Mai toate articolele care dezbat tema diabetului si complicatiile acestuia se axeaza in special pe afectiunile cardiovasculare, renale si oculare ce pot aparea pe termen lung, disfunctia erectila fiind un subiect neabordat suficient si lasat de pacienti pe un plan secund.
Cu cat inainteaza in varsta, pacientul cu diabet zaharat este predispus la aparitia problemelor de dinamica sexuala, fiind cunoscut faptul ca in proportie de 50-60% dintre barbatii diabetici se plang de scaderea libidoului, disfunctie erectila si probleme legate de ejaculare.
Aceasta complicatie a diabetului nu pune viata in pericol, spre deosebire de complicatiile cardiovasculare, insa reprezinta o scadere a calitatii vietii barbatului cu diabet zaharat. Disfunctia erectila este o problema serioasa, care afecteaza in proportie destul de mare (35-75%) barbatii diagnosticati cu diabet zaharat.
Cum afecteaza diabetul viata sexuala?
Mecanismul erectiei presupune participarea atat a sistemului nervos, cat si a celui circulator. In cazul unui pacient cu diabet de cel putin 15-20 de ani, sistemul nervos si vasele (mari si mici) sunt afectate, cu scaderea calitatii peretelui vascular (acesta devenind rigid) si afectarea nervilor, cauza fiind valorilor glicemice ridicate. Astfel, pacientul cu diabet poate suferi la un moment dat in viata de probleme de dinamica sexuala, fiind obligatoriu ca medicul diabetolog sa abordeze acest subiect. Pentru a avea erectie, barbatul are nevoie de vase sanatoase, nervi care sa functioneze impecabil, un nivel hormonal in limite normale si stimularea sexuala adecvata. Atata timp cat primele doua sunt afectate, contactul sexual devine dificil, chiar imposibil.
Daca in urma discutiei cu pacientul diabetic medicul are o suspiciune legata de problema de dinamica sexuala, si daca pacientul este de acord, se pot face investigatii care sa stabileasca diagnosticul cert de disfunctie erectila. Astfel, vascularizatia penisului poate fi evidentiata printr-o monitorizare ecografica Doppler, dupa injectarea unor substante vasoactive local.
Factori de risc suplimentari pentru disfunctia erectila
- Stresul, anxietatea si depresia pot contribui la agravarea si mentinerea tulburarilor de dinamica sexuala.
- Fumatul este un factor de risc major in intretinerea disfunctiei erectile, deoarece participa la restrictionarea si impiedicarea fluxului sangvin arterial.
- Supraponderalitatea si obezitatea participa si ele la agravarea diabetului si a disfunctiei erectile.
- Anumite medicamente, printre care se numara antidepresivele si antihipertensivele, pot agrava tulburarile de dinamica sexuala. De asemenea, abuzul de alcool participa la ingreunarea actului sexual prin imposibilitatea obtinerii erectiei.
Care este tratamentul disfunctiei erectile cauzate de diabet?
Pacientii diabetici care dezvolta tulburari de dinamica sexuala pot beneficia de medicatie orala care faciliteaza relaxarea vaselor de la nivelul penisului, permitand astfel sangelui sa ajunga la acest nivel, cu obtinerea erectiei. Pentru a apela la un astfel de tratament, trebuie sa consultati medicul curant, deoarece, ca in cazul oricarui medicament, poate avea efecte adverse.
Cardiacii sau persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau infarct de miocard sunt sfatuite sa evite tratamentul pentru tulburarile de dinamica sexuala. Nu trebuie omis faptul ca psihoterapia joaca un rol extrem de important in cazul barbatilor diabetici care se confrunta cu disfunctie erectila.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva