Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ce legatura exista intre obezitate si bolile cardiovasculare

20 mai 2024
Share

Sintagma „boli cardiovasculare” cuprinde un spectru larg de boli ale inimii, dar si ale vaselor de sange. Cea mai frecventa forma de boala cardiovasculara este boala coronariana sau cardiaca ischemica, determinata de ingustarea, chiar blocarea arterelor coronare, adica a arterelor care asigura oxigenarea muschiului inimii.

Obezitatea este considerata un factor major de risc pentru boala coronariana si infarctul miocardic. O greutate corporala mai mare cu 20% decat valoarea considerata normala creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, in special la persoanele care au o cantitate mare de grasime la nivelul abdomenului. Cel mai folosit parametru de evaluare a greutatii corporale este indicele de masa corporala (IMC), care se calculeaza impartind greutatea masurata in Kg la patratul inaltimii masurate in metri (IMC = G/I2) si are o valoare normala de maximum 25 Kg/m2.

Persoanele cu un IMC intre 25 si 30 Kg/m2 sunt considerate supraponderale, iar cele cu IMC mai mare de 30 Kg/m2 sunt considerate obeze. Multa vreme s-a crezut ca grasimea este un tesut inert. In prezent, se cunoaste faptul ca grasimea, in special cea intraabdominala, are un impact semnificativ asupra metabolismului.

 

Sedentarism=obezitate si boli cardiovasculare

Sedentarismul contribuie si el la cresterea riscului de boli cardiovasculare, efect chiar mai pronuntat in randul femeilor. Cele obeze inactive sunt mai predispuse la aparitia diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale si hipercolesterolemiei. Toate acestea cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Datele statistice arata ca peste jumatate dintre cazurile de diabet zaharat si un sfert dintre cele de boala cardiaca ischemica pot fi atribuite unui indice de masa corporala mai mare de 25 Kg/m2.

 

Ce alte cauze duc la aparitia obezitatii

Pentru unele persoane, cauza aparitiei obezitatii este relativ simpla: mananca mai multe calorii decat consuma in timpul activitatii zilnice obisnuite. Exista insa si alte cauze ale aparitiei obezitatii:

  • Predispozitia genetica;
  • Varsta: pe masura ce organismul imbatraneste, caloriile se metabolizeaza mai lent. De aceea, cei cu varsta peste 40 de ani care mananca la fel si fac aceleasi exercitii fizice ca la 20 de ani incep sa creasca in greutate;
  • Sexul: barbatii ard mai multe calorii decat femeile in repaus, adica au nevoie de mai multe calorii ca sa-si mentina greutatea corporala. Femeile cresc in greutate dupa instalarea menopauzei, deoarece capacitatea lor de a arde calorii se reduce;
  • Obiceiurile alimentare: mancarea de tip fast-food contine o cantitate mare de grasimi;
  • Obezitatea in perioada copilariei: copiii obezi sunt mai predispusi la obezitate la varsta adulta, avand un numar mai mare de celule grase decat copiii cu greutate normala. Adoptarea unei diete corecte la varsta adulta duce la scaderea dimensiunii celulelor adipoase, dar nu si a numarului lor;
  • Diferite boli: bolile endocrine (hipotiroidismul), tulburarile depresive si unele afectiuni cerebrale pot cauza instalarea obezitatii;
  • Medicamentele: steroizii si unele medicamente antidepresive pot duce la cresterea greutatii corporale;
  • Modalitatea de distributie a grasimii contribuie si ea la cresterea riscului, mai mare la persoanele cu obezitate de tip „mar”, adica la cele cu grasimea dispusa predominant la nivelul abdomenului decat la cele cu obezitate de tip „para”, cu grasime excesiva in jumatatea inferioara a corpului (fese, coapse, gambe). Persoanele cu obezitate tip „mar” au, de asemenea, un risc mai mare de aparitie a hipertensiunii arteriale, hipercolesterolemiei, diabetului zaharat si accidentului vascular cerebral.

 

Colesterolul, trigliceridele in exces si…

Obezitatea se asociaza frecvent cu cresterea nivelului colesterolului si trigliceridelor in sange. Colesterolul este o substanta grasa care se gaseste in sange si in toate celulele organismului, cu rol important in functionarea corecta a acestora. Exista mai multe forme de colesterol, cu densitati diferite. Cel de tip LDL-colesterol este cel nociv (colesterol „rau”), pe cand cel de tip HDL-colesterol are rol protector cardiovascular (colesterol „bun”). Trigliceridele sunt, la randul lor, substante grase care se gasesc in organismul uman. Un nivel crescut al LDL-colesterolului si trigliceridelor accelereaza procesul de ateroscleroza, adica de depunere a grasimilor pe peretii vaselor de sange, cu cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic sau a unui accident vascular cerebral.

 

… diabetul zaharat, asociate des cu obezitatea

Obezii au un risc crescut de a face diabet zaharat, iar diabetul, la randul sau, se asociaza cu un risc de 2-4 ori mai mare de boli cardiovasculare, acestea reprezentand cauza principala de mortalitate la bolnavii cu diabet zaharat. Grasimea excesiva interfereaza cu utilizarea eficienta a insulinei secretate de catre pancreas, in sensul ca organismul nu poate utiliza corect insulina, ceea ce creste riscul aparitiei diabetului. Pacientii care au diabet zaharat dezvolta ateroscleroza la varste mai tinere, aceasta fiind si mai severa decat la cei care nu au diabet. Hipertensiunea arteriala este de peste 2 ori mai frecventa in randul populatiei diabetice, iar riscul de infarct miocardic sau accident vascular al diabeticilor este mult mai mare.

De asemenea, pacientii cu diabet au un risc crescut de a face boala arteriala periferica a membrelor inferioare. Aceasta se manifesta initial prin durere la nivelul gambelor in timpul mersului (claudicatie intermitenta) pentru ca, in evolutie, sa determine durere in repaus, chiar gangrena, cu necesitatea amputatiei piciorului.  

 

Sfatul specialistului

Din pacate, simptomele hipercolesterolemiei, diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, hipertensiunii arteriale la copii sunt de multe ori absente si se manifesta abia atunci cand leziunile de ateroscleroza au fost deja instalate. De aceea, sunt necesare masuri de prevenire a obezitatii nu numai la adulti, ci mai ales la copii pentru preintampinarea bolilor cardiovasculare si a complicatiilor lor. Riscul de a dezvolta hipertensiune arteriala este mult mai mare la persoanele obeze, iar hipertensiunea arteriala evolueaza cu modificari ale peretilor vasculari ce duc, in timp, la instalarea insuficientei cardiace sau a altor complicatii cerebrale, renale, oculare etc.

Unul dintre cele mai ingrijoratoare fenomene ale ultimelor decade este cresterea prevalentei obezitatii in randul copiilor, care se asociaza cu sporirea riscului de hipercolesterolemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala. Toate acestea sunt boli cronice care dau complicatii pe termen lung.

 

Dr. Camelia Diaconu
Medic primar medicina interna
Spitalul Clinic de Urgenta „Floreasca”

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.