Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Ce trebuie să ştiţi despre ciclul menstrual

8 noiembrie 2021
Share
Exclusiv online
Ce trebuie să ştiţi despre ciclul menstrual

Există foarte multe întrebări când vine vorba despre ciclul menstrual, despre menstruaţie, dar mai ales despre lipsa ei şi ce poate însemna acest lucru. Însă la orice problemă semnalată, este foarte important să vă adresaţi medicului specialist.

Ce este ciclul menstual?

Ciclul menstrual reprezintă totalitatea modificărilor din organismul femeii pentru pregătirea unei sarcini. Acesta durează între 21 şi 35 de zile, cel mai regulat fiind de 28 de zile. Ciclul menstrual nu trebuie confundat cu menstruaţia, sângerarea propriu-zisă, care poate dura între trei şi opt zile.

Prima sângerare, numită şi menarhă, poate apărea începând cu vârsta de 10-15 ani şi reprezintă începutul perioadei fertile a femeii. Sfârşitul perioadei fertile apare între 45 şi 55 de ani şi se numeşte menopauză.

Procesul lunar al unui ciclu menstrual începe cu ovulaţia. Adică un ovul este eliberat din unul dintre ovare, iar acesta, în decursul câtorva zile, va ajunge în trompele uterine şi apoi în uter. În această perioadă, dacă un ovul întâlneşte un spermatozoid are loc fertilizarea şi poate apărea sarcina. Dacă ovulul nu este fertilizat, corpul îl elimină.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

Ciclul menstrual normal

Ciclul menstrual se calculează din prima zi de sângerare menstruală până în prima zi a următoarei menstruaţii. Durata acestuia poate fi înfluenţată de starea de sănătate, stările de oboseală, de dietă, de tratamentele medicamentoase, de climă, chiar de stres.

Ciclurile menstruale pot fi regulate, având aproximativ aceeaşi durată lunar, sau pot fi uşor neregulate, plus, minus una, două zile. Menstruaţiile pot fi reduse ca volum sau cu sângerări abundente, pot fi dureroase sau nedureroase, mai lungi sau mai scurte. Pe perioada unui ciclu, înainte de menstruaţie, femeia poate acuza stări de disconfort, agitaţie, nervozitate, somnolenţă, balonare, cunoscute ca sindrom premenstrual (SPM).

Totodată, pot apărea modificări ale secreţiei vaginale. Aceasta este mai elastică şi în cantităţi mai scăzute, devine mai transparentă şi mai alunecoasă la ovulaţie, iar după menstruaţie este mai albicioasă. Este normal ca la unele femei să apară durerea de sâni, de spate, durerile abdominale şi de cap sau chiar diareea, înainte de menstruaţie şi în primele două zile ale ei.

Cum putem ameliora crampele din timpul menstruatiei

ciclu menstrual, menstruatie, sarcina, ovul, durere, ovulatie,

Cum putem monitoriza ciclul menstrual?

Durata unui ciclu menstrual poate fi monitorizată cu ajutorul unui calendar sau al unei aplicaţii de pe telefonul mobil. Dacă acesta durează plus, minus 25-30 de zile, înseamnă că este regulat. El diferă în funcţie de durata menstruaţiei, la unele femei durează mai mult, la altele, mai puţin. Însă, dacă numărul de zile este asemănător, lună de lună, atunci ciclul este regulat.

De asemenea, în calendar se pot nota observaţii precum: abundenţa fluxului sangvin menstrual, numărul de absorbante folosite lunar, durerile, simptomele din fiecare lună a menstruaţiei sau sângerările şi modificările secreţiei vaginale dintre menstruaţii, dacă au existat.

Din ce cauze poate fi ciclul menstrual neregulat?

Există câteva cauze care pot influenţa durata ciclului menstrual. Întârzierea sau absenţa menstruaţiei poate însemna apariţia unei sarcini. După naştere, alăptarea poate întârzia reapariţia menstruaţiei. Un alt factor poate fi scăderea extremă în greutate sau activitatea fizică excesivă. Sindromul ovarelor polichistice este caracterizat prin apariţia de mici chisturi ovariene şi menstruaţii neregulate.

Insuficienţa ovariană prematură poate apărea înainte de 40 de ani şi se manifestă prin menstruaţii neregulate sau rare, timp de câţiva ani. Anexita, infecţia organelor genitale interne, poate produce sângerări menstruale neregulate. De asemenea, fibroamele uterine, adică tumorile benigne ale uterului, pot produce menstruaţii abundente şi sângerări între menstruaţii.

Când trebuie să vă adresaţi medicului

În cazul unor dereglări menstruale este foarte important consultul unui medic ginecolog. Dacă se face periodic consultul, atunci se pot preveni anumite complicaţii ale afecţiunilor deja existente.

Administrarea pilulelor contraceptive reglează ciclurile menstruale, însă există cazuri când acestea nu pot fi reglate. Drept urmare, pentru prescrierea unor pilule potrivite este necesară vizita la medicul ginecolog. 

Motivele care ar trebui să trimită orice femeie la specialist sunt:

• absenţa menstruaţiei de peste 90 de zile, fără să existe o sarcină; 
• dacă menstruaţiile devin neregulate după ce au fost regulate;
• dacă menstruaţia durează mai mult de şapte zile;
• dacă fluxul menstrual este mai abundent decât de obicei;

• dacă intervalul dintre menstruaţii este mai mic de 21 de zile sau mai mare de 35 de zile; 
• dacă există sângerări între menstruaţii;
• dacă apar dureri accentuate în cursul menstruaţiei; 
• dacă apare febra după utilizarea tampoanelor intravaginale. 

Cum ştim că suntem la ovulaţie?

În preajma ovulaţiei este perioada cea mai fertilă a femeii. În cazul majorităţii, aceasta are loc cu 10-16 zile înainte de menstruaţie. Aşadar, o femeie cu un ciclu regulat de 28 de zile, ca în majoritatea cazurilor, ovulaţia ar avea loc în cea de-a 14-a zi.

Faza ovulatorie începe cu o eliberare masivă de hormon luteinizant (LH) sub influenţa estrogenilor. La 16-32 de ore de la începutul vârfului de secreţie de LH, se eliberează ovulul din ovar. Ovulul este apoi captat de către trompa uterină. Dacă în 24 de ore nu se produce fecundarea de către un spermatozoid, ovulul nefecundat începe să se dezintegreze la nivelul trompei uterine.

Dacă ovulul este fecundat, procesul de dezvoltare va începe imediat. Ovulul fecundat îşi va continua călătoria către uter în aproximativ trei-patru zile, iar în alte trei-patru zile va fi inclus la nivelul endometrului.

Cu toate că se poate calcula şi acasă perioada fertilă, pentru a rămâne însărcinată este foarte importantă discuţia cu medicul ginecolog. Acesta poate spune cu exactitate când este cea mai prielnică perioadă pentru concepţie.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.