Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce legatura exista intre alergia la polen si alergia digestiva?

13 iunie 2012
Share

Alergiile sunt afectiuni extrem de frecvente. Departe de a fi afectiuni noi, caracteristice omului modern, alergiile au existat dintotdeauna. Numai ca expunerea la poluanti reprezinta deseori un factor agravant, motiv pentru care incidenta alergiilor la varste mici este in crestere in ultimii ani.

Manifestarile alergiilor sunt foarte diferite, atat din punct de vedere al organelor-tinta, cat si din cel al intensitatii si gravitatii simptomelor. Alergenii sunt clasificati in functie de calea de patrundere in organism. Cei care folosesc caile aeriene se numesc pneumoalergeni si determina predominant manifestari respiratorii (prurit nazal intens, rinoree, laringita, crize de astm etc.). Cei care patrund prin tubul digestiv (componente ale alimentelor) se numesc trofoalergeni si determina o diversitate de manifestari, de la simptome digestive pana la soc anafilactic.

Polinozele sunt alergii cu o simptomatologie respiratorie (rinoconjunctivita sau astm) determinata de inhalarea unui anumit tip de polen, la care individul este sensibilizat. Conform unor date recente, 51,9% dintre pacientii cu rinita alergica sunt sensibilizati si la polen, cifra fiind de 43,8%.

Cele mai frecvente alergii ale adultului: la polen si alergia digestiva

In practica medicala se poate intalni o asociere cauzala intre alergiile respiratorii si cele digestive, la care ne vom referi. Totul porneste de la un tip particular de alergie, numit polinoza. Alergia la polen devine foarte relevanta daca tinem seama de faptul ca poate sta la baza dezvoltarii de alergii la alimentele de origine vegetala sau ca poate constitui cauza directa a inflamatiei esofagiene, gastrice si/sau intestinale, in contextul a ceea ce se defineste a fi alergie digestiva. Deoarece polinozele sunt cele mai frecvente alergii ale adultului, este usor de inteles ca, asociate cu alimentele de origine vegetala, sunt cel mai larg raspandite alergii digestive ale adultului.

Se estimeaza ca 30-60% dintre pacientii cu polinoza din Europa au si alergii digestive la plante. Aparitia alergiilor la alimentele de origine vegetala poate avea la origine alergia respiratorie, manifestata la un mare numar de tipuri de polen.

Aeroalergenii si alergenii alimentari: reactii

Exista doua categorii de alergii digestive, insa cea de-a doua este mai importanta, fiind consecinta sensibilizarii primare la alergenii inhalati. La baza procesului imun exista un fenomen de sensibilizare incrucisata. Alimentul va induce simptome la pacientii deja sensibilizati la alergenii omologi prezenti in aeroalergenii inhalati. Alergenul alimentar va fi capabil sa actioneze ca trigger al reactiei alergice, dar nu va produce el insusi o sensibilizare. Desigur, exista o multime de exemple, dar le vom aminti pe cele mai frecvente:

  • Polenul de pelin – telina (alergia apare si daca alimentul este tratat termic, deoarece alergenul este termorezistent);
  • Polenul de mesteacan – diferitele plante din alimentatie;
  • Polenul de platan – diferite alimente (mere, salata verde, alune de padure, alune de pamant, piersici);
  • Polenul de Artemisia sau Parietaria – fisticul, maslinele si derivatele pe baza de masline etc.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu

Specialist igiena alimentatiei si nutritie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.