Mamografia este o examinare a sanilor bazata pe raze X si este folosita pentru a detecta modificari in tesutul mamar. Va trebui sa discutati cu medicul radiolog in legatura cu procedura, pentru ca aceasta poate sa varieze de ceea ce este descris aici, pentru satisfacerea nevoilor dumneavoastra individuale. Se foloseste ca indicatie pentru un control de rutina al sanului sau in cazul in care exista simptome ale sanului.
Este recomandata in special femeilor cu varsta de peste 50 de ani, o data la 3 ani pentru un control de rutina si poate fi efectuata la spital sau la clinici.
Care sunt alternativele mamografiei?
Mamografia este cea mai buna metoda de a detecta cancerul de san intr-un stadiu incipient. Oricum, ultrasunetele (ecografia) pot detecta, de asemenea, cancerul de san si este recomandata in special femeilor cu varsta sub 40 ani, pentru ca aceasta poate induce modificari la nivelul tesutului din cauza razelor X. Ecografia foloseste ultrasunetele pentru a produce o imagine a interiorului sanului.
Cum ne pregatim pentru o mamografie?
- Nu se vor folosi deodorante, pudra de talc, antiperspirant sau parfum pe sani in ziua efectuarii mamografiei.
- Medicul radiolog va explica procedura si se va asigura ca sunteti pregatita pentru test.
- Daca sunteti insarcinata sau aveti aceasta banuiala, informati medicul. Efectele razelor X pot afecta fatul. Vi se va da sa purtati o protectie ce va acoperi abdomenul in acest caz, sau, alternativ, vi se va recomanda o ecografie mamara.
- Informati medicul daca aveti implanturi in sani. Daca aveti, procedura va fi adaptata astfel incat sa se poata vizualiza cat mai mult din tesutul sanului.
Ce se intampla in timpul efectuarii unei mamografii?
Mamografia se efectueaza de obicei intre 10 si 15 minute. Cel mai mult timp este necesar pentru o pozitionare corecta si pentru a pregati echipamentul – expunerea propriu-zisa la raze X dureaza cateva secunde. Vi se va cere sa va pozitionati sanii pe un suport plat pe mamograf. Va fi un alt suport plat deasupra sanilor care se va misca in jos pana cand sanii vor fi presati intre cele suporturi, pentru a avea o buna sustinere si pentru a putea permite inregistrarea unor imagini clare. Puteti simti aceasta presiune ca fiind inconfortabila sau dureroasa. Medicul radiolog va manui aparatul din spatele unui ecran, insa va va putea vedea si auzi pe toata durata.
Pentru un simplu control de rutina se vor efectua doar doua imagini a fiecarui san, una din lateral si una de sus. Daca se efectueaza o mamografie pentru diagnostic, atunci se vor mai face altele in plus, din diferite unghiuri pentru imagini mai detaliate. Vi se va cere sa stati nemiscata in timpul fiecarei imagini efectuate. Dupa o mamografie va puteti imbraca imediat si va puteti duce acasa in orice moment in care va simtiti pregatita.
Ce rezultate pot aparea dupa o mamografie?
Daca exista semne anormale la mamografie, se va face o trimitere la clinici specializate pentru teste suplimentare. Aproximativ 5 din 100 de femei sunt chemate pentru teste suplimentare dupa o mamografie. Se intampla, insa, sa existe rezultate fals pozitive cauzate de depuneri de calciu pe canalele galactofore (microcalcificare) si se intampla frecvent la femeile cu varsta de peste 50 de ani. Daca exista anormalitati ale sanului, se vor indica teste suplimentare, precum un examen fizic, o ecografie sau o biopsie (prelevare de tesut) ce pot indica o tumora benigna (nodul) sau o tumora maligna (cancer al sanului). In ultimul caz, se va face trimitere la un medic oncolog sau la un chirurg la un spital specializat in acest sens.
Care sunt riscurile unei mamografii?
Ca in orice alta procedura, exista anumite riscuri, insa ele difera de la persoana la persoana. Mamografia va expune la o doza mica de radiatii, egala cu expunerea intr-un an la agenti agresivi si este considerata a fi oarecum sigura. Doza de radiatii este constant monitorizata pentru a reduce efectele adverse.Este important de retinut ca, desi mamografia este cel mai bun mod in care se poate detecta cancerul de san, nu este un test perfect si, uneori semnele pot fi omise.Uneori insa, o mamografie poate indica semne de cancer mamar cand, de fapt, nu exista nicio problema.
Roxana Mateescu
Studenta anul VI
UMF „Carol Davila” Bucuresti