Revista care te menține sănătos

Tiroida

Ce probleme provoaca disfunctiile tiroidiene

4 decembrie 2017
Share

Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata chiar sub marul lui Adam. Desi are dimensiuni mici, aceasta glanda joaca un rol extrem de important: tiroida secreta hormonii tiroidieni, care controleaza toate functiile vitale, precum ritmul cardiac, rata de metabolizare, digestia, dezvoltarea si mentinerea sanatatii celulelor si a tesuturilor, fertilitatea etc.

Din pacate insa, ritmul actual de viata si mediul inconjurator ameninta buna functionare a tiroidei. Femeile sunt mult mai expuse riscului de afectiuni ale tiroidei in comparatie cu barbatii, avand o sansa din cinci sa dezvolte probleme tiroidiene pe parcursul vietii.

Printre cele mai frecvente cauze ale disfunctiilor tiroidiene, se numara:

  • Stresul;
  • PCB (bifenil policlorurat), substanta chimica interzisa inca din anii 1970, cu efecte negative pentru sistemul reproducator, endocrin si nervos, care se gaseste in produsele de curatare, aparatura electrocasnica si in materialele de constructii;
  • Expunerea prelungita la razele UV;
  • Fumatul;
  • Bolile autoimune sau mostenirea genetica;
  • Menopauza;
  • Sarcina.

 

Hipertiroidismul si hipotiroidismul

Tiroida are de suferit in momentul in care exista un dezechilibru in productia de hormoni tiroidieni, acest „combustibil” al organismului de care avem nevoie pentru buna functionare a organelor vitale.

Asadar, in functie de nivelul de hormoni secretati, tiroida se poate confrunta cu doua situatii:

  • Hipotiroidismul (peste 80% dintre cazurile de disfunctii tiroidiene), caracterizat prin productia scazuta de hormoni tiroidieni. Printre simptome, amintim: oboseala, cresterea nejustificata in greutate, piele uscata, sensibilitate la frig, constipatie, dureri articulare si musculare, menstre neregulate si dureroase, depresie, niveluri crescute de colesterol in sange, par si unghii fragile.

Daca nu este tratat, hipotiroidismul poate duce la obezitate, osteoartrita, infertilitate si boli cardiace, insa multe persoane confunda simptomele si le asociaza cu procesul de imbatranire, fara a lua in considerare un posibil dezechilibru al tiroidei. Pentru diagnostic, este necesar un simplu test de sange care masoara nivelul de hormoni tiroidieni, iar daca se impune, se va urma un tratament de substitutie hormonala zilnica, ce va regla functia tiroidei.

  • Hipertiroidismul, caracterizat prin productia in exces a hormonilor tiroidieni si simptome, precum: lipsa poftei de mancare, pierderea in greutate, nervozitate, batai neregulate ale inimii, tremor, insomnii, sindrom de colon iritabil, par fragil si subtire, slabiciune musculara, in special la nivelul bratelor si coapselor.

 

Nutrienti necesari functionarii normale a glandei tiroide

Pentru a va proteja glanda tiroida, evitati factorii de risc expusi anterior si incercati, prin intermediul dietei, sa ajutati corpul sa faca fata agentilor nocivi din mediu.

Iata o lista cu cei mai importanti nutrienti de care glanda tiroida are nevoie pentru a functiona normal:

  • Iod (sare, alge marine, iaurt etc.);
  • Seleniu () (creveti, ton, sardine, cod, halibut, ciuperci Shiitake, nuci de Brazilia);
  • Zinc, fier, cupru (ficat de vitel, spanac, ciuperci, nap etc.);
  • Acizi grasi Omega-3 (peste, ulei de peste);
  • Ulei de cocos;
  • Antioxidanti si complex de vitamina B.

Retineti insa ca principalul factor de declansare a disfunctiilor tiroidiene este stresul, asadar evitati situatiile care va deranjeaza si va solicita prea mult din punct de vedere psihic, faceti plimbari in aer liber, practicati yoga, petreceti mai mult timp cu cei dragi, cititi, iar sanatatea dumneavoastra va avea doar de castigat.

 

Paula Rotaru

Sursa: www.bastyr.edu

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.