Escherichia coli (E. coli) este o bacterie gram negativa, care se gaseste in mod normal in intestinul oamenilor si al animalelor. Exista mai multe tipuri de E. coli, majoritatea nepatogene sau care produc diaree usoara ori infectii urinare.
Exista si tipuri care secreta toxine puternice, cum este E. coli enterohemoragica (cu tipul cel mai frecvent O157:H7), ce poate produce crampe abdominale, diaree cu sange, varsaturi. Copiii, varstnicii, bolnavii cronici infectati cu acest tip de E. coli pot avea evolutie nefavorabila, cu risc crescut de afectare renala, anemie si deces (sindromul hemolitic uremic). Diagnosticul se stabileste in urma examenului clinic si a unei coproculturi, care permite identificarea tulpinii de E. coli raspunzatoare de infectie.
Cum se transmite infectia cu E. coli?
Contaminarea cu bacteria E. coli se poate produce in mai multe feluri. Cea mai frecventa cale de contaminare este ingerarea de alimente contaminate: legumele si fructele crude nespalate sau spalate insuficient (in special frunzele de salata verde, spanac, loboda, stevie etc.); laptele, produsele din lapte, sucurile de fructe nepasteurizate; consumul de carne cruda sau preparata termic insuficient. O alta sursa de infectie este apa contaminata, fie apa potabila (mai ales in mediul rural), fie apa din piscine sau lacuri, contaminata cu materii fecale.
Atentie la simptome!
Simptomele infectiei cu E. coli apar, in medie, la trei-patru zile de la contaminare si constau in diaree (care poate varia de la moderata si apoasa pana la severa, cu sange), crampe abdominale moderate pana la severe, meteorism, greata, varsaturi, febra. Unele persoane infectate pot sa nu aiba niciun simptom, dar pot raspandi boala prin intermediul mainilor nespalate. In general, simptomele dispar dupa aproximativ o saptamana. In cazurile grave, mai ales la copii mici sau varstnici, la aproximativ doua-paisprezece zile de la debutul diareii, pot aparea tulburari hematologice si insuficienta renala (sindromul hemolitic uremic), care necesita terapie de urgenta.
Frecvent, tratamentul este doar simptomatic
Cea mai importanta masura terapeutica este hidratarea si reechilibrarea mineralelor pierdute prin diaree. Reechilibrarea hidroelectrolitica se poate face cu saruri de rehidratare de la farmacie si consumand apa, ceai, supa clara de legume. Cand starea generala incepe sa fie ceva mai buna, se pot introduce alimente solide sarace in fibre, cum ar fi painea prajita, orezul fiert, carnea fiarta, branza de vaci, legume fierte. Nu sunt recomandate antibioticele si antidiareicele, deoarece pot ingreuna eliminarea toxinelor din organism. In cazul infectiilor grave care determina sindrom hemolitic uremic, este necesara spitalizarea de urgenta pentru tratament corespunzator si, eventual, dializa.
Masuri de protectie
Prevenirea contaminarii cu E. coli se face respectand cateva reguli simple. Se recomanda:
- Spalarea mainilor cu apa si sapun dupa folosirea toaletei, inainte de consumul sau prepararea mancarii, dupa contactul cu animale sau cu materiile lor fecale.
- Fructele si legumele, mai ales cele cu frunze, trebuie spalate foarte bine.
- Ustensilele de bucatarie care au intrat in contact cu carnea cruda trebuie spalate bine inainte de a le folosi pentru alte produse alimentare.
- Carnea trebuie consumata doar preparata termic.
- Evitarea consumului de lapte crud, nepasteurizat, al produselor din lapte crud sau din surse neautorizate.
- Apa de baut trebuie sa fie imbuteliata sau tratata (clorinata). De asemenea, apa din piscine trebuie tratata cu clor.
Dr. Daniela Burlacu
Medic primar medicina interna
Centrul Medical Medsana