stanga (paraombilicala stanga) variabila ca dimensiuni de la 2-3 cm la 10 sau mai mult (in functie de volumul herniei). Se repereaza sacul de hernie, se reduce continutul acestuia in abdomen. Peretele abdominal se intareste cu o plasa sintetica tolerata de organism, care se asaza in spatele muschilor (procedeu retromuscular Rives sau intermusculoaponevrotic – intre partea posterioara a muschilor drepti abdominali si foita posterioara aponevrotica a tecii dreptilor). Plasa se fixeaza cu fire din material neresorbabil sau este „lipita” cu ajutorul unui gel biologic. In cadrul interventiior pe cale deschisa, procedeul descris are riscul cel mai scazut de recidiva. De obicei, nu necesita drenaj.
- Metoda laparoscopica presupune pneumoperitoneul (in cavitatea abdominala se introduce CO2 pentru a crea un spatiu de lucru), iar gesturile se realizeaza cu ajutorul unor instrumente introduse prin mini incizii (cea mai mare de 1 cm) si sub vizualizare cu ajutorul unui laparoscop (mini camera video introdusa in abdomen prin una dintre mini incizii). Dupa tratarea sacului de hernie, peretele abdominal va fi, de asemenea, intarit cu o plasa care sa nu dezvolte aderente cu organele intraabdominale, fixata la perete cu agrafe non-resorbabile spiralate. Dupa terminarea interventiei, se extrag instrumentele si laparoscopul, se goleste abdomenul de CO2 introdus si se sutureaza micile incizii.
Nu aveti voie sa depuneti efort fizic 1-2 luni dupa interventie
Dupa operatie, vi se administreaza medicamente impotriva durerii, fiind mobilizat si alimentat treptat (in functie si de reluarea tranzitului intestinal pentru materii fecale si gaze), iar pansamentul va fi supravegheat. Uneori, exista posibilitatea sa aveti tub de dren care va fi suprimat inaintea externarii. In general, nu veti fi spitalizat mai mult de 24 de ore. Un regim alimentar postoperator nu este necesar, in schimb este obligatorie evitarea efortului fizic timp de 1-2 luni. La externare, vi se va prescrie un tratament medicamentos si veti beneficia de concediu medical. Firele se vor scoate la 8-10 zile de la operatie. In primul an dupa interventie, pentru a avea cicatrici cat mai putin vizibile, este bine sa evitati expunerea directa a inciziilor la soare.
Care sunt costurile operatiei?
In cazul clinicilior private, pretul unei operatii de hernie ombilicala porneste de la 3.000 de lei si ajunge pana la 6.000 de lei pentru cazurile complicate. Daca preferati ca interventia sa aiba loc in cadrul unui spital de stat, atunci Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va acoperi integral costul operatiei, in baza documentatiei necesare pentru a dovedi calitatea dumneavoastra de asigurat.
Dr. Stefan Tuca,
Medic specialist chirurgie generala,
Life Memorial Hospital – Medlife Bucuresti,
Telefon: 0723 042 207
stefantuca.ro