Cercetatorii de la Universitatea Northwestern, Chicago, au descoperit o noua tehnica de modificare a consumului de alimente si a metabolismului. Noua metoda include manipularea expunerii la lumina, mai ales la lumina albastra. Oamenii de stiinta au efectuat un studiu pe 10 adulti sanatosi care aveau un program alimentar si de somn regulat.
Acesti adulti au primit mese similare din punct de vedere caloric, bogate in carbohidrati. In cadrul studiului, participantii erau nevoiti sa urmeze un protocol de patru zile in conditii de lumina difuza, dupa un program stabilit de specialisti. Cercetatorii au observat ca, spre deosebire de expunerea la lumina de slaba intensitate, lumina albastra crestea nivelul foamei la 15 minute dupa inceperea expunerii, senzatia de foame continuand sa fie prezenta chiar si la doua ore dupa consumarea unei mese. De asemenea, lumina albastra era asociata cu un somn mai redus ca durata, ceea ce ducea in cele din urma la masuri mai mari ale rezistentei la insulina.
„A fost foarte interesant sa vedem ca o singura expunere de 3 ore la o lumina albastra seara afecta in mod semnificativ foamea si metabolismul glucozei”, a declarat Ivy Cheung, co-autor al studiului publicat in jurnalul Sleep. „Aceste rezultate sunt importante deoarece sugereaza ca prin manipularea expunerii oamenilor la lumina ambientala putem dispune de o noua metoda de influentare a consumului de alimente si a metabolismului”, a adaugat cercetatorul.
Expunerea la lumina albastra stimuleaza vigilenta si performanta in timpul noptii. De asemenea, un alt studiu a aratat ca expunerea la lumina albastra dimineata are potentialul de a-i ajuta pe adolescentii cu tulburari de somn sa gestioneze mai bine stresul.
Cristina Ionescu
Sursa: Science World Report