Ochii pot indica unele afectiuni medicale, prin schimbarea culorii, a campului vizual sau a formei. Aceste modificari pot ghida mai usor drumul spre anumite investigatii medicale si spre un diagnostic, putand, astfel, beneficia de un tratament timpuriu.
Acest lucru este important, deoarece bolile indicate de schimbarile aparute la nivel ocular pot fi boli progresive, iar la momentul diagnosticarii, uneori poate fi prea tarziu. Aflati in randurile de mai jos ce spun ochii despre sanatate.
Pierderea brusca a vederii
Pierderea brusca a vederii poate arata o problema legata de fluxul sangvin la nivelul ochilor si al creierului. Este necesar un consult medical imediat, pentru a preveni leziunile gave ce pot interveni, uneori chiar pentu a salva viata persoanei in cauza. Chiar daca vederea vi se imbunatateste rapid, acest semn poate indica un accident vascular cerebral.
Exoftalmia
Exoftalmia reprezinta proeminenta globului ocular in afara orbitei. Boala Graves semnifica hipersecretia de hormoni tiroidieni, ce poate duce la aparitia acestui semn. Mai mult, aceasta poate fi insotita si de diaree, scadere in greutate si tremor al mainilor. Medicamentele sau interventia chirurgicala pot controla cantitatea de hormoni secretata, insa nu pot ajuta si la ameliorarea exoftalmiei.
Arcul cornean
Prezenta unui inel in jurul corneei se numeste arc cornean. Acesta are aspectul unei linii de culoare alb-gri, si este cauzat de prezenta unor depozite de grasime, ce se acumuleaza la marginea corneei. Uneori, depozitele pot alcatui un inel complet. Daca aveti peste 40 de ani, nu exista motive de ingrijorare, insa, daca aveti sub 40 de ani, poate fi un semn serios al colesterolului crescut.
Afectiuni depistate intr-o privire
„Caderea” pleoapelor
Acesta poate fi un semn al miasteniei gravis, o boala autoimuna ce ataca si slabeste muschii. Boala poate afecta muschii ochilor, fetei si ai gatului, in special, si poate face dificila inghitirea, mestecarea, chiar vorbirea. Este necesar sa mergeti la medic daca aveti acest semn.
Vederea incetosata
Vederea incetosata poate fi un semn al diabetului, ce reprezinta cresterea cantitatii de zahar din sange. Daca acesta nu este tinut sub control, puteti avea retinopatie diabetica – mici hemoragii la nivelul retinei. Vederea poate deveni incetosata si puteti intampina dificultati si noaptea.
Ingalbenirea mucoaselor
Icterul este caracterizat prin ingalbenirea mucoaselor si a pielii. Acesta semnaleaza o boala a ficatului si este determinat de un nivel crescut de bilirubina in sange (un pigment secretat in exces de catre ficat atunci cand sufera o afectiune). Dieta necorespunzatoare, cancerul, infectiile si alcoolismul cronic pot afecta ficatul.
Vitamine esentiale pentru ochi sanatosi
Orbirea nocturna
Daca este dificil sa vedeti in intuneric, este posibil sa aveti nevoie de ochelari sau puteti suferi de cataracta (afectiune ce face parte din procesul normal de inaintare in varsta). Insa, orbirea nocturna nu este normala in randul tinerilor. In unele situatii, aceasta poate fi cauza unui deficit de vitamina A si poate fi tratata prin suplimente cu vitamina A, precum si cu ajutorul unei diete bazate pe alimente ce contin aceasta vitamina (cartofi dulci, ficat de vita, spanac, morcovi si dovleac).