Urticaria indusa de frig sau alergia la frig este o forma clinica de urticarie cronica, cu durata mai mare de 6 saptamani, indusa de factori fizici diversi (presiune, apa, efort fizic). In acest caz factorul declansator este frigul, respectiv expunerea la temperaturi scazute a diverselor parti ale corpului.
Evolutia manifestarilor clinice ale acestui tip de alergie este rapida, cu instalare la cateva minute de la expunerea la factorul declansator. Dureaza in medie 1-2 ore, foarte rar mai mult, dar totdeauna sub 24 de ore.
Manifestari clinice ale alergiei la frig
Acestea sunt variate si apar local la nivelul tegumentelor expuse la frig, fiind de obicei limitate la zona respectiva. Acestea sunt:
- Prurit cutanat (senzatie de mancarime a pielii);
- Senzatie de arsura, intepatura, urmate de eritem (roseata);
- Papule (mici ridicaturi la nivelul pielii);
- Angioedem (umflarea buzelor, pleoapelor, extremitatilor mainilor si picioarelor).
Uneori insa poate fi implicata si mucoasa orofaringiana (apare senzatia de „nod in gat”), iar alteori manifestarile alergiei la frig pot fi generalizate cu dureri de cap, greata, ameteli, dureri abdominale, diaree sau senzatie de sufocare.
Alergia la frig poate fi transmisa genetic
Exista mai multe forme clinice de urticarie la frig:
- Forma familiala, cu transmitere genetica, asociata frecvent cu manifestari sistemice: febra, frison, cefalee, mialgii (dureri de muschi);
- Forma dobandita, care la randul ei poate fi idiopatica (fara o cauza depistabila)
- Alergie cauzata de prezenta unor afectiuni (hematologice, infectioase sau asociata cu crioproteine serice, adica proteine care se comporta anormal la frig determinand manifestarile clinice ale alergiei la frig).
Care sunt factorii declansatori ai alergiei la frig?
Factorii declansatori sunt reprezentati de:
- Contact cutanat cu obiecte reci, cum ar fi cele din frigider sau congelator ori asezarea corpului pe suprafete reci;
- Contact orofaringian cu alimente sau bauturi reci care pot provoca angioedem (umflarea buzelor, limbii sau faringelui cu senzatii de „nod in gat” sau sufocare);
- Imersia in apa rece (dusuri, bai, bazine de inot);
- Expunerea la aer rece, vant.
Pentru stabilirea diagnosticului de urticarie la frig este necesar un consult dermatologic sau alergologic, unde un examen simplu de testare cutanata cu un cub de gheata confirma diagnosticul.
Alergia la frig poate fi tratata?
Tratamentul consta in:
Depistarea cauzei declansatoare si evitarea ei; Tratamentul simptomatic, ce consta in administrarea de medicamente antihistaminice (histamina este substanta responsabila de aparitia manifestarilor clinice). Medicamentele recomandate sunt de tip sedativ si nesedativ. In cazuri rebele, la tratament se pot asocia cu antihistaminice H2.
In formele clinice grave care se asociaza cu angioedem sau chiar reactii anafilactice se recomanda tratarea intr-un sistem medical de urgenta care sa asigure mentinerea functiilor vitale cardiovasculare si respiratorii. Severitatea urticariei la frig este variabila de la un individ la altul, evolutia imprevizibila, iar remisia poate aparea in cateva luni sau in cativa ani.
Dr. Alina Damian,
Medic specialist dermatologie,
Centrul Medical Unirea.