Radicalii liberi exercita un efect negativ asupra tuturor celulelor din organism. Din pacate, intram in contact cu acestia prin intermediul fumatului (atat pasiv, cat si activ), al poluarii, al radiatiilor, dar si al alimentatiei nesanatoase sau al metodelor de preparare (prajit sau afumat).
Cu toate acestea, trebuie sa nu pierdem din vedere faptul ca efectul radicalilor liberi poate fi contracarat cu ajutorul antioxidantilor.
Antioxidantii neutralizeaza efectele nocive ale radicalilor liberi
Radicalii liberi sunt implicati in producerea si intretinerea numeroaselor boli, printre care cancerul, ateroscleroza si, nu in ultimul rand, cauza numarul 1 de mortalitate din lume, boala cardiovasculara. Prin anihilarea efectelor acestora, antioxidantii sunt capabili sa tina la distanta toate aceste boli.
Carotenoidele au o actiune antioxidanta puternica
Acestea reprezinta o familie de pigmenti de culoare galbena, portocalie si rosie, intalniti in legume si fructe, cu un puternic efect antioxidant. Numeroase studii recent efectuate au demonstrat legatura dintre nivelul sangvin al carotenoidelor si scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Persoanele care au o alimentatie bazata in principal pe fructe si legume bogate in carotenoide (morcovi, rosii, dovleac, mango, portocale, mandarine si papaya) sunt protejate impotriva cresterii nivelului de colesterol din sange, a bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale.
Vitamina E ajuta la fluidificarea sangelui
Specialistii considera ca vitamina E are un puternic efect antioxidant, fiind demonstrat rolul ei major in imbunatatirea circulatiei sangvine si in prevenirea bolilor coronariene. Efectul benefic al acestei vitamine este potentat daca timp de 2 luni este administrata alternativ cu vitamina A: 10 zile/luna vitamina E, apoi luna urmatoare se administreaza 10 zile vitamina A.
Un studiu efectuat de Organizatia Mondiala a Sanatatii a aratat relatia directa dintre nivelul de vitamina E din sange si scaderea riscului de boala coronariana.
Vitamina C ocupa primul loc in reducerea stresului oxidativ
Vitamina C este cel mai cunoscut si cel mai puternic antioxidant, fiind capabila sa combata in mod eficient efectele negative ale radicalilor liberi asupra miocardului (muschiul cardiac). Nu degeaba vitamina C este considerata un real ajutor in terapia bolilor cardiovasculare. Astfel, are capacitatea de a dilata vasele de sange, usurand astfel circulatia sangvina. De asemenea, ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange, protejand suplimentar reteaua vasculara.
Polifenolii incetinesc imbatranirea prematura a celulelor…
Polifenolii sunt considerati in literatura de specialitate protectorii membranelor celulare, ai proteinelor si ai ADN-ului celular, exercitandu-si rolul antioxidant la cel mai inalt nivel. Acestia incetinesc procesul de imbatranire a celulelor organismului, printre care se numara si celula cardiaca.
… si protejeaza arterele coronare
De asemenea, polifenolii contracareaza oxidarea LDL-colesterolului (colesterolul „rau”), in urma careia apar depozitele de grasime la nivelul arterelor. Ulterior, se inregistreaza blocajul fluxului sangvin cu repercusiuni asupra inimii si a celorlalte organe importante. Sursele de polifenoli sunt: ceaiul verde sau negru, cafeaua, ciocolata, vinul rosu, fructele proaspete (strugurii, citricele, fructele de padure).
Ce ne recomanda specialistul?
Consumul de fructe si legume proaspete, evitarea grasimilor de origine animala, renuntarea la fumat si adoptarea unui program ce include activitate fizica sistematica sunt reguli de aur ce trebuie respectate pentru a evita aparitia bolilor de inima si a complicatiilor acestora.
Dr. Alin Popescu,
Medic primar medicina sportiva,