Vânătăile apar când sângele se acumulează sub piele ca urmare a ruperii capilarelor (vase de sânge de mici dimensiuni), în urma unei lovituri, răniri, luxații, entorse, fracturilor osoase sau dizlocărilor articulare. Cel mai des le putem observa la nivelul brațelor sau la nivelul picioarelor. Vânătaia reprezintă o modificare a culorii pielii: inițial are culoare roz-roșie după care devine albastru închis, negru, maro sau violet. În decurs de două săptămâni culoarea se estompează devenind galbenă, iar în final pielea își recapătă culoarea inițială. Intervalul de timp în care trece o vânătaie poate fi influențat de factori precum intensitatea traumatismului, zona în care a apărut vânătaia, vârsta persoanei și prezența sau nu a altor afecțiuni.
Termenul medical pentru vânătaie este echimoză.
Tipuri de vânătăi
Există două tipuri de vânătăi/ echimoze:
- vânătăile spontane: sunt vânătăile care se formează la nivel subcutanat, în stratul ce se află imediat sub piele;
- vânătăile intramusculare, se formează în țesutul muscular profund.
Când apelăm la doctor pentru investigarea vânătăilor
Există anumite situații în care o vânătaie nu este o simplă vânătaie, caz în care este recomandat să apelăm la o consultație medicală.
Dacă un bebeluș are o vânătaie știm că traumatismele în cele mai multe cazuri sunt minore (sunt cauzate de cădere de la marginea patului, lovituri ușoare de diferite obiecte din casă). Dar în cazul în care o vânătaie e însoțită de schimbarea stării bebelușului (e iritat, plânge mai mult) e recomandat să mergeți la medicul pediatru.
În cazul în care vanătăile apar ușor, în mod frecvent, apar fără un motiv anume sau dacă sunt însoțite de sângerări neobișnuite este recomandat să programați o consultație la medicul de familie. Aceste vânătăi pot apărea ca urmare a administrării unor medicamente (anticoagulante, antiinflamatoare nesteroidiene sau corticosteroizi) sau pot fi semnele unei afecțiuni ce trebuie diagnosticată și tratată, de exemplu insuficiența venoasă cronică, tulburări de coagulare, etc.
În această situație nu întrerupeți medicația sau nu modificați dozele recomandate. Semnalați aceste schimbări medicului de familie, care va analiza opțiunile terapeutice cele mai bune pentru situația dumneavoastră.
De asemenea dacă vânătaia apare în urma unui traumatism puternic mergeți la medic pentru a investiga și evalua situația.
După cum am precizat mai sus există medicamente ce pot crește riscul de apariție al vânătăilor, în același timp aveți în vedere și suplimentele pe bază de plante ce pot avea același efect (de subțiere a sângelui). În această categorie intră: ginkgo biloba, ginseng, usturoi, sunătoare.
Cremele pe bază de corticosteroizi recomandate în diverse alergii sau eczeme pot duce la subțierea pielii ceea ce favorizează apariția vânătăilor.
Vânătăi, afecţiuni vinovate
Bolile pe parcursul cărora pot apărea vânătăi sunt:
- hemofilia de tip A si B;
- varice;
- vasculita;
- tromboza venoasa profundă;
- endocardita;
- insuficienţa hepatică cronică;
- leucemia;
- anemia aplastică (incapacitatea măduvei osoase de a produce un număr suficient de celule sangvine);
- trombocitopeniile de cauză idiopatică (necunoscută) sau autoimună.
Pentru a veni în sprijinul vindecării vânătăilor care sunt însoțite de inflamație și durere în primele două zile de la apariția echimozei puteți să aplicați gheață (nu direct pe piele) pentru 15- 20 de minute în mai multe reprize pe parcursul zilei.