Revista care te menține sănătos

Diabet

Ce trebuie să ştim despre consumul de alcool în diabet

Dr. Oana Pop, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Oradea; Facebook: @Dr. Oana Pop; oanapop.wordpress.com
16 mai 2023
Share
Ce trebuie să ştim despre consumul de alcool în diabet

Viaţa persoanelor cu diabet nu trebuie să fie diferită de cea a persoanelor care nu suferă de diabet. Diferenţa este că stilul de viaţă adoptat de către o persoană cu diabet este, de cele mai multe ori, mult mai sănătos. Iată care este relaţia diabet-alcool.

În primul rând, trebuie sublinat că fără alcool putem trăi foarte bine, dar totuşi, la evenimente, ne dorim să mai ciocnim un pahar de vin sau şampanie, ori dacă ieşim cu prietenii în lunile de vară şi iarna, la petrecerile specifice. Trebuie precizat că femeile nu ar trebui să consume mai mult de o băutură pe zi, în timp ce bărbaţii pot consuma până la 2 băuturi pe zi. O băutură, în funcţie de ce anume este, poate fi de 250 ml bere, 125 ml vin şi 25 ml tărie la femei, iar la bărbaţi până la 330 ml bere, 150 ml vin şi 50 ml tărie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Cum influenţează alcoolul valorile glicemice?

Consumul de alcool va încetini funcţia hepatică, astfel încât se va reduce eliberarea de glucoză în sânge pentru a metaboliza mai bine alcoolul. Din acest motiv, mai puţină glucoză în sânge va creşte riscul de hipoglicemie. Hipoglicemia se poate instala la 3-4 ore după consumul de alcool, astfel încât se atrage atenţia la consumul de alcool seara, deoarece pot surveni hipoglicemii nocturne. Mare atenţie!!!! Consumul de alcool poate duce la o scădere bruscă a glicemiei, fenomen care poate persista până la 24 de ore.

Important! Consumul de alcool nu se va realiza niciodată pe stomacul gol, deoarece creşte riscul de hipoglicemie. De asemenea, nu se va înlocui niciodată o masă cu un pahar sau două de alcool. Totuşi, dacă o persoană care suferă de diabet suferă de anumite afecţiuni precum polineuropatie diabetică, afectare hepatică (a ficatului), afectare pancreatică şi colesterol, în special trigliceride crescute, nu se va consuma alcool.

Diabeticii pot consuma alcool?

Dacă o persoană cu diabet doreşte să consume o bere de 330 ml trebuie să ştie că această bere poate conţine până la 15 g glucide (ceea ce în mod normal poate să fie o gustare, mai ales că o gustare poate să aibă între 5 şi 10 g glucide). O bere light poate conţine mai puţine glucide, şi anume între 3 şi 6 g. Dacă ar fi să le comparăm, se recomandă a se consuma în special bere light, dar atenţie la berea light cu arome de fructe, care poate conţine fructoză. Ca atare, aceasta poate creşte brusc glicemia.

Este foarte important a nu se creşte doza de insulină atunci când se ştie că se va consuma bere, chiar dacă într-o primă fază berea va creşte glicemia. În cazul în care o persoană care îşi administrează tratament cu insulină constată că după o bere îi creşte glicemia, nu va injecta unităţi mai multe de insulină şi nici unităţi de corecţie, deoarece dacă în prima fază creşte glicemia, după un interval de timp aceasta va scădea ca urmare a alcoolului şi dacă se mai adaugă şi insulină, intervine, uşor, hipoglicemia.

alcool, diabet, hiperglicemie, hipoglicemie, glucoza in sange, consum de alcool, vin, bere, alcool diabet,

Vinul şi diabetul

Vinul, în special cel roşu, este foarte bogat în resveratrol. Se poate consuma un pahar de 125 ml de către femei, respectiv 150 ml de către bărbaţi, deoarece se pare că oferă o protecţie cardiovasculară. Să nu uităm, totuşi, că şi vinul conţine alcool, iar 1 gram de alcool conţine 7 calorii goale, acest lucru înseamnă că dacă se consumă mult mai mult alcool poate să apară o scădere bruscă a glicemiei.

Mare atenţie la evenimente, unde de cele mai multe ori se şi dansează şi se ştie că dansul reprezintă o formă de mişcare astfel încât se consumă rezervele de glicogen hepatic (glucoza din ficat). Astfel, creşte dublu riscul de hipoglicemie, atât prin consumul de alcool, cât şi prin dans.

Dr. Oana Pop: „Alimentaţia sănătoasă înseamnă moderaţie şi consum din toate”

Sfatul specialistului

În concluzie, consumul de alcool ar trebui să fie doar ocazional, iar când există comorbidităţi ale diabetului, să fie interzis. De asemenea, când se consumă alcool este important să existe o bună hidratare şi este foarte important a se face tot posibilul să nu apară hipoglicemia. Dacă este nocturnă, nu va fi simţită şi, uneori, chiar poate pune în pericol viaţa persoanei cu diabet.

Sfaturi de luat acasă:

  • Nu consumaţi alcool pe stomacul gol!
  • Combinaţi întotdeauna consumul de alcool cu mici gustări sau chiar cu o masă în care să existe glucide!
  • Ajustaţi doza de insulină dacă este cazul, dar nu o creşteţi pentru a preveni o hiperglicemie, deoarece poate urma o hipoglicemie!
  • Verificaţi nivelul glicemiei înainte şi după consumul de alcool, dar şi înainte de culcare şi chiar în timpul nopţii, dacă este cazul!
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.