Revista care te menține sănătos

Investigații necesare

Ce indică prezența de celule epiteliale scuamoase în urină?

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, medicinenet.com, sci-hub.se, medlineplus.gov
19 aprilie 2024
Share
Ce indică prezența de celule epiteliale scuamoase în urină?

Analiza urinei (examenul de urină) reprezintă un test de screening utilizat în stabilirea unui diagnostic, monitorizarea unei afecțiuni și evaluarea răspunsului la tratament. În multe cazuri, rezultatele pot fi îndeajuns de relevante pentru a stabili chiar un diagnostic diferențial. În egală măsură, este o investigație deosebit de accesibilă, neinvazivă, lipsită de riscuri, însă poate oferi informații relevante pentru medicul specialist. Aceste informații sunt importante în special când vine vorba de evaluarea stării de hidratare, a infecțiilor tractului urinar, diabetului zaharat, bolii hepatice sau renale. În cadrul analizei, se evaluează mai mulți parametri prezenți în urină.

Unul dintre aceștia este reprezentat de așa-zisele celule epiteliale scuamoase. Există trei tipuri de celule epiteliale care pot apărea în urină, în funcție de proveniența lor: celule tubulare renale, celule tranziționale și celule epiteliale scuamoase. Ele apar în sedimentul urinar în urma unui fenomen numit „descuamare”, adică pierderea unui număr de celule din stratul superior al unui țesut. În acest caz, vorbim despre descuamarea uroteliului, epiteliul care tapetează căile urinare. Jetul de urină eliminat va antrena, ca urmare a compoziției complexe, celule epiteliale. În mod normal, numărul celulelor epiteliale eliminate ar trebui să fie relativ mic, în funcție de tipul lor.

Celule epiteliale scuamoase în urină. Cum apar?

Fiecare din acest tip de celule epiteliale care pot fi întâlnite în urină își are originea într-o zonă specifică a tractului renal. Cele tubulare renale, după cum și denumirea o spune, au proveniență renală (rinichi), pe când celulele epiteliale tranziționale pot proveni din mai multe porțiuni ale tractului urinar. În ceea ce privește prezența de celule epiteliale scuamoase în urină, este foarte probabil ca ele să provină din porțiunea distală a uretrei, în special de la nivelul fosei naviculare (la bărbați), partea spongioasă a glandului penian, căptușită de epiteliu scuamos nekeratinizat. Eliminarea lor, însă într-un număr limitat, este normală ca urmare a descuamării uroteliului.

În rândul persoanelor de sex feminin, prezența de celule epiteliale scuamoase se datorează mai ales exfolierii stratului superior din regiunea trigonului vezical, cea a uretrei sau din de la nivel cervicovaginal. Prezența de celule epiteliale scuamoase în exces, peste limitele normale, poate fi observată în special în specimenele urinare provenite de la femei. Prezența lor în exces poate indica anomalii ale tractului urinar și ale zonei cervicovaginale, care pot varia de la metaplazia scuamoasă a uroteliului, leziuni intraepiteliale scuamoase cervicovaginale, condilom acuminat al vezicii, carcinom urotelial cu diferențiere scuamoasă sau carcinomul cu celule scuamoase.

celule epiteliale scuamoase, urină, carcinom,

Celule epiteliale scuamoase în urină, posibile cauze medicale

În mod normal, în urină pot fi prezente trei tipuri de celule. Prezența unui număr mic nu prezintă semnificație potențial patologică, dar un număr crescut de celule poate sugera fie existența unei patologii, fie o contaminare a probei. Din acest motiv, deseori analiza trebuie repetată. Cele trei tipuri de celule care pot fi întâlnite în sedimentul urinar, respectiv valorile lor normale, sunt:

  • Celule epiteliale scuamoase: interval normal 1-15/hpf (high-power field; câmp microscopic de mare putere);
  • Celule epiteliale tranziționale: interval normal 0-5/hpf, valori crescute în infecții urinare, în special;
  • Celule tubulare renale: nu ar trebui să fie prezente în sediment, prezența lor fiind anormală. Iar când apar (în număr mare) pot indica intoxicația cu metale grele, infecții virale, necroză tubulară acută, existența unui proces malign, pielonefrită, toxicitate indusă de medicamente și alte posibile boli renale.

Prezența de celule epiteliale scuamoase în urină, peste valorile normale, cel mai frecvent poate indica semnul unei contaminări. Din acest motiv, este necesară refacerea probei. Totuși, pot să existe situații în care prezența de celule epiteliale scuamoase în urină, la o a doua recoltare, este peste limita considerată normală. Într-o astfel de situație, ar putea indica o patologie. Conform datelor epidemiologice, prezența de celule epiteliale scuamoase în urină peste valorile normale ar putea indica următoarele:

celule epiteliale scuamoase, urină, carcinom,

Contaminarea probei de urină

Prezența de celule epiteliale scuamoase în urină peste limita superioară de 15/hpf se datorează în mod obișnuit colectării necorespunzătoare a probei de urină. Jetul de urină antrenează, odată cu volumul de lichid, și celule epiteliale situate la nivelul uretrei sau orificiului vaginal. Tocmai acesta este motivul pentru care se recomandă ca nu primul jet urinar să fie colectat în urocultor, ci următorul. Dacă și la o a doua examinare, după colectarea corespunzătoare a probei, numărul de celule epiteliale scuamoase este mare, ar putea fi vorba de o anumită patologie.

Infecții ale tractului urinar

Deși în infecții ale tractului urinar crește și numărul de celule epiteliale tranziționale, va crește și numărul de celule epiteliale scuamoase eliminate. Ca urmare a inflamației și iritației, stratul superior al uroteliului este mult mai sensibil, descuamându-se mai ușor în urma acțiunii jetului urinar. În cazul infecțiilor urinare, indiferent de localizarea lor, ar trebui să crească și, implicit, și numărul celorlalte tipuri de celule eliminate, nu doar numărul de celule epiteliale scuamoase. În egală măsură, o infecție urinară ar trebui să ducă, deși nu întotdeauna, și la eliminarea, prin urină, a bacteriilor implicate în infecție.

Prezența unui proces malign activ

Identificarea unui număr crescut de celule epiteliale scuamoase în urină ar putea fi semnul unei tumori, cu localizare la nivelul tractului urogenital. În mod obișnuit prezența de celule epiteliale scuamoase benigne este frecvent observată în probele de urină recoltate de la femei, îndeosebi ca urmare a faptului că pot avea origine extinsă. Cu toate acestea, dacă morfologia lor este una îngrijorătoare, prezența de celule epiteliale scuamoase poate ridica îngrijorări cu privire la mai multe anomalii ale tractului urinar și zonei cervicovaginale, cum ar fi metaplazia scuamoasă a uroteliului, o leziune intraepitelială scuamoasă cervicovaginală, condilom acuminat vezical.

De asemenea, prezența de celule epiteliale scuamoase în urină ar putea indica chiar un carcinom urotelial cu diferențiere scuamoasă sau un carcinom cu celule scuamoase. Conform unui studiu, a fost înregistrat un caz unic în care prezența de celule epiteliale scuamoase în urină și cu formă atipică a condus la diagnosticul de adenocarcinom endometrioid cu diferențiere scuamoasă. Cu toate acestea prezența de celule epiteliale scuamoase cu formă atipică în urină este o constatare deosebit de rară. În schimb, evaluarea atentă a acestor celule epiteliale scuamoase, prin examen de citopatologie, ar trebui să fie o parte importantă a practicii clinice de screening.

Concluzie

De cele mai multe ori prezența de celule epiteliale scuamoase în urină tinde să fie pur și simplu un rezultat al contaminării probei. Cu alte cuvinte, proba de urină supusă examinării nu a fost corespunzător recoltată. Se recomandă ca proba de urină să provină nu din primul jet de urină, ci din următorul. De asemenea, se recomandă ca urocultorul să fie manipulat folosindu-se mănuși chirurgicale, pentru a se limita riscul ca proba să fie contaminată cu celule epiteliale scuamoase provenite de pe piele. Dacă la repetarea probei se înregistrează un număr ridicat de celule epiteliale scuamoase, din nou, trebuie ridicată suspiciunea unei patologii urogenitale.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.