Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Ce legatura exista intre boala parodontala si afectiunile cardiovasculare

5 aprilie 2013
Share

Boala parodontala este o afectiune ce intereseaza tesuturile de sustinere dentara, respectiv tesutul osos din jurul dintilor si tesutul gingival. Bolile parodontale produc leziuni ireversibile care, in timp, vor duce la pierderea dintilor de pe arcada dentara si afecteaza in aceeasi masura toti dintii indiferent de statusul acestora.

La baza aparitiei bolii parodontale stau bacteriile ce formeaza placa dentara si, totodata, asocieri cu factori de mediu sau genetici.

Referitor la afectiunile cardiovasculare, putem spune ca astazi sunt prima cauza de mortalitate in randul adultilor. In urma studiilor de caz s-a observat ca afectiunile cardiovasculare la barbati, respectiv ischemia cardiaca, este cea mai frecventa cauza de deces, urmata de boala hipertensiva si de patologia cerebrovasculara. Ischemia cardiaca in randul femeilor este situata pe locul secund ca imoprtanta dupa patologia cerebrovasculara. Afectiunea de tip hipertensiv la femei ocupa cea de-a treia pozitie.

Initial, asocierea bolii parodontale cu afectiunile cardiovasculare s-a realizat fara o legatura aparenta, singurul element pe care-l aveau in comun fiind frecventa ridicata in tarile dezvoltate. In timp, datorita studiilor si cercetarilor de specialitate s-au elucidat anumite mecanisme comune care stau la baza celor doua afectiuni.

 

Sistemul imunitar slabit favorizeaza aparitia infectiilor 

Bacteriile gram-negative, cu rol de baza in etiologia bolii parodontale, au capacitatea de a patrunde in circulatia sangvina generala a organismului, realizand astfel posibilitatea unor schimburi de factori toxici de origine bacteriana intre pungile parodontale si sistemul circulator sangvin. Un organism cu cote scazute din punct de vedere imunitar permite produsilor bacterieni sa influenteze etiologia endocarditei bacteriene. Afectarea integritatii epiteliale a tesuturilor parodontale lasa bacteriile sa treaca in fluxul sangvin si, astfel, se realizeaza un schimb bacterian permanent care favorizeaza afectarea organelor interne ce nu este neaparat observata de medic sau de pacient.

In multe cazuri, afectiunile cardiovasculare sau complicatiile cardiace cu origine in cavitatea orala se regasesc si la persoanele dentate, si doar o mica parte a acestor afectiuni se regaseste la persoanele edentate (lipsa dintilor, partial sau complet ). Protezele mobile pot determina ulceratii la nivelul campului gingival in cazul in care nu sunt corect adaptate si bacteriemiile dezvoltate pot reprezenta punctul de plecare al unor afectiuni cardiovasculare.

In ceea ce priveste preventia situatiilor ce pot declansa boli cardiovasculare, ne putem referi la pacientii inclusi in categoria celor considerati cu factor de risc in a dezvolta complicatii cardiace. Acesti pacienti trebuiesc sfatuiti in ceea ce priveste insusirea mesajului sanogen pentru a constientiza profilaxia acestor afectiuni si ne referim in primul rand la vizitele periodice la medicul specialist.

 

Gingivitele cronice, factor de risc in dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare

In ultimii ani, majoritatea specialistilor au concluzionat ca afectiunile stomatologice afecteaza sanatatea intregului organism, iar cel mai mare pericol ce creste riscul afectiunilor cardiovasculare este reprezentat de gingivitele cronice.

Bolile cardiovasculare, ca infarctul miocardic sau ateroscleroza, pot fi provocate si de boala parodontala, ce predispune la aparitia acestor afectiuni cardiace din cauza bacteriilor gram-negative de tipul Streptococcus sanguinissi Porphyromonas gingivalis prezente in infectiile parodontale. Igiena orala trebuie respectata si realizata cu constiinciozitate si strictete, incepand de la periajul dentar corect, utilizarea apei de gura si pana la ata dentara. Apele de gura reduc drastic bacteriemia la nivelul cavitatii bucale. E foarte important ca pacientii supusi unor interventii stomatologice cu interventii chirurgicala sa respecte intocmai profilaxia antibiotica prescrisa de medicul dentist.

 

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.