Sigilarea dinților la copii este o soluție ușoară, rapidă și nu foarte costisitoare de a preveni cariile. Este o metodă modernă care protejează sănătatea dentară a celor mici, deloc dureroasă care constă în aplicarea unui gel, care se fotopolimerizează, transformându-se într-o peliculă subțire.
Care sunt beneficiile acestei proceduri, dar și ce efecte negative pot avea substanțele folosite la realizarea sa, află din acest material!
Cum acționează sigilanții dentari și care este cel mai potrivit moment pentru sigilarea dinților la copii
Sigilarea dentară se efectuează cel mai adesea la nivelul molarilor si premolarilor, deoarece aceștia prezintă sanţuri şi fosete de smalț greu accesibile periajului dentar.
Materialele folosite la sigilarea dentară ajută la deretentivizarea şanţurilor şi fosetelor ocluzale, locuri care tind să reţină resturi alimentare, placă bacteriană – responsabile de apariţia cariilor dentare.
De fapt, rolul acestor substanțe este tocmai acela de a preveni formarea cariilor, iar în cazul în care sunt aplicate corespunzător eficiența lor poate fi maximă.
Conform Asociației Dentare Americane, substanțele de sigilare sunt extrem de benefice mai ales pentru copii, deoarece protejează zonele în care periuța de dinți nu ajunge. Potrivit acestora, în cazul unui copil de 6 ani, sigilarea molarilor poate reduce riscul cariilor cu până la 80%, pentru o perioadă de cel puțin 3 ani de la data tratamentului.
Și totuși, sigilanții pot oferi protecție dinților chiar și până la 10 ani, dar sunt necesare controale stomatologice constante pentru a se verifica integritatea materialului. În cazul în care materialele de sigilare dentară se degradează, este foarte posibil ca placa bacteriană să pătrundă în spaţiul creat, fapt ce favorizează apariția cariei dentare.
În ceea ce privește vârsta optimă pentru realizarea acestei proceduri nu există specificații stricte. Deoarece fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, se recomandă ca sigilarea să se realizeze imediat după erupţia completă a dintelui permanent.
Răşina bis-GMA (bisfenol A – glicidil-metacrilat), beneficii şi pericole
Dacă ești părinte, probabil că ai auzit deja de substanța numită bisfenol A (BPS). Aceasta este o rășină utilizată în mai multe tipuri de materiale plastice și a stârnit foarte multe controverse în ceea ce privește siguranța folosirii sale. Deși inițial, cercetătorii au fost de părere că bisfenolul provoacă dezechilibre hormonale și hiperactivitate sau anxietate în rândul celor mici(în special în cazul fetițelor), studii recente au arătat faptul că, în cazul sigilării dentare, valoarea expunerii la aceste efecte este extrem de scăzută, cea mai mare expunere orală acută la BPA raportată este de peste 50.000 de ori mai mică decât valorile dovedite a provoca toxicitate orală acută în studiile pe animale.
Valorile scăzute de BPA pot fi eliberate din anumite materiale compozite, numai pentru o perioadă scurtă de timp, imediat după aplicarea lui, mai exact, prin spălarea şi clătirea dinţilor, surplusul de bisfenol ramas pe dinţi este îndepărtat în proporţie de aproximativ 95%.
Studiile arată că nu s-au găsit valori detectabile de BPA în sânge după aplicarea materialului compozit care eliberează cantităţi scăzute de BPA în salivă, indicând faptul că nu există expunere sistemică detectabilă de la materialele compozite utilizate în medicina dentară.
În consecinţă, expunerea la BPA din răşini dentare, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi este minimă şi nu prezintă niciun risc cunoscut pentru sănătatea umană.
Sigilarea şanţurilor şi fosetelor dentare reprezintă, alături de fluorizarea generală şi locală, igiena dentară şi igiena alimentaţiei, una din cele patru metode recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru prevenirea cariei dentare.