Dacă în urmă cu câţiva ani n-aţi fi ştiut prea multe despre colesterol, situaţia s-a schimbat radical. De pildă, astăzi ştiţi că LDL-colesterolul este colesterolul „rău” şi că trebuie să îl ţineţi sub control pentru a preveni bolile cardiovasculare.
Totuşi, se prea poate să nu fiţi la curent chiar cu toate informaţiile legate de problematicul colesterol. Acesta are parte de o reputaţie negativă, dobândită pe nedrept. Adevărul este că, atunci când se află în parametri normali, colesterolul îndeplineşte o sumedenie de roluri eşenţiale bunei funcţionări a organismului. Pentru a vă feri de miturile periculoase, este important să vă formaţi o imagine completă asupra acestei substanţe vitale pentru sănătate.
Colesterolul este esenţial pentru o sănătate de fier
Contrar opiniei generale, potrivit căreia trebuie să diminuaţi cât mai mult nivelul de colesterol, acest compus organic este, de fapt, vital pentru sănătate. Fiindcă este o maşinărie care funcţionează perfect, aflaţi că, dacă nu i-aţi furniza deloc grăsimi din care ficatul să metabolizeze colesterol, organismul ar beneficia oricum de cantităţile de care are nevoie pentru a-şi îndeplini funcţiile. Între altele, colesterolul este esenţial pentru funcţionarea optimă a celulelor, reglându-le permeabilitatea faţă de lichide. De asemenea, joacă un rol important în sinteza corticosteroizilor, a acizilor biliari şi a hormonilor sexuali, fiind implicat şi în metabolism.
Colesterolul mărit nu înseamnă automat boli cardio
Un nivel peste limită al LDL-colesterolului nu se traduce neapărat prin dezvoltarea afecţiunilor cardiovasculare. De fapt, susţin specialiştii, genetica joacă un rol destul de important în acest caz, înclinând balanţa într-o direcţie sau alta. În plus, nivelul ridicat de colesterol „rău” este doar unul dintre factorii multipli implicaţi în apariţia bolilor cardiovasculare, alături de sex (bărbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte astfel de afecţiuni), stres, condiţii medicale cronice (diabet etc.), istoric familial, vârstă, greutate, stil de viaţă (fumatul măreşte riscul de boli cardio).
Nivelul de colesterol creşte odata cu înaintarea în vârstă
Chit că, în general, bărbaţii sunt supuşi unui risc ceva mai mare de a dezvolta boli cardio, având un nivel mai ridicat de colesterol decât femeile, odată cu înaintarea în vârstă, situaţia se schimbă în defavoarea reprezentantelor sexului frumos. Mai precis, după instalarea menopauzei, schimbările prin care trece organismul feminin favorizează creşterea nivelului de colesterol. Prin urmare, un stil de viaţă sănătos, menţinut şi la vârsta a treia, devine cu atât mai important.
Alimente fără colesterol? Nu tocmai
Alimentele cu eticheta „fără colesterol” pot fi înşelătoare, şi asta fiindcă pot conţine, de fapt, grăsimi saturate şi trans care, odată ajunse în organism, sunt convertite în LDL-colesterol (colesterol „rău“). Specialiştii susţin, de altfel, că şi doar un aport de 2% de grăsimi trans se traduce printr-o creştere de nu mai puţin de 20% a nivelului de colesterol „rău”!
Colesterol mărit la copii?
În ultimii ani, supraponderalitatea a luat forma unei adevărate epidemii la nivel mondial. Mai grav este că afectează chiar şi copiii. Cauzele principale: alimentaţia dezechilibrată, bogată în grăsimi periculoase şi activitatea fizică tot mai redusă. Aceşti copii, a căror greutate depăşeşte limitele sănătoase, se confruntă şi cu un nivel ridicat de colesterol.
Pentru o sănătate optimă, scopul trebuie să fie acela de a creşte nivelul de colesterol „bun”, HDL-colesterolul, consumând: avocado; leguminoase – fasole, mazăre, năut; peşte gras; ciuperci crimini, piept de pui, roşii, bogate în niacină.