Încălzirea vremii ne aduce şi o diversitate alimentară. Să profităm şi să ne amintim că obiceiurile bune, ca şi rezultatele importante se construiesc, respectiv se obţin în timp. Aşadar, să profităm şi să mâncăm tot ce ne oferă mai bun acest anotimp.
Chiar dacă anul acesta nu prea am avut iarnă, odată cu încălzirea vremii, alimentaţia noastră trebuie să se diversifice nu numai pentru că solicitările organismului sunt diferite, ci şi pentru că oferta naturii creşte substanţial. Reţineţi: imunitatea se clădeşte din timp, printr-un aport adecvat de fructe şi legume bogate în vitamina C. În consecinţă, ce ar trebui să mâncăm? Eventual zilnic.
Ce punem în farfurie
Fiecare are nevoi diferite, dar când vine vorba despre anumite categorii de alimente, de altfel deficitare în alimentaţia omului modern, nu este loc de negociere.
- Legume-frunze. Chiar dacă ştiinţa modernă nu este de acord cu termeni ca „împrospătarea sângelui”, care descriau în medicina populară acţiunea urzicilor în organism, toată lumea ştiinţifică ne spune că astfel de legume trebuie mâncate în mod curent. Şi primăvara sunt în sezon, autohtone, bogate în nutrienţii care le caracterizează. Că este vorba despre urzici, spanac, lobodă sau ştevie, ele ne aduc, deopotrivă, vitamina C, clorofilă, magneziu, potasiu, calciu, fier şi multe oligoelemente. Dar ca să maximizăm absorbţia elementelor minerale, vă propunem o manevră gastrotehnică inedită. Ea are ca obiectiv eliminarea sărurilor numite oxalaţi, care sunt prezente în mod natural în legumele-frunze şi care pot diminua substanţial absorbţia fierului, magneziului, calciului şi altor elemente minerale. Opăriţi frunzele vreme de câteva secunde, apoi aruncaţi prima apă şi continuaţi să le prelucraţi. Practica arată că cea mai mare parte din oxalaţi este îndepărtată. Şi nu uitaţi să le serviţi cu lămâie. Acidul citric stimulează absorbţia fierului.
Curatenia de primavara in farfurie
- Cartofii noi. Deşi cartofii sunt priviţi cu rezervă mai ales de cei care găsesc că glucidele sunt vinovate de toate relele de pe lumea aceasta, cartofii noi sunt un aliment-minune. Sunt bogaţi în apă, deci au mai puţine calorii decât cei mai… „bătrâni”, au o mare cantitate de vitamina C şi au destul amidon rezistent încât să nu aibă un impact major asupra încărcăturii glicemice a prânzului nostru. Pentru cele mai bune rezultate, nu îi mâncaţi prăjiţi, ci fierţi sau copţi. Iar pentru a creşte cantitatea de amidon rezistent, pregătiţi o cantitate mai mare, apoi răciţi-o la frigider şi consumaţi-o a doua zi. Cartoful reîncălzit are mai mult amidon rezistent decât cel proaspăt.
- Ceapa verde şi usturoiul. Sunt foarte gustoase, dar nu numai de asta vi le recomandăm. Ele aduc fructo-oligozaharide, nişte fibre solubile prebiotice care au o acţiune de excepţie în stimularea dezvoltării unei microbiote digestive sănătoase.
- Cireşele. Primele cireşe autohtone apar de regulă în mai. Sunt fructe delicioase şi au puţine calorii.