Pistruii sunt pete mici, circulare, de culoare cafeniu-rosiatica. Apar in special pe fata (nas, pometi), pe umeri, brate, piept, adica pe zonele corpului expuse mai des si mai mult la soare. In cazul persoanelor cu piele deschisa, pistruii se pot accentua odata cu sezonul cald si pot crea complexe.
Exista doua tipuri de pistrui: efelidele, care isi fac simtita prezenta primavara si vara, si lentiginele, vizibile pe tot parcursul anului. Efelidele sunt o consecinta a hiperpigmentarii (exces de melanina, pigment responsabil de culoarea pielii). Melanina in exces duce la aparitia unei coloratii neuniforme si, astfel, apar pistruii. Persoanele cu par blond sau roscat, cu ochi verzi sau albastri sunt mai predispuse la aparitia pistruilor.
Ce se ascunde in spatele pistruilor
Nu intotdeauna reusim sa interpretam corect semnele transmise de corpul nostru, de aceea este foarte important ca, atunci cand observam orice modificare sau aparitie a unei leziuni pe piele, sa ne prezentam in cabinetul medicului dermatolog. Pistruii nu sunt neaparat periculosi, insa indica faptul ca o persoana este mai sensibila la soare si ca trebuie sa se protejeze in mod corespunzator, ca urmare a rezistentei scazute la ultraviolete. In momentul de fata exista aparatura performanta de evaluare a petelor pigmentare, pentru ca medicul dermatolog sa le poata analiza cu precizie.
Protectia solara este esentiala
In primul rand, expunerea la soare accentueaza procesul de imbatranire a pielii. Mai ales in cazul persoanelor care prezinta o tendinta de a dezvolta leziuni pigmentare (melasma, nevi, pistrui) este cu atat mai periculos. Protectia solara corespunzatoare este deosebit de importanta. O crema cu factor de protectie, recomandata de catre specialist in functie de tipul pielii, este un mijloc indicat de a preveni hiperpigmentarile.
Exista tratament pentru petele pigmentare?
Optiuni de tratament
Exista creme destinate decolorarii, pe care le gasiti in farmacii, care contin agenti depigmentanti precum acidul azelaic, retinoizii sau acidul kojic, ce ar putea estompa, in timp, pistruii. Exista si anumite proceduri la care puteti apela:
- Microdermabraziunea inlatura straturile superficiale ale pielii si, implicit, reduce aspectul pistruilor. Practic, prin microdermabraziune se realizeaza o exfoliere mecanica a stratului superficial al pielii.
- Peelingul chimic reprezinta aplicarea unor substante acide la nivelul pielii, cu scopul de a produce o exfoliere. Peelingul este o metoda mai agresiva, ce poate provoca roseata, inflamatie, chiar prurit. In functie de substanta folosita, un peeling chimic poate fi superficial, mediu sau profund. Pentru a preveni reaparitia hiperpigmentarilor, dupa procedura se recomanda fotoprotectie cu FPS 50+.
- Tehnologia laser. Aparitia laserelor cosmetice le-a permis medicilor dermatologi sa faca un pas urias in tratarea imperfectiunilor de la nivelul pielii. Laserul fractional cu CO2 permite reinnoirea tesutului si este recomandat atat in cazul micropigmentarilor superficiale, cat si al melasmei sau al cicatricilor post-acnee. Sunt necesare o serie de trei-patru tratamente, la un interval de patru-sase saptamani. Fotoprotectia stricta dupa procedura este esentiala.
Se spune ca persoanele cu pistrui sunt speciale. Insa, in timp ce unele vor sa scape de pistrui, impatimitele de beauty aleg sa-si tatueze pistrui printr-o metoda semipermanenta, care se numeste freckling. Gabrielle Rainbow, de origine canadiana, este artistul tatuator care a dat nastere acestei tendinte.