Anemia este extrem de intalnita in special la copii, femei si vegetarieni, si se caracterizeaza prin scaderea hemoglobinei si hematocritului. Odata instalata, are loc oxigenarea deficitara a sangelui, cu aparitia unei simptomatologii suparatoare si nu de putine ori inselatoare.
Deseori, anemia este cauzata de carenta de fier, fie ca urmare a unei alimentatii sarace in acest oligoelement, fie secundar pierderilor (sangerari). Nu numai deficitul de fier este responsabil pentru aparitia anemiei, ci si cel de vitamina B12 si de acid folic. Oricare ar fi cauza, este clar ca anemia trebuie tratata cu seriozitate sub atenta indrumare a medicului. Din fericire, anemia se diagnosticheaza relativ usor. O simpla analiza de sange poate pune in evidenta o cantitate insuficienta de hemoglobina care indica prezenta anemiei. Urmatorul pas in diagnosticarea corecta se refera la aflarea cauzei exacte a anemiei si corectarea acesteia.
Boala hemoroidala, ulcerul gastro-duodenal, menstruatiile abundente si problemele din sfera ginecologica (de exemplu, fibromul uterin) sunt doar cateva dintre cauzele de sangerare care pot avea drept consecinta anemia feripriva. In acest sens, anamneza pacientului este extrem de importanta in elucidarea cauzei unei anemii.
Oboseala, ameteala si durerile de cap, printre semnele anemiei
Anemia usoara poate trece de multe ori neobservata, deoarece nu este simptomatica. Exista situatii in care o anemie severa lent instalata poate fi silentioasa din punct de vedere clinic, deoarece organismul a avut timp sa se obisnuiasca. Frecvent, persoanele care sufera de anemie se plang de oboseala cronica, tulburari digestive (greata, constipatie), lipsa poftei de mancare, ameteli, raceli dese, scaderea capacitatilor intelectuale si a randamentului fizic, dureri de cap.
De asemenea, pacientii cu anemie feripriva pot prezenta si paloare cutanata, extremitati reci, tahicardie, cresterea frecventei respiratorii, par friabil si unghii casante. Este foarte important diagnosticul precoce al anemiei, deoarece, netratata la timp, poate avea repercusiuni asupra intregului organism, putand pune viata in pericol.
Care sunt implicatiile anemiei asupra inimii?
Neglijata din punct de vedere terapeutic, anemia are consecinte majore si asupra sanatatii cardiovasculare. Atata timp cat nu se mai face transportul oxigenului corect, este clar ca muschiul cardiac este printre primele structuri afectate. Cu cat celulele aduc mai putin oxigen (din cauza nivelului scazut de hemoglobina), cu atat inima este nevoita sa lucreze mai mult. Acest lucru reprezinta un stres ce suprasolicita si oboseste in timp muschiul cardiac. Toate aceste lucruri se traduc din punct de vedere clinic prin cresterea frecventei cardiace si in timpul efortului fizic, si in repaus. Pentru a preveni aceste probleme, este obligatorie efectuarea anuala a unei hemoleucograme.
In cazul oricarei anemii, trebuie diagnosticata si cauza. Si nu in ultimul rand, trebuie redus consumul de cafea, fumatul si alcoolul, deoarece contin substante care interfereaza cu asimilarea fierului.
Femeile, copiii si varstnicii sunt predispusi la aparitia anemiei. Acestia trebuie sa aiba un regim alimentar care sa includa carnea (sursa importanta de fier si de vitamine din familia B-urilor), legumele cu frunze verzi, fasolea, mazarea, lintea si broccoli. De asemenea, consumul alimentelor bogate in vitamina C ajuta la absorbtia si asimilarea corecta a fierului. Printre fructele bogate in vitamina C, se numara citricele, capsunele, pepenele, papaya.
Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva