Revista care te menține sănătos

Neurologie

Ce trebuie să ştim despre sindromul picioarelor neliniştite

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
2 iulie 2021
Share
Ce trebuie să ştim despre sindromul picioarelor neliniştite

Sindromul picioarelor neliniştite este o afecţiune care determină un impuls incontrolabil al persoanei afectate de a-şi mişca picioarele, de obicei din cauza unei senzaţii neplăcute. Acest sindrom se manifestă de regulă seara sau noaptea, când stăm asezaţi sau întinşi, iar mişcarea picioarelor uşurează temporar simptomele neplăcute.

Această afecţiune poate fi clasificată drept uşoară sau severă, în funcţie de frecvenţa şi severitatea simptomelor, şi în funcţie de cât de bine pot fi ameliorate simptomele prin mişcare.

Cauze şi factori de risc

În cele mai multe cazuri, cauza acestui sindrom nu este cunoscută. Există însă descrişi câţiva factori de risc, precum şi predispoziţii genetice:

  • Unii cercetători suspectează că sindromul picioarelor neliniştite poate fi cauzat de un dezechilibru în nivelul dopaminei (un neurotransmiţător) de la nivelul creierului.
  • Există o posibilă legătură între această afecţiune şi nivelurile scăzute de fier din creier, chiar dacă analizele de sânge arată că nivelul de fier este în limite normale.
  • Mai mult de 40% dintre persoanele afectate au antecedente familiale, existând 5 variante genetice asociate cu sindromul picioarelor neliniştite. În aceste cazuri, simptomele debutează înainte de vârsta de 40 de ani.
  • Sarcina poate să agraveze simptomele afecţiunii, iar unele femei sunt diagnosticate cu acest sindrom în timpul sarcinii, în special în ultimul trimestru.
  • Unele substanţe precum cafeaua, tutunul sau alcoolul, precum şi unele medicamente (metoclopramidul, antipsihotice precum haloperidolul, antidepresive precum sertralina) pot să declanşeze sau să agraveze simptomatologia.
  • Unele boli cronice precum diabetul zaharat, neuropatia periferică şi boala de rinichi se asociază cu sindromul picioarelor neliniştite.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar SomnControl care prin ingredientele sale ajută la reducerea stresului şi la îmbunătăţirea calităţii somnului, fiind un remediu eficient pentru insomnie.

sindromul picioarelor neliniştite, sindrom,

Sindromul picioarelor neliniştite – simptome

Simptomul principal este nevoia de a mişca picioarele. Există însă şi alte caracteristici ale sindromului picioarelor neliniştite:

  • Senzaţiile neplăcute apar după o perioadă de odihnă, acestea debutează deci după ce persoana afectată a stat aşezată sau culcată pentru o perioadă mai mare de timp.
  • Simptomele dispar sau se ameliorează odată cu mişcarea picioarelor.
  • Simptomele apar în special seara sau noaptea.
  • Sindromul picioarelor neliniştite se poate asocia cu o altă afecţiune numită „tulburarea de mişcare periodică a picioarelor”, care se caracterizează prin mişcări periodice, involuntare ale picioarelor în timpul somnului, şi poate cauza un somn neodihnitor şi, implicit, somnolenţă în timpul zilei.

Persoanele afectate descriu de obicei simptomele ca fiind „senzaţii anormale, neplăcute” la nivelul picioarelor sau tălpilor. Acestea apar de regulă bilateral (la ambele picioare) şi, mai rar, la nivelul braţelor.

Sindromul picioarelor neliniştite, diagnostic şi tratament

Întrucât nu există niciun test specific pentru diagnosticul acestei afecţiuni, medicul va efectua anamneza, examenul clinic şi eventual un examen neurologic, însă criteriile de diagnostic sunt exact caracteristicile simptomelor descrise mai sus.

Sindromul picioarelor neliniştite este, din păcate, o afecţiune pentru care nu există vindecare, iar tratamentul are ca scop ameliorarea simptomatologiei.

Opţiunile de tratament cuprind:

  • Schimbări ale stilului de viaţă – în cazul celor cu simptome uşoare sau moderate, precum: renunţarea la tutun şi alcool, adoptarea unui program de exerciţii fizice, masajul picioarelor sau aplicarea de comprese calde alternând cu comprese reci.
  • În cazuri severe, medicul vă poate prescrie medicamente precum agonişti de dopamină sau anticonvulsivante.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.