Potasiul este unul dintre cei mai importanti electroliti din organism. Participa la metabolismul intracelular, reglarea contractilitatii muschiului cardiac si echilibrului hidro-electrolitic. Tot el mentine presiunea osmotica, asigura echilibrul acido-alcalin si sustine functionarea sistemului nervos.
Potasiul este un oligoelement necesar pentru buna functionare a principalelor organe interne si pentru mentinerea echilibrului sodiu-potasiu. Acesta contribuie la functionarea normala a inimii, a rinichilor, a creierului si a tesutului muscular. Principalele simptome ale deficitului de potasiu includ cefalee, tulburari de ritm ale inimii, parestezii (amorteli) la nivelul membrelor, constipatie. In plus, lipsa de potasiu duce la oboseala, iritabilitate, cresterea in greutate si cresterea valorilor tensiunii arteriale.
Doza zilnica de potasiu
Necesarul zilnic de potasiu pentru adulti, recomandat de Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, este de 3.500 mg. Unul dintre principalele beneficii ale consumului de alimente bogate in potasiu este diminuarea paresteziilor si cresterea fortei musculare. In plus, persoanele care au un stil de viata activ si care practica activitati sportive in mod regulat pot avea nevoie de un aport suplimentar de potasiu.
Aritmia si potasiul
Aritmia reprezinta o bataie anormala a inimii, cauzata de o rata anormala a impulsurilor electrice. Exista numerosi factori care contribuie la modificarea activitatii electrice a inimii, precum anumite medicamente, leziuni valvulare, afectiuni hormonale, dezechilibre hidroelectrolitice etc. Aritmiile pot pune viata in pericol si pot determina complicatii severe pana la aparitia decesului. Inima este formata din celule musculare cardiace ce contin canale de potasiu, implicate in transmiterea impulsului electric si care contribuie la reglarea frecventei cardiace si a ritmului. Un nivel crescut de potasiu in sange poate determina anomalii de conducere.
Mineralele: un nou sezon, mai multa energie
Infarctul miocardic
Aritmiile pot determina un ritm rapid al batailor inimii, insotit de scaderea debitului cardiac. Pomparea insuficienta a sangelui la alte organe duce la cresterea ratei si la un necesar mai mare de oxigen la nivelul celulelor miocardului. Pe masura ce scade concentratia de oxigen si fluxul de sange, riscul de aparitie a infarctului miocardic poate fi mare. Persoanele care prezinta modificari ale concentratiei serice de potasiu trebuie sa se adreseze medicului specialist.
Beneficii surprinzatoare ale bananelor
Potasiul si tensiunea arteriala
Alimentele bogate in potasiu au un rol important in tratamentul hipertensiunii arteriale, deoarece potasiul reduce efectele sodiului asupra sistemului cardiovascular. O dieta cu un aport crescut de potasiu favorizeaza eliminarea sodiului prin urina. Persoanele care prezinta o valoare a tensiunii arteriale mai mare de 130/80 mmHg si care nu asociaza alte afectiuni pot creste consumul de potasiu.
Inainte de a include in dieta alimente bogate in potasiu trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra. Printre cele mai bogate alimente in potasiu regasim fasolea, cartofii (albi sau dulci), sfecla, pastarnacul, pasta de tomate, portocalele, bananele, pepenele si spanacul.