O dieta echilibrata si sanatoasa va poate ajuta sa reduceti sansele de aparitie a diabetului, hipertensiunii si bolilor cardiovasculare. Inca nu se cunosc efectele acesteia asupra preventiei bolii Alzheimer, insa, cu siguranta, anumite alimente va pot mentine sanatatea creierului, mai mult, a intregului organism.
Iata care sunt alimentele care va pot salva memoria. Alimentele bogate in vitamina E, precum uleiurile vegetale continute de sosurile pentru salate, oleaginoase si cereale integrale, va pot mentine memoria la nivel maxim. Vitamina E este un antioxidant ce poate proteja neuronii (celulele nervoase). In boala Alzheimer, neuronii din anumite parti ale creierului mor, fenomen ce duce la deteriorarea cognitiva.
Pestele
Exista mai multe tipuri de peste bogate in acizi grasi Omega-3 si acid docosahexaenoic (DHA), precum somonul, tonul si macroul. Acidul docosahexaenoic este foarte important pentru functionarea normala a neuronilor. In plus, un consum mai mare de peste inseamna un consum mai mic de carne rosie si de alte tipuri de proteine, bogate in grasimi saturate, ce pot duce la blocarea arterelor.
Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, varza etc.) reprezinta o sursa bogata de vitamina E si folati. Folatii protejeaza creierul, prin scaderea nivelului aminoacidului numit homocisteina. Un nivel crescut de homocisteina poate declansa moartea celulelor nervoase, in timp ce acidul folic reduce nivelul acestuia. De asemenea, nivelul crescut de homocisteina a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare.
Avocado
Vitamina E, asociata in special cu vitamina C, scade riscul de aparitie a bolii Alzheimer. Avocado reprezinta o sursa importanta de vitamina E, precum si de vitamina C.
Semintele de floarea-soarelui
Semintele, inclusiv cele de floarea-soarelui, reprezinta o sursa excelenta de vitamina E. O portie de seminte de floarea-soarelui contine 30% din doza zilnica recomandata. Asezonati salata cu acestea pentru un plus de sanatate.
Alunele si untul de arahide
Atat alunele, cat si untul de arahide, reprezinta o sursa importanta de grasimi sanatoase si de vitamina E. Ambele pot mentine sanatatea si functionarea corecta a inimii si creierului. Alte optiuni sanatoase sunt migdalele.
Vinul rosu
Studiile arata ca persoanele care consuma o cantitate moderata de vin rosu pot avea un risc mai scazut de boala Alzheimer. Resveratrolul, ce se gaseste in vin intr-o cantitate generoasa, este un antioxidant natural ce scade riscul de aparitie a placilor de aterom si ajuta vasele de sange sa ramana deschise si flexibile. De asemenea, acesta inhiba enzimele ce pot stimula cresterea celulelor canceroase si scad raspunsul imun.
Fructele de padure
Fructele de padure (afine, capsune, mure) pot incetini declinul cognitiv legat de inaintarea in varsta, prin conservarea mecanismului de curatare al creierului. Acest mecanism elimina proteinele toxice asociate cu pierderea de memorie legata de varsta.
Cerealele integrale
Cerealele integrale bogate in fibre fac parte din dieta mediteraneana, ce se bazeaza si pe fructe, legume, oleaginoase, ulei de masline si vin. Aceasta dieta, conform studiilor, poate descreste declinul cognitiv ce poate progresa spre boala Alzheimer. Aceasta dieta poate reduce inflamatia, stresul oxidativ si alti factori de risc vasculari, precum hipertensiunea arteriala, factori ce pot duce la aparitia bolilor cardiovasculare si ale creierului.
Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie