Pe masura ce inaintam in varsta, apar diferite afectiuni si diverse forme de manifestare. Durerile sunt frecvente la orice varsta, insa, in cea mai mare parte, acestea apar cu specificitate si cu o frecventa mai crescuta pentru un interval anume de varste. Iata care sunt aceste dureri si cum le putem ameliora.
La grupa de varsta de 30 de ani
Durerile de cap. Varsta de 30 de ani poate fi foarte stresanta. Stresul de la locul de munca si de acasa apare frecvent si poate duce la aparitia durerilor de cap. De asemenea, daca stati toata ziua in fata calculatorului cu capul intr-o singura pozitie, apare o tensiune la nivelul gatului, ceea ce duce, in final, la aparitia durerilor de cap.
Pentru a ameliora stresul, incercati sa faceti exercitii de respiratie. Rasfatati-va cu un masaj sau cu o baie calda. Pentru a ameliora durerea data de pozitia incorecta din fata calculatorului, incercati sa faceti exercitii de stretching pentru musculatura gatului, prin miscari ale acestuia spre stanga si spre dreapta; apoi, incercati sa atingeti urechea de umar, in fiecare directie.
Sindromul de tunel carpian. Durerea de la nivelul incheieturii si a mainii poate fi cauzata de presiunea exercitata asupra nervilor de la nivelul incheieturii. Genele si leziunile anterioare pot favoriza aparitia acestui sindrom, insa poate sa apara si in urma folosirii tastaturii de la calculator, a telefoanelor mobile, tabletelor si a jocurilor pe calculator.
Daca este posibil, incercati sa faceti o pauza de la efectuarea acestor miscari. Asigurati-va ca aveti o pozitie corecta in timp ce stati pe scaun: rezemat de spatar, cu umerii relaxati si tineti coatele pe langa corp si cu incheieturile drepte. De asemenea, puteti incerca sa utilizati o bratara speciala pentru incheieturi. Fizioterapia si exercitiile ce intaresc musculatura mainilor si a bratelor pot ajuta, de asemenea. Daca simptomele nu se amelioreaza, consultati un medic. Unele persoane au nevoie de o interventie chirurgicala pentru aceasta poblema.
La grupa de varsta de 40-50 de ani
Durerea de spate. Pe masura ce inaintam in varsta, tensiunea exercitata asupra coloanei vertebrale din cauza unei posturi incorecte si a unor obiceiuri nesanatoase de odihna, poate duce la durerea de spate.
Asigurati-va ca aveti o pozitie corecta a corpului si ca, atunci cand ridicati greutati, o faceti corect. Nu este recomandat sa ridicati o greutate mai mare de 25% din greutatea totala a corpului fara ajutor. Daca durerea de spate apare dimineata, schimbati salteaua de pat sau pozitia de somn. Medicamentele pentru durere, precum aspirina sau ibuprofenul, pot ameliora durerea si reduc inflamatia. De asemenea, si fizioterapia si exercitiile fizice precum Pilates sau Yoga pot ajuta. Daca simptomele nu se amelioreaza, consultati un medic.
Durerea musculara si tendinita. La aceasta varsta incep sa se simta consecintele activitatilor intense din tinerete. Fortarea bratelor in activitati casnice (curatenie, gatit) poate duce la durere cronica de umeri. In aceeasi categorie intra si exercitiile fortate de fitness si joggingul.
Atunci cand faceti exercitii, asigurati-va ca faceti streching inainte si nu prelungiti sedinta mai mult decat este necesar. Renuntati la un sport daca determina aparitia unei inflamatii sau a altor leziuni. Medicamentele antiinflamatoare pot ameliora durerea.
La grupa de varsta 60-70+ ani
Osteoartrita. Majoritatea persoanelor de aceasta varsta pot dezvolta aceasta afectiune. Osteoartrita cauzeaza durere a articulatiilor, umflarea si rigidizarea soldurilor, a genunchilor si a mijlocului.
Cheia tratamentului in osteoartrita este miscarea. La aceasta varsta, sedentarismul este mai periculos decat o eventuala leziune fizica. Gasiti un program special pentru antrenarea muschilor si a oaselor, precum si aerobicul ce mentine sanatatea inimii. Stretching-ul de intensitate mica imbunatateste flexibilitatea si amelioreaza durerea de la nivelul incheieturilor. Daca aveti kilograme in plus, este recomandat sa le eliminati. Medicul va poate prescrie si anumite suplimente ce va pot ameliora simptomele.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie
Sursa: Webmd.com