Anemia feripriva este o forma de anemie cauzata de carenta de fier. Fierul este un mineral cu un rol extrem de important in organism intrucat, impreuna cu hemoglobina, transporta oxigen la celule. Oxigenul ajuta celulele sa produca energie si sa-si indeplineasca functiile.
Cu alte cuvinte, atunci cand in organism exista deficit de fier, maduva osoasa nu mai este capabila sa elibereze o cantitate suficienta de hemoglobina. Din aceasta cauza, organismul este privat si de o cantitate insemnata de oxigen.
Cauzele aparitiei anemiei feriprive
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), peste 30% din populatia planetei sufera de anemie, jumatate dintre cazurile de anemie fiind provocare de carenta de fier. Cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni sunt:
- Menstruatiile abundente;
- Alimentatia saraca in fier;
- Afectiuni care se manifesta prin sangerari persistente, spre exemplu gastrita, ulcerul gastroduodenal, cancerul de intestin, hemoroizii sau infectiile urinare;
- Sarcina, in timpul careia nevoile de fier ale organismului cresc semnificativ;
- O sangerare cantitativa care urmeaza unui accident sau unei interventii chirurgicale;
- O absorbtie slaba a fierului atribuita, de obicei, ablatiei partiale a stomacului sau bolii celiace.
Cum se stabileste diagnosticul
Diagnosticul de anemie feripriva se stabileste pe baza analizelor de sange, in special a hemogramei. Prezenta acestei perturbari este confirmata de nivelurile de hemoglobina, hematocrit si eritrocite, care se situeaza sub valorile normale. Valorile normale ale acestor parametri sunt: hemoglobina – 11-15 g/100 ml sange la femei si 13-16 g/100 ml la barbati; hematocritul – 36%-42% la femei si 40%-48% la barbati; eritrocite – 3,7-4,9 milioane/mm³ la femei si 4,2-5,6 milioane/mm³ la barbati.
Alti markeri biochimici care pot confirma diagnosticul de anemie feripriva sunt:
- Transferina, proteina care fixeaza fierul si-l transporta la tesuturi si organe. In cazul carentei de fier, nivelul transferinei creste;
- Fierul seric – nivelul acestuia stabileste daca cresterea nivelului de transferina este determinata de o carenta de fier;
- Feritina, proteina ce are rol in stocarea fierului in ficat, splina si maduva osoasa. In cazul deficitului de fier, valoarea feritinei scade.
Cum se trateaza anemia feripriva
Daca diagnosticul de anemie feripriva se confirma, medicul va prescrie suplimente sau injectii cu fier. Pe langa tratamentul medicamentos, se recomanda si schimbari in modul de alimentatie, in sensul consumului de alimente care contin fier: carne slaba, legume verzi, fasole, mazare, broccoli, paine din grau integral, leguminoase, oua, fructe uscate. Evitati consumul de ceai in timpul meselor, intrucat acesta poate inhiba absorbtia fierului continut de alimentele ingerate. Totodata, ideal ar fi sa renuntati sau cel putin sa reduceti semnificativ consumul de cafea, alcool si fumatul, intrucat substantele continute de acestea ingreuneaza asimilarea fierului. In schimb, vitamina C favorizeaza absorbtia fierului in organism.
Complicatii posibile
O anemie feripriva usoara nu are consecinte majore asupra sanatatii, insa netratata poate antrena probleme, precum:
- Afectiuni cardiace: intrucat in anemia feripriva transportul oxigenului nu se mai face corect, muschiul cardiac este nevoit sa lucreze mai mult, ceea ce duce la suprasolicitarea lui;
- In cazul femeilor insarcinate, anemia feripriva creste riscul nasterii premature sau al nasterii de bebelusi cu greutate mica.
text: Oana Anghel
Surse: passeportsante.net, plaisirssante.ca