Din ce în ce mai multă lume alege să ţină posturile de peste an. Odată cu postul prelungit, mulţi se întreabă dacă acest lucru este sau nu sănătos. Sau cum face faţă metabolismul nostru în caz de o alimentaţie bazată pe plante.
Ceea ce uită cei care întreabă este faptul că postul creştin ortodox este respectat de multă vreme şi nu au fost semnalate cazuri de îmbolnăvire nici măcar la cei care ţin cu religiozitate toate zilele de post din an (peste 200, în total). Ca să nu ne mai referim la faptul că acelaşi post este de fapt un tip de alimentaţie „plant based”, adică bazat pe plante, fiind urmat de mii şi mii de oameni de pe întreaga planetă, de toate vârstele şi pe toată perioada vieţii. Deci, pe undeva, poate că ar putea fi comparată cu o… dietă.
Leguminoasele, la loc de cinste
Opţiunile alimentare pentru post sunt simple, dar diverse. Avem următoarele grupe alimentare:
- derivate cerealiere;
- leguminoase uscate;
- legume şi fructe (inclusiv cele oleaginoase, de tipul nucilor sau măslinelor);
- la aceste legume şi fructe se adaugă, în funcţie de nevoile energetice ale fiecăruia grăsimi (ulei, margarină);
- dulciuri, dar de lipsa dulciurilor sigur nu a murit nimeni niciodată. Poate doar de poftă…
Aşadar, în fiecare zi trebuie să avem grijă să mâncăm de trei ori leguminoase, în categoria asta intrând produse din fasole sau mazăre uscată, năut, linte, bob, lupin etc. Şi, evident, soia, pentru că şi ea este o leguminoasă.
Iată un exemplu de meniu pentru o zi:
- la micul dejun putem bea o cană cu lapte de soia, o importantă sursă de proteine, minerale şi vitamine (vă recomandăm să cumpăraţi din cel fortificat) sau putem mânca un sandviş cu tofu;
- la prânz putem pune pe masă o mâncare de linte cu murături;
- seara putem mânca ceva uşor, o porţie mică de hummus cu multă lămâie.
Acesta este doar un exemplu din variantele multiple care pot fi alese. Vom insista însă pe cele minimum 3 porţii de leguminoase, pentru că ele aduc proteine de calitate bună, îndeosebi soia. Sigur, proteine există în toate alimentele, dar leguminoasele sunt în mod particular bogate. Iar dacă nu mâncaţi proteine, nu vă săturaţi, ceea ce face pe mulţi să se îngraşe în post. Pentru că, nu-i aşa, foamea nu este un sentiment plăcut şi vă face să mâncaţi în plus.
Cereale, legume şi leguminoase: combinaţii sănătoase în post
La leguminoase se asociază mereu diferite produse cerealiere. Şi aici avem de ales dintre nenumărate variante, de la pâine la paste sau mămăligă. Alegeţi întotdeauna varianta integrală sau măcar intermediară, deoarece astfel nu se pierd vitaminele, fibrele şi proteinele, prezente în bobul integral.
În ceea ce priveşte legumele, piaţa oferă încă multe variante şi toate sunt foarte gustoase. Dar vă reamintim că ele nu ţin de foame. De aceea, trebuie completate cu cereale şi leguminoase. Dacă faceţi o mâncare de fasole verde, puneţi alături şi un burger de soia. Sau dacă vă plac dovleceii, nu îi mâncaţi cu orez alb, ci cu un chili de fasole boabe.
La desert, alături de diferite produse complicate, strict bazate pe plante, ale căror reţete le găsiţi pe internet sau în reviste, mâncaţi fructe, chiar uscate. Sunt un rezervor excepţional de nutrienţi pozitivi.
Cu ce înlocuim proteinele din carne? Alternative sănătoase
La gustările dintre mese este momentul să vă faceţi plinul cu grăsimi sănătoase. O mână de nuci (sunt excelente asociate cu câteva prune uscate), de migdale, caju sau alune de pădure nu este doar sănătoasă, ci şi delicioasă.
Variante pentru persoanele care nu au timp să gătească
Pentru cei care nu au timp să se lanseze în aventuri în bucătărie, trebuie spus că piaţa oferă numeroase semipreparate extrem de gustoase şi adesea sănătoase. Burgeri, „mezeluri”, pateuri, tot felul de înlocuitori de carne, „iaurturi”, „brânzeturi” de caju, „unt” etc. Ştim că aţi văzut pe toate canalele media că astfel de produse sunt blamate pentru că ar fi pline de ingrediente nesănătoase, mai ales de sare. Ca în cazul tuturor alimentelor din magazine, nu toate sunt create la fel. Unele sunt sănătoase, altele mai puţin şi nu ne rămâne decât să ne uităm pe eticheta nutriţională şi pe lista de ingrediente pentru a ne face o părere în acest sens.
Să nu uităm şi mâncarea furnizată de firmele de catering. Tot mai multe firme şi-au adaptat meniurile pentru perioada de post, aşa că cei grăbiţi nu vor fi lipsiţi de alternative.
În concluzie, mâncarea de post corect alcătuită şi planificată poate fi un aliat al sănătăţii.