Paralizia faciala idiopatica, denumita si paralizia Bell, consta in lezarea nervului fetei care inerveaza musculatura de pe o parte a ei. Aceasta poate afecta simtul gustului, secretia salivara si lacrimala.
Debutul paraliziei Bell este de obicei brusc, instalandu-se in cursul noptii, iar in jumatate dintre cazuri atinge maximul de intensitate in aproximativ 48 de ore.
Pacientul prezinta o slabiciune a muschilor mimicii la nivelul hemifetei
Pacientul poate prezenta hipersalivatie, auz foarte sensibil, slabiciune de diverse grade a tuturor muschilor mimicii de la nivelul unei hemifete, iar secretia lacrimala a ochiului afectat poate creste. De asemenea, printre simptome se mai numara imposibilitatea de a inchide ochiul sau de a zambi „cu toata gura”, iar pliurile cutanate de la nivelul acesteia sunt intinse. Intr-un cuvant, o parte din fata este complet paralizata incepand de la ochi, nas, obraz, gura si pana la dantura.
In unele situatii, o durere retroauriculara (portiunea situata in spatele urechii) poate precede paralizia cu una sau doua zile. Uneori, persoana poate percepe modificari ale gustului, in special spre varful limbii. Este foarte important sa va menajati, intrucat simptomele pot fi amplificate din cauza lipsei somnului sau a supararilor.
Virusul herpetic, posibila cauza
Cauzele nu sunt complet cunoscute, insa studiile au aratat prezenta intr-un numar mare de cazuri a virusului herpes simplex 1 si 2, a celui herpetic uman, a microbului varicelo-zosterian sau chiar a virusurilor hepatice A, B si C. De asemenea, printre cauze se mai „suspecteaza” infectia cu bacteria Mycoplasma. Se considera ca 4% dintre pacienti au rude apropiate care au suferit de aceasta afectiune.
Poate fi confundata cu boala Lyme
Daca prezentati simptomele enumerate, consultati de urgenta medicul. Pentru a se asigura ca nu are de-a face cu boala Lyme, infectii cu virusul HIV sau sifilis, specialistul va recomanda un set de analize de sange. Totodata, pentru a vi se pune un diagnostic corect, veti fi supusi unui test de audiometrie, care va determina daca sensibilitatea auditiva sau muschii de la nivelul urechii medii au fost afectati, unui CT (computer tomograf) sau RMN (rezonanta magnetica nucleara). Eventual, se impune o punctie lombara, in vederea identificarii posibilelor semne de infectie sau hemoragie.
Tratament medicamentos, chirurgical sau sedinte de fizioterapie
In functie de particularitatile fiecarui caz, doctorul decide daca se va aplica doar tratament medicamentos, daca se intervine chirurgical sau se recomanda sedinte de fizioterapie. In general, tratamentul consta in administrarea de antiinflamatoare steroidiene, in asociere cu un medicament antiviral, la care se adauga diverse adjuvante. Se vor avea in vedere contraindicatiile majore (ulcer sau diabet), iar la nevoie se va administra un pansament gastric.
Pot interveni complicatii daca nu se urmeaza tratamentul intocmai
Daca antiinflamatoarele steroidiene sunt contraindicate, se pot folosi cu rezultate favorabile si cele nesteroidiene. Protectia ochiului reprezinta o componenta importanta a tratamentului, initiat de medicul neurolog. Fizioterapia consta, printre altele, in masaje faciale si ultrasunete, serii de 12-14 sedinte. Daca nu se iau masuri la timp sau tratamentul nu este urmat „ca la carte”, pot aparea complicatii, cum ar fi leziunile corneene, hemispasmul facial, regenerarea aberanta sau incompleta a nervului facial lezat.
In 80% dintre cazuri recuperarea este completa
Studiile au aratat ca evolutia este de obicei favorabila, iar slabiciunea si paralizia musculara se trateaza complet la aproximativ 80% dintre pacienti, in doar cateva saptamani sau luni. Exista insa si situatii in care refacerea nu este completa, riscul fiind mai mare in cazul paraliziilor care persista mai mult de trei luni. In plus, poate aparea o recurenta intr-un procent de 8%, intervalul dintre episoade fiind in medie de 10 ani.
Diabeticii, mai predispusi la imbolnavire
Incidenta paraliziei Bell este de 23 de cazuri la 100.000 de persoane pe an, iar boala afecteaza in egala masura ambele sexe. Poate surveni la orice varsta si in orice perioada a anului. Sunt mai predispuse femeile insarcinate, persoanele bolnave de diabet, gripa, raceala sau alte infectii ale cailor respiratorii superioare.
Medicina traditionala chineza a folosit inca din trecut acupunctura in tratamentul paraliziei Bell. De asemenea, se considera ca injectiile locale sau administrarea pe cale orala a suplimentelor cu vitamina B12 pot fi de ajutor in timpul recuperarii.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Oana Neagu,
Medic specialist neurologie,
Clinica MedLife,
Telefon: 021/9646