Lupta omului cu necrutatoarea boala, cancerul, nu este noua. Chiar daca multi au impresia ca numarul bolnavilor a crescut enorm in ultimii ani, acest lucru nu este adevarat si statisticile arata chiar o diminuare a unor tipuri specifice de neoplasme.
Este insa adevarat ca decesul prin cancer a urcat in ierarhia cauzelor generale de mortalitate, deoarece alte afectiuni au incetat sa faca multe victime. Progresele in ceea ce priveste diagnosticarea si, mai ales, tratamentul cancerului sunt absolut uimitoare. Surprinse in stadiile precoce de evolutie, cele mai multe cancere s-au transformat in boli curabile. Chiar si diagnosticate mai tarziu, ele pot fi tratate eficient, supravietuirea pacientilor fiind foarte buna.
Stilul de viata nesanatos, posibila cauza a cancerului
Tratamentele sunt insa extrem de costisitoare si grevate de numeroase efecte adverse, ca sa nu mai vorbim de povara psihologica pe care o poarta un individ diagnosticat cu un neoplasm. Cuvantul „cancer” este inca sesizat de multi ca o condamnare la moarte, deci impactul in plan personal este enorm. Ce-i de facut, sunt de vina numai genele si soarta?
Ei bine, un studiu care a analizat concluziile unui mare numar de cercetari efectuate pana in prezent referitor la factorii favorizanti si determinanti ai diferitelor tipuri de cancer arata ca 40% dintre cancerele feminine si 45% dintre cele masculine sunt provocate indeosebi de cauze ce tin de stilul de viata, deci pot fi evitate.
Diferenta dintre sexe se explica prin cancerele de san, in cazul carora exista si o determinare genetica, imposibil de influentat. Nu stim ce parere au cititorii, dar noua aceste procente ni se par foarte mari. Nici comoditatea, nici lacomia, nici o oarecare adictie nu ne-ar putea impiedica sa luam acele masuri care sa scoata total sau macar partial respectivii factori de risc din viata noastra.
Factorii de risc pentru cancer in cazul barbatilor, in ordine descrescatoare a importantei, sunt:
- Fumatul (la mare distanta de urmatorii);
- Insuficientul consum de legume si fructe;
- Expunerea ocupationala la noxe;
- Consumul de alcool;
- Supraponderalitatea si obezitatea;
- Expunerea excesiva la soare (sau la sedinte de solar).
Ierarhia factorilor de risc pentru cancer in cazul femeilor este urmatoarea:
- Fumatul;
- Supraponderalitatea si obezitatea;
- Infectiile (atentie la cele cu virusul papiloma uman);
- Expunerea excesiva la ultraviolete;
- Insuficienta legumelor si fructelor;
- Consumul de alcool.
De ce avem nevoie de vitamine, minerale si antioxidanti in lupta cu cancerul?
Rezultatele i-au uimit si pe specialisti. Inca o data este subliniat rolul enorm pe care il au factorii nutritionali si greutatea normala in evitarea cancerelor. Legumele si fructele, ca surse de minerale, vitamine, antioxidanti, fitonutrienti se dovesesc arme redutabile si in evitarea cancerelor. Mai mult, desi se astepta ca in cazul femeilor, mai sensibile la actiunea nefasta a alocoolului etilic sa ocupe un loc superior in ierarhie, el se afla abia la baza „podiumului”, intrecut de alte elemente ale stilului de viata si, indeosebi, de supraponderalitate. Iata, deci, ca nu este vorba despre „misiuni imposibile”, de asumarea unor sarcini deosebite atunci cand vine vorba de prevenirea cancerului.
Silueta nu mai tine de mult de estetica, ci de sanatatea noastra, de starea noastra de bine. Stilul de viata nu mai este deloc o notiune mondena, ci un „must”, un element obligatoriu al oricarei persoane care incearca sa evite confruntarea cu unul dintre cei mai mari ucigasi ai omului, cancerul. Cei patru piloni de baza ai stilului de viata – renuntarea la tutun si la alcool, dieta si greutatea normale – ne sunt prezentati, in concluziile acestui studiu, ca fiind si „uneltele” alaturi de care putem lupta impotriva neoplasmelor. Desigur, raman elemente complet neelucidate in etiologia cancerelor. In functie de localizarea lor, de gravitate, de viteza de extindere, pot interveni atat factori comportamentali, cat si factori genetici sau idiopatici.
Progresul medicinei, luxuriant in zilele noastre, va aduce probabil multe raspunsuri in viitor. Ceea ce putem face insa in momentul de fata este sa nu stam cu mainile incrucisate si sa ne corectam stilul de viata, pentru a ne feri de cancer. Noi suntem de parere ca merita!
Dr. Corina-Aurelia Zugravu,
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie,