Daca i-ati pus de curand aparat dentar copilului si ati hotarat ca ati avea si dumneavoastra nevoie de o schimbare sau daca pur si simplu v-ati facut curaj si vreti sa va corectati dantura care nu arata tocmai ca in reclamele pentru pasta de dinti, e bine sa stiti dinainte la ce sa va asteptati.
In mod normal, aceste mici ajustari pe care le putem aduce in cabinetul stomatologic ar trebui facute la o varsta mai frageda, cand dintii nu s-au asezat complet in pozitia finala, deci sunt mai usor de controlat. Dar multumita evolutiei medicinei, astazi ne putem bucura de un aparat dentar si la maturitate. Ce ar trebui sa stiti inainte sa va faceti o programare si cum vi se va schimba viata aflati in continuare.
Ce inseamna, de fapt, un aparat?
Aparatul ortodontic este folosit, in principal, pentru corectarea aspectului fizic al pacientului, dar menirea lui medicala este aceea de a face din ocluzia dentara, adica din muscatura, una perfecta. Un aparat va va oferi un zambet ideal. Cateodata, medicul specialist poate recomanda un detartraj sau un periaj profesional inainte de montarea aparatului. La fel de frecvente sunt si sugestiile de a finaliza tratamentul unor carii sau extractia unor dinti ori masele care incurca procesul de aliniere a dintilor. Asadar, trebuie sa va asteptati ca intregul proces sa nu fie unul foarte simplu, ci sa dureze cateva zile, chiar saptamani, in care vor avea loc mai multe vizite la cabinetul stomatologic, pentru ca finalul operatiunilor sa fie cel asteptat. Mai trebuie sa fiti pregatit si pentru o usoara senzatie de disconfort dupa ce vi se va monta aparatul, din cauza schimbarii pozitiei dintilor. Trebuie sa aveti incredere in medicul vostru si sa urmati intocmai sfaturile. In cel mai scurt timp va veti obisnui cu aceste schimbari.
De la montare la dinti perfect aliniati
Mai intai de toate, veti fi examinat de un ortodont care va va spune exact care sunt pasii prin care veti trece. Apoi, vi se va lua amprenta dentara, care inseamna modelul dintilor si al maselelor. Acelasi lucru l-ati intalnit daca stomatologul v-a imbracat vreodata o masea. Impreuna cu radiografia panoramica si fotografiile intra- si extraorale, medicul va sti care este cel mai bun plan pe care trebuie sa il abordati. Daca acesta va va recomanda una sau mai multe extractii, trebuie sa va asteptati la o saptamana de pauza imediat dupa aceea, cat timp gingia se va vindeca.
Apoi urmeaza periajul si detartrajul, in functie de sanatatea dintilor. Dupa aceea, se aplica direct pe smalt, cu ajutorul unui adeziv special, absolut inofensiv pentru corp, dar necesar pentru a pastra braketurile (aparatul dentar) la locul lor. Dupa ce dintii sunt uscati bine, acest adeziv este fixat pe dinti printr-un proces care se numeste fotopolimerizare, ce se realizeaza cu un aparat cu lumina albastra. Probabil l-ati mai intalnit atunci cand ati avut nevoie de o plomba definitiva.
Medicul va continua apoi cu fixarea unei sarme subtiri si flexibile si a unor module transparente sau colorate, in functie de alegerea dumneavoastra. Daca vei simti un disconfort, ca si cum ati musca puternic fara oprire, este din cauza ca dintii incep deja sa isi schimbe pozitia, dar nu va nelinistiti, este un proces perfect normal. Veti primi din partea ortodontului o ceara pe care o puteti aplica pe dinti pentru ameliorarea presiunii. Singurul lucru pe care il veti mai avea de facut de acum incolo este sa aveti o igiena orala atenta, sa spalati cu grija fiecare portiune, sa folositi apa de gura si sa faceti dusuri bucale. Trebuie sa renuntati la mancarurile dure, cum ar fi alunele, nucile, bomboanele tari sau painea prajita, pentru ca este posibil sa dezlipiti braketurile sau sa indoiti sarma, mestecandu-le. Nici guma de mestecat sau alte mancaruri lipicioase nu va vor fi recomandate. Daca intampinati dureri sau neplaceri in purtarea aparatului, cereti medicului o reteta pentru analgezice.
Daca observati ca dintii copilului dumneavoastra nu sunt in totalitate drepti, incearcati sa il convingeti sa poarte aparat dentar, pentru ca acesta aduce rezultate mai bune si mai rapide la o varsta frageda decat la maturitate, cand dintii nu sunt in totalitate fixati.
Cheltuiala cu un aparat dentar nu este una mica, insa cea mai importanta in aceasta ecuatie este sanatatea si, in plus, un zambet impecabil. Nu amanati decizia! Chiar daca nu aveti suficienti bani pusi deoparte pentru o asemenea procedura, puteti suplimenta veniturile cu un imprumut rapid pana la salariu, pentru ca imprumutul se acorda simplu si chiar la distanta. Incepeti de azi sa lucrati la noul zambet!